Cancerul este o boală în care unele dintre celulele corpului cresc necontrolat și se răspândesc în alte părți ale corpului. 

Cancerul poate începe aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc și se înmulțesc (printr-un proces numit diviziune celulară) pentru a forma celule noi, pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Când celulele îmbătrânesc sau sunt deteriorate, ele mor, iar celulele noi le iau locul.

Există peste 100 de tipuri de cancer care pot afecta corpul uman. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, indiferent de tipul său, cancerul reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial (o persoana din șase a decedat în urma unui diagnostic de cancer la nivelul anului 2022). 

Cea mai bună metodă de tratament a cancerului este prevenția. De aceea recomandăm atât un stil de viață echilibrat, cât și screeninguri periodice sau la nevoie, în cazul în care apar simptome îngrijorătoare în anumite zone ale corpului. 

Cele mai des întâlnite tipuri de cancer

Informează-te despre tipurile de cancer cu cea mai mare prevalență și cum pot fi ele diagnosticate. 

Cancer pulmonar 

Cancerul bronho-pulmonar sau cancerul la plămâni se dezvoltă în epiteliul bronșic sau parenchimul pulmonar și prezintă un risc mare de metastazare. Simptomele sunt latente, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este depistat în stadii avansate. Este unul din cele mai periculoase tipuri de cancere, iar diagnosticul său include radiografie pulmonară, CT, bronhoscopie sau ecografie endobronșică

Cancer colorectal 

În cazul cancerului colorectal, în funcție de localizarea tumorală, există două tipuri: cancer de colon (situat la nivelul colonului) și cancer rectal (situat la nivelul rectului). Cancerul colorectal poate fi detectat în stadii incipiente, prin detectarea formațiunilor precancerose (polipi mici la nivelul colonului sau rectului). Se recomandă un screening anual începând cu vârsta de 50 de ani. În cazul unui diagnostic, investigațiile necesare sunt: colonoscopie cu biopsie sau rezectie, analize de sânge, teste imagistice.

Cancerul de sân 

În cazul femeilor, cancerul de sân are cea mai mare incidență atât la nivel mondial, cât și național. În același timp, este un tip de cancer care poate fi prevenit și tratat cu succes dacă este depistat în stadii incipiente. Orice modificare la nivelul sânului ar trebui analizată de un medic, ca măsură de prevenție. Pentru un diagnostic de certitudine pot fi necesare: ecografia mamară, mamografia, sonoelastografia mamară sau biopsia.

Cancerul de ovare 

Cancerul ovarian poate debuta la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau peritoneului. Este necesar un screening anual după menopauză, iar diagnosticul de certitudine necesită analize de sânge, biopsie, CT sau RMN. 

Cancerul de col uterin 

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor de peste 30 de ani. Principala cauză este infectarea cu virusul HPV, mai ales cu tulpinile HPV16 și HPV18. Diagnosticul pentru acest tip de cancer poate fi pus cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau, testarea HPV, colposcopiei sau biopsiei. 

Cancerul de prostată 

Pentru bărbați, cancerul de prostată este al doilea tip de cancer ca prevalență, la nivel mondial, după cel pulmonar. Este un tip de cancer care avansează lent, prin urmare diagnosticul poate fi pus în stadii incipiente, cu ajutorul ecografiei sau RMN-ului. 

Cancerul de stomac

Este un tip de cancer care se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani, în care nu prezintă simptome specifice. Poate fi detectat în cadrul unui screening, atunci când există o suspiciune din partea medicului sau chiar a pacientului. Pentru un diagnostic de certitudine sunt necesare analize de sânge, endoscopie digestivă superioară, radiografie cu bariu, CT sau biopsie. 

Indiferent de tipul de cancer, prevenția poate să salveze vieți. De aceea, la Medisprof, recomandăm în primul rând screening. În cazul suspectării unui tip de cancer, suntem aici să vă ghidăm, de la diagnostic de certitudine la tratament. Programează-te la Medisprof Cancer Center.

Autor material: Dr. Viman Diana, Medic Specialist Oncologie.