Biopsie de sân

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Când e necesară: biopsia de sân sau biopsia mamară se face atunci când rezultatele mamografiei, ecografiei sau RMN-ului mamar sugerează anomalii care indică posibilitatea existenței unui cancer de sân sau a unei leziuni cu potențial malign. 

    De ce este necesară: biopsia de sân este o metodă de diagnostic de certitudine pentru cancerul la sân.

    Ce este biopsia de sân?

    O biopsie de sân este o procedură medicală prin care se prevalează câteva fragmente de țesut din zona cu modificări. Proba de biopsie este trimisă către laboratorul de anatomopatologie, unde medicul anatomopatolog, după o analiză extinsă a probei, va emite un rezultat.

    Biopsia se recomanda dacă în urma examinărilor imagistice există un grad de suspiciune pentru prezența cancerului mamar.

    Tipuri de biopsie mamară 

    Există diferite tipuri de biopsie de sân, unele dintre acestea fiind ghidate mamografic, altele ecografic sau prin RMN. Ideea de bază este aceeași- cu ajutorul unui ac se recoltează fie o cantitate mică de celule din leziune sau între 3-5 fragmente de țesut. Medicul decide ce tip de biopsie mamară este necesară, în funcție de particularitățile modificărilor identificate la sân. Se au în vedere pentru aceasta:

    • Mărimea leziunii
    • Localizarea sa
    • Structura internă
    • Dacă aceasta este vizibilă printr-o singură metodă imagistică sau mai multe
    • Dacă există o singură zonă sau mai multe zone suspecte la sân.

    Medicul ține cont și de starea generală de sănătate a pacientei și de preferințe sale atunci când recomandă un anumit tip de biopsie la sân. 

    Biopsia aspirativă cu ac fin 

    Este o tehnică simplă, ușor de efectuat.  Se folosește un ac subțire,  atașat la o seringă, pentru a extrage (aspira) o cantitate mică de celule dintr-o leziune.

    Puncție biopsie sân sub ghidaj ecografic

    Cunoscută și ca puncție mamară TRU-CUT, puncția biopsie de sân presupune inserarea unui ac mai gros, care prelevează mostra de țesut nu prin aspirare, ci prin tăiere. Acul inserat este dotat cu un sistem de tăiere în vârf. 

    Biopsie chirurgicală (deschisă)

    În cazuri rare, este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea totală sau parțială a nodulului, formațiunii sau ariei de țesut suspect din sân, în scopul stabilirii unui diagnostic. Medicul chirurg îndepărtează întreaga masă sau o doar o parte a ei.

    Biopsia nodulilor limfatici

    Acest tip de biopsie de sân poate fi efectuat pentru a verifica ganglionii limfatici din axilă (de sub braț), atunci când există suspiciunea afectării acestora de către un proces tumoral. Nodulii pot fi biopsiați în același timp în care se realizează o biopsie de sân prin metodele expuse mai sus. Alteori, aceștia sunt excizati chirurgical în timpul unei intervenții chirurgicale mamare.

    Cât durează rezultatul biopsiei la sân sau ganglionare

    Rezultatul unei biopsii  de sân poate să dureze câteva zile, până la 2-3 săptămâni, în funcție de complexitatea patologiei analizate. Medicul care efectuează biopsia mamară este în măsură să dea un răspuns informat la întrebarea “Cât durează rezultatul biopsiei la sân?”, în funcție de fiecare situație în parte.

    Biopsia de sân, efectuată eficient și cât mai rapid după ce medicul semnalează o anomalie suspectă la nivelul sânului poate să facă diferența între tratarea cu succes sau nu a cancerului de sân. Biopsia ganglionară, în cazul unui cancer mamar completează în unele situații bilanțul, astfel încât tratamentul să fie perfect adaptat fiecărei persoane. Pentru programarea la o biopsie de sân sau ganglionara în Cluj, ne puteți contacta prin intermediul clinicii Medisprof. 

    Material redactat de Dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiolog.

    Solicită o programare!