Cancerul de col uterin

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Cancerul de col uterin (cervical) este una dintre cele mai răspândite forme de cancer, la femeile din toată lumea. În România, au fost depistate în 2022, 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin și 1805 femei și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Specialiștii Medisprof te ajută să înțelegi cum poți identifica semnele de boală, pentru a putea să beneficiezi timpuriu de cel mai bun tratament. 

    Ce este cancerul de col uterin și de ce apare

    Cancerul cervical apare ca urmare a unei înmulțiri necontrolate a celulelor, la nivelul cervix-ului. Maladia apare mai des la femeile trecute de 30 de ani. Cea mai răspândită formă de cancer cervical este carcinomul cu celule scuamoase, responsabil pentru aproximativ 70% dintre cazuri. Adenocarcinomul este mai puțin răspândit și mai dificil de diagnosticat. 

    Ca factori de risc, menționăm:

      • Cele mai multe dintre cazurile de cancer de col uterin apar ca urmare a infecției cu anumite tulpine ale virusului HPV (virusul papilloma uman), acesta fiind cel mai mare factor de risc. 
      • Fumatul este al doilea mare factor de risc, în cancerul de col uterin. 
      • Un sistem imunitar slăbit, prezența infecției HIV în organism, precum și alte probleme de sănătate deja existente, care îngreunează lupta organismului cu boala. 
      • Partenerii sexuali multipli. 
      • Sarcinile multiple, de la trei în sus.
    • Consumul îndelungat de anticoncepționale (mai mult de cinci ani). 

    Semne și simptome pentru cancer de col uterin

    Modificările precanceroase în celulele cervicale determină foarte rar simptome. Screening-ul de rutină este singura cale prin care poți depista precoce prezența celulelor anormale, care ar putea evolua în cancer de col uterin. 

    Recomandăm femeilor să meargă la medic, imediat ce observă următoarele simptome:

      • ciclu menstrual mai abundent și mai extins decât de obicei;
      • sângerări vaginale între menstruații;
      • disconfort și durere în timpul contactului sexual;
      • durere pelvină;
      • secreții vaginale modificate, de culoare și miros atipice;
      • după menopauză, prezența sângerărilor vaginale.

    Prevenția cancerului de col și diagnostic 

    Având în vedere că virusul HPV este principalul responsabil cu această boală, se recomandă protecție timpurie. 

    A fost creat, astfel, un vaccin disponibil și în România, anti-HPV, care poate fi administrat adolescenților, începând cu vârsta de 11-12 ani. Vaccinul mai poate fi făcut și de tineri și chiar de adulți, de 25-45 de ani, dar este mai puțin eficient, dat fiind că multe persoane din acest segment de vârstă au fost de expuse la HPV.

    Testele de screening Babeș-Papanicolau: sunt esențiale în depistarea precoce a maladiei. Testarea se realizată la medicul ginecolog, printr-o recoltare de probe de celule cervicale, procedură care durează circa 10-20 de minute. 

    Testul HPV este și el important în depistarea prezenței virusului HPV și identificării tulpinii responsabile pentru apariția cancerului de col uterin. Tulpinile care prezintă cel mai ridicat grad de risc, depistate în peste 70% dintre cazuri, sunt HPV16 și HPV18. 

    La Medisprof Cluj-Napoca, dacă testele de screening sugerează că ai putea suferi de cancer de col uterin, vei fi ghidată de către specialiști, către alte investigații:

    Colposcopia

    În cadrul acestei investigații, ginecologul evaluează vaginul și colul uterin, cu ajutorul unui speculum și al unui colposcop, care permit observarea anomaliilor la nivelul colului. 

    Biopsia

    Dacă în cadrul colposcopiei se observă regiuni suspecte, se va recolta țesut de pe suprafața cervix-ului, ca să fie analizat în laboratorul de histopatologie.

    Opțiuni de tratament 

    Cancerul de col uterin poate fi tratat în mai multe moduri, în funcție de caz și de stadiul în care este depistat. Metodele de terapie utilizate în cancerul de col uterin sunt:

    • Chirurgia, care poate să fie de mai multe tipuri.
    • Radioterapia – care distruge celulele canceroase cu ajutorul razelor X.
    • Chimioterapia – distruge tumora cu ajutorul unor substanțe numite citostatice. 
    • Terapia țintită – utilizată în anumite cazuri, în funcție de anumite criterii. 

    Dacă experimentezi simptomele cancerului de col uterin, fă-ți o programare la Medisprof Cluj, pentru mai multe detalii și pentru o evaluare personalizată.