Radioterapie

Solicită o programre

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Ce este radioterapia?

  Radioterapia este un tratament care utilizează raze X de mare intensitate sau alte particule (electroni, protoni) pentru a acționa asupra celulelor canceroase, cu scopul de a le distruge.

  La Medisprof, radioterapia se realizează cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, într-o echipa multidisciplinară, oncologi, radioterapeuti și radiologi, specialiști de organ alături de fizicieni și tehnicieni încearcă să asigure, de fiecare dată, soluția terapeutică optimă pentru fiecare pacient. Mai precis personalizarea tratamentului dincolo de ghidurile terapeutice.

  Radioterapie stereotactica Medisprof Cluj

  Respectăm ghidurile de diagnostic și tratament din legislația românească și ghidurile europene de oncologie (www.esmo.org), cele ale ASCO (American Society of Clinical Oncology), www.asco.org și NCCN (National Comprehensive Cancer Network), www.nccn.org.

  Cui se adresează radioterapia?

  Pacienții diagnosticați cu diferite tipuri de cancer pot beneficia de radioterapie în diferite momente ale tratamentului.

  Acest lucru se întâmplă la peste jumătate din cazurile de pacienți diagnosticați cu o formă de cancer.

  Conform celor de mai sus, în comisiile multidisciplinare se stabilește pentru fiecare caz în parte, tipul, momentul aplicării și durata tratamentului.

  Sunt situații în care radioterapia, ca unică formă de tratament, este suficientă pentru a vindeca anumite forme de cancer. În alte cazuri, radioterapia este folosită premergător intervenției chirurgicale, cu obiectivul de a facilita și crește eficiența intervenției, dar și pentru a spori potențialul de vindecare. Alteori, radioterapia este administrată postchirurgical, cu același scop, de a crește posibilitatea de vindecare.

  Radioterapia își dovedește utilitatea și ca metodă paliativă de tratament, folosită pentru reducerea în dimensiuni a tumorilor, ameliorarea simptomelor (durere, presiune) și respectiv a calității vieții pacientului.

  În funcție de obiectivele urmărite la fiecare caz în parte, radioterapia poate dura câteva săptămâni, sau mai puțin, în cazul fracționării modificate sau radioterapiei stereotactice. În situația administrării radioterapiei în scop paliativ, tratamentul se poate rezuma la câteva zile sau, în unele cazuri, la o singură ședință de iradiere.

  Pregătirea pentru radioterapie

  Înainte de administrare, este necesară efectuarea unui “plan de iradiere”, astfel încât să fie iradiată doar zona interesată, cu afectarea minimă a țesutului sănătos din jur. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui simulator, având un Computer Tomograf încorporat, ceea ce permite stabilirea cu exactitate a zonelor ce vor fi iradiate.

  În plus, pentru organele corpului care se mișcă în ritmul respirației este necesară captarea datelor respective cu echipamente dedicate astfel încât să se reducă la maximum efectele secundare posibile ale radioterapiei. Este un proces care poate dura câteva zile, esențial pentru începerea tratamentului de radioterapie.

  Rolul fizicienilor și tehnicienilor care lucrează “din umbră” este esențial în acest proces, oarecum, asemănător cu importanța farmaciei oncologice în chimioterapie.

  Aparatura de înaltă performanță
  crește eficiența radioterapiei

  Echipamentele de ultima generatie de care dispune Departamentul de Radioterapie al Medisprof Cancer Center sunt printre cele câteva, foarte puține, existente acum în România. Spitalul deține un Accelerator Liniar Varian True Beam, ce aduce beneficiile celei mai noi tehnologii în tratamentul diferitelor tipuri de cancer.

  Radioterapia Stereotactică, realizată cu ajutorul acestui aparat performant, permite livrarea unei doze mai mari de iradiere într-un timp mult mai scurt, și în unele situații poate înlocui chirugia. Utilizăm tehnica IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy), respectiv IGRT una dintre cele mai noi și performante metode de iradiere.

  Înalta precizie a fasciculului de radiații este asigurată de asistarea terapiei de un – Computer Tomograf, ce permite verificarea poziționării pacientului în timp real și monitorizarea controlului mișcărilor respiratorii prin echipamente dedicate atunci cand este cazul, de importanță crucială în reușita tratamentului, mai ales când formațiunea tumorală se află în proximitatea unor structuri sau organe extrem de sensibile.

  Cel mai mare avantaj al acestui tip de radioterapie îl reprezintă faptul că permite o localizare mai precisă a tumorii și o protejare mai bună a țesuturilor sănătoase din jurul acesteia.

  Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

  A informa pacientul despre potențialele efecte secundare face parte din pregătirea acestuia pentru terapie.

  Radioterapia este un tratament care nu are efecte secundare asupra întregului organism, ci numai cu zona care a fost iradiată.

  Majoritatea se atenuează în timp și dispar la o anumită perioadă după finalizarea radioterapiei. Cel mai des întâlnite sunt schimbările apărute la nivelul pielii: piele uscată, descuamări, vezicule, prurit.

  Pacienții sunt încurajați să comunice echipei medicale toate aceste simptome pentru a putea primi suport în ameliorarea lor și pentru o permanentă supraveghere a evoluției tratamentului pe toate planurile.

  De asemenea, mulți dintre pacienți experimentează o stare de oboseală accentuată pe parcursul radioterapiei, mai ales dacă tratamentul a fost asociat cu chimioterapia. Și în acest caz, discuțiile cu echipa medicală sunt obligatorii în găsirea căilor de ameliorare.

  Pe termen lung, un posibil efect secundar al radioterapiei este dezvoltarea unui nou cancer. Riscul apariției acestui efect secundar este extrem de mic și, cu siguranță este mai puțin important decât beneficiul tratamentului unui cancer prezent.

  Care este prețul radioterapiei?

  Toți pacienții Spitalului Medisprof din Cluj pot beneficia de tratamente oncologice la standarde internaționale decontate de CNAS. Sunt necesare aceste documente pentru luarea în evidență.

  Pot exista costuri pentru situații particulare de manopere care nu sunt incluse în contractele cu casele de asigurări: adeverințe sau alte tipuri de formulare, analize de laborator, examinări radiologice, consultații private de specialitate sau a doua opinie terapeutică, anatomie patologică.

  Deciziile de tratament în afara situațiilor care se încadrează clar în ghidurile terapeutice menționate se iau în comisiile multidisciplinare. Acestea sunt constituite conform legislației românești în vigoare și ghidurilor internaționale și cuprind următorii specialiști: medic oncolog, radioterapeut, chirurg, psiholog, nutriționist, genetician și alți specialiști de organ, la nevoie. Comisiile Medisprof se întrunesc zilnic, iar deciziile acestora sunt apoi comunicate pacienților, prin medicul curant.

  În plus, pacienții care urmează radioterapie, pot beneficia, contra cost, de o a doua opinie terapeutică și verificarea planului de radioterapie prin D-na Profesor Dr. Alina Mihai de la Spitalul Beacon din Dublin, Irlanda.

  La Spitalul Medisprof din Cluj, îți suntem alături în lupta cu boala! Programează un consult pentru a stabili un diagnostic de certitudine sau pentru a vedea care este tratamentul cel mai potrivit pentru tine sau pentru persoana căreia îi ești aproape! Te așteptăm!