Tratament Chimioterapie
Chimioterapia este un tratament cu medicamente injectabile sau pe cale orală. Uneori se asociază mai multe medicamente pentru a obține rezultatul dorit. Chimioterapia fi administrată cu scop de vindecare, înainte sau după o intervenție chirurgicală. De asemenea, uneori se asociază cu radioterapia tot în scop de vindecare sau pentru a asigura posibilitatea unei intervenții chirurgicale.
Tratamentele chimioterapeutice se administrează în cicluri, la intervale de 3 săptămâni cel mai frecvent. Scopul acestor perioade între cicluri este de a lăsa timp diverselor organe ale corpului să se refacă după tratament. Majoritatea acestor tipuri de tratamente, atunci când sunt injectabile nu necesită spitalizare peste noapte.
În clinica noastră, aceste medicamente sunt furnizate prin farmacia internă și preparate de un personal bine calificat într-un mediu steril, sub hota cu flux laminar. Prepararea și administrarea medicației oncologice se face cu echipamente moderne conform standardelor internaționale. Tratamentul este efectuat în camere echipate cu fotolii de tratament iar durata depinde de tratamentul în sine. În timpul tratamentului, pacientul rămâne foarte mobil și este supravegheat și ajutat de o asistentă medicală. Totalitatea tratamentului nu depășește o zi în durată, fapt care reduce impactul psihologic asupra pacientului.
Chimioterapia și confortul pacienților
În cadrul Medisprof Cancer Center există 8 saloane de chimioterapie de câte 4 sau 6 locuri, dotate cu fotolii confortabile. Toate fotoliile de chimioterapie au un design inovativ, un grad mare de funcționalitate, pot fi ajustate în funcție de preferințele pacientului și îi asigură acestuia confort pe toată durata tratamentului.
Tratamentul chimioterapeutic este unul complex, care poate avea și efecte adverse neplăcute, ce pot afecta calitatea vieții pacienților. Cele mai comune efecte adverse ale chimioterapiei sunt alopecia (căderea părului) și afectarea sistemului venos periferic sau a pielii. Medisprof folosește încă din anul 2012 tehnologii moderne care vin în întâmpinarea acestor probleme: sistemul de răcire a scalpului DigniCap și camerele implantabile Port-a-Cath.
DigniCap este un sistem eficient de răcire a scalpului folosit în ședințele de chimioterapie pentru a preveni căderea părului pacienților. Acesta protejează celulele prin reducerea concentrației tratamentului chimioterapeutic în zona scalpului. Camerele implantabile vin atât în sprijinul pacienților, prin reducerea disconfortului și durerilor cauzate de puncționările repetate, cât și în sprijinul personalului medical prin creșterea eficienției cu care este administrat tratamentul chimioterapeutic.
Întrebă medicul mai multe detalii despre aceste două tehnologii care îți pot crește confortul pe durata tratamentului oncologic!
Medisprof respectă ghidurile de diagnostic și tratament prezente în legislația românească, dar și ghidurilele europene de oncologie, cele ale ASCO (American Society of Clinical Oncology) și CCN (Comprehensive Cancer Network).
Deciziile de tratament în afara situațiilor care se încadrează clar în ghidurile terapeutice menționate mai sus se iau în comisiile multidisciplinare. Acestea sunt constituite conform legislației românești în vigoare și ghidurilor internaționale și cuprind următorii specialiști: oncologul medical, radioterapeut, chirurg, psiholog, nutriționist, genetician și alți specialiști de organ la nevoie. Comisiile Medisprof se întrunesc zilnic, iar deciziile acesteia sunt scrise și apoi comunicate pacienților de către medicul curant. În plus, pentru pacienții care urmează radioterapie, avem o a doua opinie terapeutică cu verificarea planului de radioterapie prin Director Asociat radioterapie Dr. Alina Mihai de la spitalul Beacon din Dublin, Irlanda.