Cancerul de col uterin

Solicită o programre

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Descriere generală

  Cancerul de col uterin începe în colul uterin al unei femei, adică în partea inferioară și îngustă a uterului. În uter crește fătul în timpul sarcinii.

  Cancerul de col uterin începe atunci când celulele sănătoase de pe suprafața colului uterin se schimbă și cresc în mod necontrolat, formând o masă numită tumoare. O tumoare poate fi canceroasă sau benignă. O tumoare canceroasă este malignă, ceea ce înseamnă că se poate răspândi și în alte părți ale corpului. În cazul celei benigne, tumoarea nu se va răspândi.

  Tratamentul unei leziuni, care este o zonă precanceroasă, depinde de următorii factori:

  • Mărimea leziunii și tipul de modificări care au avut loc în celule;
  • Dacă femeia vrea să aibă copii în viitor;
  • Vârsta femeii;
  • Starea generală de sănătate a femeii;
  • Preferințele femeii și ale medicului ei.

  Dacă celulele precanceroase se transformă în celule canceroase și se răspândesc mai adânc în colul uterin sau în alte țesuturi și organe, atunci boala se numește cancer de col uterin.

  Există 2 tipuri principale de cancer de col uterin, denumite după tipul de celulă de unde a început cancerul. Alte tipuri de cancer de col uterin sunt rare.

  1. Carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ 80% până la 90% din toate cazurile de cancer de col uterin. Aceste tipuri de cancer încep în celulele de pe suprafața exterioară a colului uterin.
  2. Adenocarcinomul reprezintă 10% până la 20% din toate cazurile de cancer de col uterin. Aceste tipuri de cancer încep în celulele glandulare care acoperă canalul inferior de naștere.

  Tutunul

  Poate crește riscul unei persoane de a dezvolta SCLC

  Fumul de tutun dăunează celulelor din plămâni, determinând creșterea anormală a acestora. Riscul ca fumatul să ducă la cancer este mai mare pentru persoanele care fumează intens și / sau pentru o lungă perioadă de timp.