Autor material, Dr. Serenella Șipoș, Medic Primar Radiologie.
Investigația de computer tomograf (CT) este o procedură de imagistică care utilizează echipamente speciale cu raze X pentru a crea imagini detaliate sau scanări ale zonelor din interiorul corpului, organelor sau țesuturilor moi.
Termenul tomografie provine din cuvintele grecești tomos (tăietură, felie sau o secțiune) și graphein (a scrie sau a înregistra). Fiecare imagine creată în timpul unei proceduri CT arată în detaliu organele, oasele și alte țesuturi dintr-o parte a corpului. Imaginile produse de aparatul CT pot fi bidimensionale sau tridimensionale. Programele de calculator sunt folosite pentru a crea ambele tipuri de imagini.
Aparatele de computer tomograf moderne realizează imagini continue într-o manieră elicoidală (sau spirală), având următoarele beneficii:
- Procedură rapidă.
- Imagini 2D și 3D ale zonelor din interiorul corpului.
- Detectarea anomaliilor.
Când este recomandat o examinare CT?
CT-ul este utilizat pe scară largă pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor și afecțiunilor sistemului circulator, boala coronariană (ateroscleroza), anevrisme și cheaguri de sânge. De asemenea, diagnosticarea afecțiunilor coloanei vertebrale, pietrelor la rinichi și la vezica urinara, abceselor, bolilor inflamatorii, cum ar fi colita ulceroasă și sinuzita, dar și a leziunilor capului, sistemului osos și organelor interne.
Imagistica CT este, de asemenea, utilizată pentru a detecta atrofia corticala/cerebrală sau depozitele (plăci amiloide) la pacienții adulți cu probleme cognitive, care pot indica prezența unui tip de demență.
Utilizarea computerului tomograf în diagnosticul de cancer
Computerul tomograf este utilizat în cancer în diferite moduri:
- pentru a ajuta la identificarea unei tumori;
- pentru a oferi informații despre stadiul unui cancer;
- pentru a determina exact unde trebuie făcută o biopsie;
- pentru a ghida anumite tratamente locale, cum ar fi crioterapia sau ablația cu radiofrecvență;
- pentru a ajuta la planificarea tratamentului cu radioterapie sau a intervenției chirurgicale;
- pentru a determina dacă un cancer răspunde la tratament sau nu;
- pentru a detecta reapariția unei tumori.
Un computer tomograf, ca orice instrument de imagistică, este util în identificarea unei mase tumorale și la determinarea locației și dimensiunii acesteia.
O examinare CT poate oferi, de asemenea, informații valoroase despre formă și structură (de exemplu, solid vs.lichid, iodofil/neiodofil, bine delimitată sau spiculiforma), care indică dacă masa tumorală este de etiologie malignă sau nu.
Confirmarea acestei suspiciuni vine doar în urma unei analize patologice a țesutului, în urma unei biopsii.
Computerul tomograf poate arăta, de asemenea, vasele de sânge care hrănesc tumora. Medicii radiologi pot folosi aceste imagini pentru a vedea dacă masa tumorală s-a răspândit și în alte părți ale corpului. Imaginile unui CT sunt alb-negru.
Unele tipuri de cancer pot fi trecute cu vederea dacă sunt leziuni care pot fi omise la o simplă radiografie sau la ecografie, inclusiv din cauza localizării sau dimensiunii, însă la o scanare CT, se pot detecta și leziuni mici, de 2-3 mm.
În comparație cu investigația cu raze X, scanările CT pot oferi mai multe informații despre dimensiunea nodulilor suspecți și cât de periculoși pot fi aceștia. Ele pot fi deosebit de utile atunci când sunt efectuate cu injectarea intravenoase a unei substante, numită contrast. Contrastul este folosit pentru a face anumite țesuturi mai vizibile. Celulele canceroase preiau contrastul, ceea ce le face să apară albe pe scanare. Acest lucru, la rândul său, permite medicului radiolog să interpreteze mai bine imaginile.
Tipuri de computer tomograf în Cluj, disponibile la Medisprof
CT 3D
Indică locația tumorilor și poate determina dacă masa tumorală s-a răspândit în alte părți ale corpului. De asemenea, acest tip de CT evaluează efectele tratamentului.
Avantajele CT-ului 3D includ:
- Furnizarea de imagini mai detaliate decât cele realizate prin radiografie conventionala sau ecografie.
- Majoritatea scanărilor 3D durează mai puțin de 10 minute, comparativ cu o examinarea RM care durează minim 30 minute pentru un segment.
Angiografie CT 3D
Evidențiază vasele de sânge din preajma tumorii sau alte vase de sânge anormale care pot fi o problemă pentru sănătate.
Avantajele pot include:
- Evaluarea mai puțin invazivă a vaselor de sânge decât angiografia cu cateter.
- Captarea prin imagini 3D ale majorității vaselor de sânge din corp.
- Scanarea în sine este rapidă, durează aproximativ 20 de minute.
Scanare CT pentru radioterapie
Computerul tomograf folosit în radioterapia ghidată produce imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului pentru planificarea terapiei cu radiații. Folosește simularea, fluoroscopia și controlul respirator pentru a planifica și a furniza radiații.
Avantajele pot include:
- Localizarea anomaliilor și ghidarea radioterapiei de precizie
- Planificarea opțiunilor de tratament bazate pe tiparele de respirație ale pacientului.
Dacă medicul vă recomandă realizarea unui computer tomograf, indiferent dacă are scopul de diagnostic, prevenție sau urmărirea evoluției unui tratament, vă puteți face o programare la spitalul Medisprof din Cluj.