Servicii de pneumologie la Medisprof Cluj

Consult de pneumologie

La clinica Medisprof din Cluj, consultul de pneumologie constă într-o anamneză a pacientului (o discuție despre istoricul său medical). Dacă există investigații anterioare, este recomandat ca pacientul să vină cu ele la consult. Medicul nostru pneumolog de la Medisprof Cluj va adresa o serie de întrebări care îl pot ghida spre o suspiciune de diagnostic (dacă sunteți fumător, dacă ați fost expus substanțelor toxice) și vă va cere să vă descrieți simptomele.

In cadrul consultului de pneumologie, medicul poate să facă investigații pe loc, precum spirometria (măsurarea volumului de aer respirat) sau test de oximetrie a pulsului (măsurarea oxigenului din sânge) și poate recomanda realizarea unor investigații ulterioare, precum radiografie pulmonară, CT, fluoroscopie toracică, testul funcției pulmonare, etc.

Când este necesar un consult de pneumologie?

  • Dificultăți respiratorii.
  • Tuse simplă, dar persistentă sau tuse cu mucus/sânge.
  • Oboseală cronică respiratorie la efort fizic.

Programează-te la consult

Bronhoscopie – investigație de pneumologie în Cluj, la Medisprof

Este o metodă de explorare endoscopică prin care fie se diagnostichează o afecțiune respiratorie, fie se tratează o problemă deja existentă.

În Cluj, la clinica Medisprof, bronhoscopia se realizează în urma unei anestezii locale și presupune introducerea bronhoscopului (un tub subțire prevăzut cu o cameră la capăt) în căile respiratorii. Camera permite vizualizarea țesuturilor și, în plus, dacă este necesară recoltarea de țesut sau lichid, pentru analiză, bronhoscopul permite această acțiune, fiind dotat cu dispozitivele necesare.

Când este necesară o bronhoscopie?

  • Simptome respiratorii care nu au o cauză aparentă: respirație șuierătoare, tuse care nu trece, etc.
  • În completarea altor investigații de pneumologie.
  • Atunci când este identificată o atelectazie (o zonă a plămânului care nu mai funcționează corect).

Bronhoscopia, investigația de pneumologie realizată la Cluj în spitalul nostru ajută la diagnosticarea inflamației căilor respiratorii, dar și a cancerului.

Programează-te pentru investigații

Ecobronhoscopie

Endoscopia bronşică ultrasonografică (ecobronhoscopie) este o metodă de evaluare a căilor respiratorii, a pereţilor acestora şi a structurilor înconjurătoare: vasele mari, aorta, vena cavă, arterele pulmonare, peretele esoagian, mediastinul antero-superior.

Ecobronhoscopia este o metodă minim invazivă de diagnosticare a tumorilor mediastinale.

Când este necesară o ecobronhoscopie?

  • Diagnostic de certitudine pentru invazia tumorală în bronhiile centrale și periferice.
  • Evaluarea ganglionilor paratraheali, subcarinali, hilari și intrapulmonari.

Ecoendoscopia bronșică radială

Ecobronhoscopia, dacă este făcută odată cu ecoendoscopia, pot fi vizualizate tumorile și ganglionii santinelă cu localizare în mediastinul superior și inferior.

Ecoendoscopia bronșică radială folosește un traductor cu ultrasunete rotativ, la capătul unei sonde care trece prin canalul de lucru al bronhoscopului. Investigația Ebus radial facilitează localizarea nodulilor pulmonari periferici (cancer pulmonar periferic), crescând astfel randamentul diagnosticului de certitudine.

Ebus radial este o investigație care, la ora actuală, în România, este disponibilă doar în Cluj, la Medisprof. Se poate efectua în același timp operator cu bronhoscopia standard și permite un diagnostic de certitudine, evitând investigațiile invazive (puncția ghidată CT și chirurgia toracică).

PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE