Cancerul Pulmonar

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Autor material: Dr. Andrea Onisim, Medic Specialist Oncologie.

  Cancerul bronho-pulmonar este o tumoră malignă care se dezvoltă din epiteliul bronșic sau parenchimul pulmonar, atunci când procesul normal de creștere și diviziune celulară este perturbat. Se distinge prin prezența simptomelor latente, precum și prin formarea precoce a metastazelor. Acest tip de cancer este unul dintre cele mai răspândite în întreaga lume și cu mortalitate înaltă. Fiind adesea asimptomatic și descoperit în stadii avansate, un diagnostic precis al cancerului bronhopulmonar necesită o gamă largă de investigații. Pentru cancerul pulmonar, tratamentul poate să includă intervenții chirurgicale specifice, o abordare combinată chimioterapie și radioterapie – servicii oferite la o calitate înaltă de clinica noastră Medisprof, din Cluj-Napoca. 

  Tipuri de cancer pulmonar 

  Există două categorii principale de cancer pulmonar: fără celule mici sau cu celule mici. În 85% de cazuri, cancerul pulmonar este fără celule mici și se poate încadra în diferite subtipuri din punct de vedere histologic: 

  • carcinom cu celule scuamoase;
  • adenocarcinom sau carcinom cu celule mari.  

  Cancerul bronhopulmonar cu celule mici reprezintă aproximativ 15% din cazuri, fiind o formă agresivă de cancer, cu un ritm accelerat de creștere și diseminare în alte organe. 

  În funcție de extensia locală, regională la nivel ganglionar, respectiv în alte țesuturi și organe la distanță, există mai multe stadii ale cancerului pulmonar.

  Factori de risc 

  Principalul factor de risc în dezvoltarea cancerului pulmonar este inhalarea substanțelor cancerigene, în mod special prin fumat, responsabil în 8 din 10 cazuri de boală. Însă afecțiunea se regăsește și la nefumători, alți factori de risc fiind: 

  • predispoziția familială;
  • fumatul pasiv;
  • expunerea ocupațională sau legată de mediu la anumite substanțe chimice;
  • radiațiile excesive ale toracelui. 

  Cancer pulmonar, simptome

  Consultați un medic de la primele simptome ale bolii, precum:

  • tuse persistentă/cu caracter modificat;
  • răgușeală și respirație dificilă;
  • infecții respiratorii recurente;
  • febră pentru o perioadă mai lungă de timp;
  • transpirație abundentă; 
  • durere în piept, spate și umeri;
  • expectorație cu sânge; 
  • pierdere involuntară a greutății, slăbiciune sau pierdere a poftei de mâncare;
  • mărirea ganglionilor limfatici supraclaviculari.

  În majoritatea cazurilor clinice, cancerul bronho-pulmonar evoluează cu simptome nespecifice și necesită investigații specifice pentru un diagnostic precis. 

  La Medisprof, în Cluj-Napoca, există  o secție de pneumologie dedicată acestui tip de investigații.

  Dacă aveți unul sau mai multe dintre simptomele expuse, este indicat să vă programați la un consult pentru a stabili cauza.

  Diagnostic cancer pulmonar 

  Diagnosticul cancerului bronho-pulmonar presupune mai multe etape, începând de la consultul efectuat de medicul pneumolog, până la teste de laborator și examinări imagistice. 

  La clinica Medisprof, în cadrul unui consult de pneumologie, medicul vă poate face anumite investigații pe loc (explorări funcționale respiratorii), respectiv în funcție de situație, vă poate recomanda investigații suplimentare: 

  • radiografie pulmonară;
  • computer tomograf;
  • bronhoscopie;
  • ecografie endobronșică cu posibilitatea prelevării de material bioptic de la nivelul unei tumori pulmonare sau ganglioni mediastinali suspecți. 

  În cazul unor dificultăți respiratorii, puteți accesa serviciile clinicii noastre Medisprof din Cluj-Napoca, atât în scop preventiv, cât și ca metodă de diagnostic de precizie. 

  Cancer pulmonar, tratament

  La clinica Medisprof din Cluj oferim tratament personalizat pentru cancerul pulmonar, adaptat nevoilor specifice ale pacientului (inclusiv decontat de CAS), la standarde internaționale și cu echipamente de ultimă generație. 

  Pentru cancerul pulmonar, tratamentele efectuate în cadrul clinicii Medisprof se numără:

  Radioterapia

  Uneori radioterapia e folosită înaintea intervenției chirurgicale, alteori postchirurgical, pentru a spori șansa de vindecare a cancerului pulmonar. În anumite situații, radioterapia administrată concomitent sau secvențial cu chimioterapia, poate reprezenta un tratament curativ pentru a vindeca unele forme de cancer. 

  Departamentul de Radioterapie al Medisprof Cancer Center dispune de echipamente performante de ultimă generație, existente în puține centre din România în prezent. Radioterapia este efectuată conform unui plan de iradiere stabilit de o întreagă echipă (fizician, tehnician, medic radioterapeut). 

  Terapia sistemică

  Chimioterapia, imunoterapia, terapiile moleculare țintite utilizează medicamente administrate intravenos sau pe cale orală, care în prezent pot fi utilizate în monoterapie sau în combinație în diferite stadii ale cancerului bronhopulmonar. Chimioterapia poate fi aplicată înainte sau după o intervenție chirurgicală, concomitent sau secvențial cu radioterapia, cu scop curativ în cancerul bronhopulmonar. 

  În clinica noastră din Cluj-Napoca, aceste medicamente sunt furnizate de farmacia internă și preparate de un personal înalt calificat, într-un mediu steril și controlat, respectând standardele europene de calitate. 

  Vă așteptăm la un consult la clinica Medisprof din Cluj

  Cu cât mai repede este depistat cancerul pulmonar, cu atât mai mari sunt șansele  unui tratament curativ și, implicit de vindecare. Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată prezentați oricare dintre simptomele enumerate, puteți accesa serviciile de pneumologie de la clinica Medisprof din Cluj, pentru a stabili diagnosticul și tratamentul potrivit. 

  Echipa de specialiști de la Medisprof este pregătită să vă ofere servicii accesibile de pneumologie (cancer pulmonar), la cele mai înalte standarde medicale internaționale.

  Vă puteți programa chiar acum la un consult pe site-ul nostru.