Autor material: Dr. Crina Seceac, Medic Specialist Oncologie.
Din păcate, diagnosticul de cancer este atât de răspândit, încât cu greu putem identifica o familie extinsă fără măcar un membru care a avut sau are un diagnostic de cancer. În ceea ce privește cancerul de sân, este cancerul cu cea mai mare incidență la femei, atât la nivel global, cât și în România, provocând un număr impresionant de decese, multe dintre ele preventibile. Motivul? Lipsa de informație medicală și de prevenție, dar și diagnosticarea tardivă, într-un stadiu în care șansele de recuperare sunt mici.
Ce este cancerul la sân
Cancerul la sân este o afecțiune care apare atunci când celulele sânului încep să se reproducă într-un ritm rapid și într-o cantitate care depășește limita normală. Celulele care sunt în plus sunt responsabile pentru crearea țesutului canceros. În funcție de locația din sân unde are loc această multiplicare anormală celulară, medicii pot identifica tipul de cancer la sân.
Prin urmare, orice modificare la nivelul sânului, cu atât mai mult palparea unui țesut dur care poate fi un nodul, trebuie examinată de medicul ginecolog.
Deși majoritatea nodulilor sunt benigni (tumori non-canceroase, care nu se răspândesc în afara sânului), aceștia reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea unui cancer la sân.
Cancer la sân – factori de risc
Moștenire genetică
Medicii estimează că aproximativ 10 la sută din cancerele la sân sunt legate de mutații genetice transmise generațional. Au fost identificate un număr de gene mutante moștenite, care pot crește probabilitatea cancerului de sân. Cele mai cunoscute sunt gena 1 a cancerului de sân (BRCA1) și gena 2 a cancerului de sân (BRCA2), ambele crescând semnificativ riscul atât de cancer de sân, cât și de cancer ovarian.
Dacă în familia dumneavoastră există un istoric de cancer la sân, sau alt tip de cancer, medicul genetician vă poate recomanda un test de sânge pentru a ajuta la identificarea mutațiilor specifice ale BRCA sau ale altor gene care sunt transmise pe linie de familie.
De asemenea, istoricul medical personal poate fi factor de risc pentru cancerul la sân:
Un istoric personal de afecțiuni ale sânilor
Dacă ați făcut o biopsie de sân cu rezultat de carcinom lobular in situ (LCIS) sau hiperplazie atipică a sânului, aveți un risc crescut de cancer de sân.
Un istoric personal de cancer la sân
Dacă ați avut cancer de sân la un sân, aveți un risc crescut de a dezvolta cancer la celălalt sân.
Un istoric familial de cancer de sân
Dacă mama, sora sau fiica dumneavoastră au fost diagnosticate cu cancer de sân, în special la o vârstă fragedă, riscul de a face cancer de sân este crescut. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de sân nu au antecedente familiale ale bolii.
Factori de mediu
Sexul
Femeile au un risc exponențial mai mare de a face cancer la sân.
Vârsta
Riscul tău de cancer de sân crește pe măsura înaintării în vârstă.
Expunerea la radiații
Dacă ați primit tratament cu radiații în piept când erați copil sau adult tânăr, riscul de cancer de sân este crescut.
Obezitatea
Obezitatea crește riscul de cancer la sân.
Debutul menstruației la o vârstă mai fragedă
Începerea menstruației înainte de vârsta de 12 ani crește riscul de cancer la sân.
Debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată
Dacă menopauza a început la o vârstă mai înaintată, este mai probabil să faci cancer la sân.
Prima sarcină la o vârstă mai înaintată
Femeile care nasc primul lor copil după vârsta de 30 de ani pot avea un risc crescut de cancer la sân.
Terapia hormonală postmenopauză
Femeile care iau medicamente de terapie hormonală care combină estrogenul și progesteronul pentru a trata semnele și simptomele menopauzei au un risc crescut de cancer la sân. Riscul scade atunci când femeile încetează să ia aceste medicamente.
Consumul de alcool
Consumul de alcool crește riscul de cancer la sân.
Dacă identificați în stilul dumneavoastră de viață unu sau mai mulți factori de risc pentru cancerul de sân, nu înseamnă neapărat că veți dezvolta cancer de sân. Multe femei care dezvoltă cancer de sân nu au factori de risc cunoscuți, în afară de faptul că sunt femei. Însă, este recomandat să nu evitați controlul senologic de rutină și să urmați sfaturile medicului ginecolog. Pentru un control și mai multe informații despre factorii de risc ai cancerului la sân, puteți face o programare la Medisprof.