Cancerul care își are originea la nivelul colonului se numește cancer de colon, în timp ce cancerul de rect este cunoscut sub numele de cancer rectal. Cancerele care afectează oricare dintre aceste organe pot fi numite cancere colorectale. În unele cazuri, cancerul colorectal se dezvoltă în timp, din polipi adenomatoși (precanceroși).
Colonul împreună cu rectul formează intestinul gros. Rolul acestuia este acela de a procesa alimentele ingerate și de a asigura digestia lor. În orice zonă din intestin în care apar celule canceroase, putem vorbi de cancer colorectal.
Cum se dezvoltă cancerul colorectal?
În mod normal, toate celulele corpului cresc, se divid și apoi mor pentru a menține corpul sănătos și funcțional. Uneori, acest proces scapă de sub control, celulele se înmulțesc necontrolat și provoacă apariția cancerului.
Majoritatea cancerelor colorectale încep ca polipi mici precanceroși (adenomatoși sau zimțați). Acești polipi cresc de obicei lent și nu provoacă simptome până când nu devin mari sau se transformă în cancer colorectal. Această creștere lentă permite diagnosticarea precoce, precanceroasă și evitarea transformării polipilor în cancer colorectal.
Simptomele cancerului colorectal
Cancerul colorectal poate fi asimptomatic sau semnele sale pot fi confundate cu alte afecțiuni digestive, motiv pentru care screeningul pentru cancerul colorectal este foarte important. În multe cazuri, cancerul colorectal este depistat doar în urma unui consult gastroenterologic de rutină.
Cele mai frecvente simptome de cancer colorectal sunt:
- Schimbarea obiceiurilor intestinale: constipație, diaree, evacuarea incompletă a reziduurilor intestinale, incontinență intestinală.
- Scaun cu sânge
- Anemie inexplicabilă
- Dureri abdominale/pelvine sau balonare
- Pierdere în greutate inexplicabilă
- Vărsături
Cea mai bună metodă de screening este colonoscopia. Alte opțiuni de screening includ teste de hemoragie ocultă sau ecoendoscopia.
Când ar trebui să înceapă screening-ul pentru cancerul colorectal?
Societatea Americană de Cancer recomandă ca persoanele cu risc mediu de cancer colorectal să înceapă un screening regulat la vârsta de 50 de ani.
Cu toate acestea, dacă aveți antecedente personale sau familiale de polipi colorectali, cancer colorectal sau boală inflamatorie intestinală, screening-ul trebuie să înceapă înainte de vârsta de 50 de ani.
Cum este diagnosticat cancerul colorectal?
Cancerul colorectal poate fi diagnosticat după ce prezentați simptome sau în urma unui test de screening. În timpul procesului de diagnosticare, medicul dumneavoastră poate efectua următoarele analize:
- Analize de sânge (hemogramă completă, markeri tumorali și enzime hepatice)
- Teste imagistice (raze X, tomografie computerizată, RMN, ecografie, angiografie)
- Biopsie
- Colonoscopia (efectuată după ce prezentați simptome, nu ca un test de screening de rutină).
Cum se tratează cancerul colorectal?
Cancerul colorectal este tratat în funcție de stadiul cancerului, iar stadializarea identifică severitatea acestuia. Opțiunile de tratament pot include utilizarea de intervenții chirurgicale, chimioterapie și radiații.
Dacă aveți cazuri de cancer colorectal în familie, vă recomandăm screeningul periodic, iar dacă aveți simptome digestive precum cele prezentate mai sus, vă sugerăm o consultație de gastroenterologie la spitalul Medisprof din Cluj.