Tratamente oncologice ca-n Vest există în țară! Vrem acces decontat la radioterapia stereotactică!
Semnați petiția și haideți să facem din Vestul României, #VestulApropiat!
Asociația Medisprof, cu o experiență de zece ani în lupta pentru pacientul oncologic și asigurarea gratuității la proceduri medicale costisitoare, solicită decontarea radioterapiei stereotactice în România. În acest moment, situația este una paradoxală: statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă pacienții sunt obligați să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară!
”Solicităm autorităților decontarea tratamentului și în România, nu doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării. Este o tehnică nouă, extrem de precisă, care se poate administra ambulator și care poate face diferența în viața unui pacient. De aceea vrem să ne asigurăm că oricine ar avea nevoie poate beneficia de această terapie în mod gratuit. Sperăm ca tot mai mulți oameni să semneze petiția noastră și, împreună, să facem diferența între viață și moarte”
a declarat Alexandra Dan, în calitate de președinte al Asociației Medisprof.
Dr. Adrian Udrea: ”Oferim această terapie gratuit pacienților, la Medisprof, până când statul le va asigura șansa la viață”
O secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate, iar statul român decontează aceste costuri.
”Radioterapia stereotactică, altfel spus, radiochirurgia este un tratament care a demonstrat creșterea supraviețuirii la pacienții cu cancer unde are indicație conform ghidurilor de tratament europene și americane. Nu este nici un motiv pentru care Ministerul Sănătății/Casa de Asigurări să deconteze din banii contribuabililor aceste tratamente doar dacă sunt efectuate în străinătate. În acest context, am decis să oferim această terapie gratuit pacienților, la clinica Medisprof, până când statul le va asigura șansa la viață”, afirmă Dr. Adrian Udrea, Director Medical Grup Medisprof.
De ce este importantă radioterapia stereotactică?
Radioterapia stereotactica este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent este utilizat pentru tratamentul unor tumori de mici dimensiuni (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boala metastatică (oligometastatică mai exact): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii.
Radioterapia stereotactică se efectuează cu controlul respirației pentru tumorile din organele care se mișcă odată cu respirația.
”Echipamentele de control a respirației sunt obligatorii în cadrul iradierii stereotactice acolo unde tumorile se deplasează în ritmul mișcărilor respiratorii. Astfel, putem livra dozele necesare în condiții de protecție a țesului sănătos. Am avut, de exemplu, o pacientă de 81 de ani, cu un cancer pulmonar, care în mod obișnuit ar urma undeva la 33 de ședințe clasice de radioterapie plus chimioterapie. Prin radioterapia stereotactică, a avut cinci ședințe țintite pe leziunea pulmonară în loc de 33 de ședințe zilnice de radioterapie clasică și chimioterapie”, explică Dr. Claudiu Hopîrtean, medic specialist radioterapeut Medisprof Cancer Center.
Campania Asociației Medisprof este susținută de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, formată din 26 de asociații de pacienți cu cancer, aparținători și voluntari, care activează pe plan local, la nivelul județelor.