Cancerul de prostata

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Cancerul de prostată este o boală cu o prevalență destul de ridicată, în lume, dar și în România. Doar în anul 2020, s-au înregistrat peste 8000 de cazuri noi, în țara noastră, punând boala în top 3 forme de cancer, după cel de plămâni și cel mamar, potrivit datelor Globocan. Totodată, în 2020, au fost înregistrate 2435 de decese asociate cancerului de prostată, în România. 

    Specialiștii Medisprof Cluj te ajută să înțelegi cum apare cancerul de prostată și cum poate fi tratat, dacă este depistat în stadii incipiente. 

    Ce este cancerul de prostată

    Prostata este o glandă de dimensiune mică, prezentă la bărbați, la baza penisului. Prostata produce lichidul seminal ce transportă sperma. Acest tip de cancer este foarte răspândit, avansează lent, caz în care are nevoie de tratament minim. Există însă și cazuri de cancer de prostată mai agresive, care se răspândesc foarte repede. 

    În cancerul prostatei, celulele din glanda prostatei suferă modificări și încep să se înmulțească, formând o tumoră.  

    Printre factorii de risc observați în apariția bolii, se numără:

    • Vârsta: riscul de cancer de prostată crește la bărbații de peste 50 de ani, dar cel mai adesea maladia este depistată după vârsta de 65 de ani.
    • Rasa: cancerul de prostată este mai frecvent la bărbații de culoare, în comparație cu alte rase, dar s-a observat și o creștere a incidenței la bărbații asiatici, în special în rândul celor cu un stil de viață sedentar și dietă nesănătoasă. 
    • Factorul genetic și istoricul familial. 
    • Stilul de viață, obezitatea, alimentația nesănătoasă. 

    Cancerul de prostată are 4 stadii de evoluție:

    • În primul stadiu tumora se află doar într-o zonă mică a prostatei, fără ca celulele canceroase să fie agresive.
    • În cel de-al II-lea stadiu, tumora este tot mică, însă celulele pot fi agresive, iar tumora poate să ocupe ambele părți ale prostatei. 
    • În stadiul al III-lea tumora ajunge să se răspândească la nivelul veziculelor seminale sau al altor țesuturi din apropiere.
    • Ajunsă în stadiul al IV-lea, cancerul afectează vezica urinară, ganglionii limfatici, oasele și diferite organe (de ex. plămânii). 

    Simptomele cancerului de prostată

    Multe cancere de prostată nu produc simptome, însă atunci când produc, acestea pot fi:

    • urinare frecventă;
    • flux slab de urină;
    • necesitatea de a încorda sau goli vezica urinară;
    • urinări nocturne dese;
    • sânge în urină;
    • disfuncție erectilă;
    • durere sau arsură la urinare;
    • durere la șezut, din cauza prostatei mărite.

    Atunci când cancerul avansează și se răspândește în afara glandei prostatei, semnele și simptomele mai include:

    • dureri de spate, șoduri, coapse, umeri;
    • umflarea membrelor inferioare;
    • pierdere în greutate;
    • oboseală;
    • modificări ale tranzitului intestinal.

    Diagnostic și tratament 

    Agresivitatea cancerului de prostată este determinată cu ajutorul tehnicii numite scorul Gleason, în care un scor de 2 reprezintă un cancer non-agresiv, un scor de 6 indică un cancer cu o agresivitate scăzută, iar un scor mai mare de 8 arată un cancer foarte agresiv. 

    Totodată, există situații în care se poare realiza screening-ul cancerului de prostată, în special dacă pacientul are exemple de ereditate a bolii. În prezența simptomelor, se poate realiza o evaluare a nivelului de antigen prostatic specific din sânge, precum și tușeu rectal. 

    Ulterior, specialistul va îndrepta pacientul spre alte investigații imagistice, precum ecografie și RMN. În vederea confirmării rezultatelor, se poate recurge și la un examen histopatologic. 

    Nu întotdeauna tratamentul imediat al cancerului de prostată este necesar. Dacă scorul de agresivitate al bolii indică stadii incipiente, pacientul va fi ținut sub monitorizare. 

    Cancerul de prostată este divizat în două categorii mari care ghidează conduita terapeutică:

    Cancerul de prostată hormono-sensibil

    Tratamentul constă în hormonoterapie. Hormonoterapia poate fi administrată sub formă de tablete sau, cel mai frecvent, sub formă de injecții subcutanate, administrate lunar, o dată la 3 luni sau, în unele cazuri, o dată la 6 luni.

    Cancerul de prostată hormono-rezistent

    Tratamentul constă în chimioterapie sau hormonoterapie de nouă generație, care depășesc rezistența la hormonoterapie a tumorilor prostatice. Odată cu dezvoltarea și aprobarea a numeroase opțiuni terapeutice eficiente, reprezentate de antiandrogeni (enzalutamida, abiraterona), chimioterapia este utilizată în momentul eșecului celorlalte opțiuni.

    Recent, a fost aprobat și rambursat în România și tratamentul cu Olaparib, în cazul cancerelor de prostată cu mutație BRCA1/2, care au progresat sub terapie antiandrogenică (enzalutamida, abiraterona), oferind astfel o altă linie de atac.

    În general, cancerele de prostată hormono-sensibile, după luni sau ani de tratament hormonal, progresează înspre faza hormono-rezistentă, marcată de creșteri repetate ale valorii PSA.