Senologie

Afecțiunile sânului reprezintă cel mai mare procent din sfera oncologiei ginecologice, iar cancerul de sân este principala cauză de mortalitate oncologică în cazul femeilor din România.

O parte din aceste cazuri pot fi salvate, o parte pot primi un prognostic mai bun de vindecare, dacă afecțiunea este depistată într-un stadiu cât mai precoce care permite intervenția terapeutică imediată. Pe lângă prevenție, care poate fi realizată prin controlul senologic de rutină, diagnosticul precoce este cea mai bună șansă de a avea un tratament de succes în cazul unei afecțiuni din sfera senologiei.

Investigatiile de senologie sunt necesare în toate suspiciunile de afecțiuni ale sânului. Un diagnostic de certitudine, care implică începerea tratamentului cât mai devreme, având deci, șanse mai mari de reușită, reprezintă scopul oricărei investigații de senologie recomandate de medicul ginecolog.

În cadrul unei consultații de senologie, medicul face și evaluarea senologică a gradului de risc pentru cancer mamar și în funcție de particularitățile fiecărui caz ( istoric medical personal și de familie), vârstă, afecțiuni conexe, realizează și un plan de investigare senologică, după caz:

  • Ecografie de sân – anual
  • Mamografie – 1-2 ani

Alte investigații de senologie disponibile în Cluj, la Medisprof sunt:

  • Sonoelastografie mamară
  • Teste genetice BRCA1/2
  • Marcaj tumoral mamar cu harponul
  • Examen de secreție mamară.

Când este necesară o investigație de senologie?

Cancerul de sân nu are simptome. Nu este vizibil sau palpabil. Mai ales în stadiu primar, nu poate fi depistat fără ajutorul imagisticii senologice. De aceea medicul ginecolog va recomanda la fiecare consultație de senologie efectuarea unei ecografii mamare sau a unei mamografii.

Astfel, investigațiile de senologie au dublu rol: de prevenție și diagnostic de certitudine. În cazul investigațiilor de prevenție, medicul le poate recomanda și în cazul în care există un istoric de cancer în familia ta sau în istoricul tău personal. În al doilea caz, controlul senologic presupune efectuarea unei ecografii sau mamografii, pentru a monitoriza vindecarea.

În cazul în care observi o modificare la nivel de țesut sau o deformare a sânului, o umflătură sau scurgeri mamelonare, recomandarea este să faci o programare de consultație de senologie în Cluj, la clinica Medisprof.

PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE