Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat atât la bărbații, cât și la femeile din Statele Unite.
Citește mai multCancerul ovarian
În general, termenul de „cancer ovarian” este folosit pentru a descrie cancerele care încep în celulele din ovare, trompa uterină sau peritoneu.
Citește mai multCancerul de sân
Cancerul mamar apare atunci când celulele din sâni cresc într-un mod necontrolat și formează o umflătură denumită tumoare
Citește mai multCancerul de col uterin
Carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ 80% până la 90% din toate cazurile de cancer de col uterin.
Citește mai multCancerul de prostata
Cancerul prostatic este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbații din Statele Unite.
Citește mai multCancerul colorectal
Cancerul colorectal ocupă poziția a patra ca frecvență a tipurilor de cancer diagnosticat în Statele Unite.
Citește mai multCancer la stomac
Cancerul la stomac sau cancerul gastric, în stadii incipiente, nu prezintă simptome.
Citește mai multCancerul este o boală în care unele dintre celulele corpului cresc necontrolat și se răspândesc în alte părți ale corpului.
Cancerul poate începe aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc și se înmulțesc (printr-un proces numit diviziune celulară) pentru a forma celule noi, pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Când celulele îmbătrânesc sau sunt deteriorate, ele mor, iar celulele noi le iau locul.
Există peste 100 de tipuri de cancer care pot afecta corpul uman.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, indiferent de tipul său, cancerul reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial (o persoana din șase a decedat în urma unui diagnostic de cancer la nivelul anului 2022).
Cea mai bună metodă de tratament a cancerului este prevenția. De aceea recomandăm atât un stil de viață echilibrat, cât și screeninguri periodice sau la nevoie, în cazul în care apar simptome îngrijorătoare în anumite zone ale corpului.
Cele mai des întâlnite tipuri de cancer
Informează-te despre tipurile de cancer cu cea mai mare prevalență și cum pot fi ele diagnosticate.
Cancer pulmonar
Cancerul bronho-pulmonar sau cancerul la plămâni se dezvoltă în epiteliul bronșic sau parenchimul pulmonar și prezintă un risc mare de metastazare. Simptomele sunt latente, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este depistat în stadii avansate. Este unul din cele mai periculoase tipuri de cancere, iar diagnosticul său include radiografie pulmonară, CT, bronhoscopie sau ecografie endobronșică.
Cancer colorectal
În cazul cancerului colorectal, în funcție de localizarea tumorală, există două tipuri: cancer de colon (situat la nivelul colonului) și cancer rectal (situat la nivelul rectului). Cancerul colorectal poate fi detectat în stadii incipiente, prin detectarea formațiunilor precancerose (polipi mici la nivelul colonului sau rectului). Se recomandă un screening anual începând cu vârsta de 50 de ani. În cazul unui diagnostic, investigațiile necesare sunt: colonoscopie cu biopsie sau rezectie, analize de sânge, teste imagistice.
Cancerul de sân
În cazul femeilor, cancerul de sân are cea mai mare incidență atât la nivel mondial, cât și național. În același timp, este un tip de cancer care poate fi prevenit și tratat cu succes dacă este depistat în stadii incipiente. Orice modificare la nivelul sânului ar trebui analizată de un medic, ca măsură de prevenție. Pentru un diagnostic de certitudine pot fi necesare: ecografia mamară, mamografia, sonoelastografia mamară sau biopsia.
Cancerul de ovare
Cancerul ovarian poate debuta la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau peritoneului. Este necesar un screening anual după menopauză, iar diagnosticul de certitudine necesită analize de sânge, biopsie, CT sau RMN.
Cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este al doilea cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor de peste 30 de ani. Principala cauză este infectarea cu virusul HPV, mai ales cu tulpinile HPV16 și HPV18. Diagnosticul pentru acest tip de cancer poate fi pus cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau, testarea HPV, colposcopiei sau biopsiei.
Cancerul de prostată
Pentru bărbați, cancerul de prostată este al doilea tip de cancer ca prevalență, la nivel mondial, după cel pulmonar. Este un tip de cancer care avansează lent, prin urmare diagnosticul poate fi pus în stadii incipiente, cu ajutorul ecografiei sau RMN-ului.
Cancerul de stomac
Este un tip de cancer care se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani, în care nu prezintă simptome specifice. Poate fi detectat în cadrul unui screening, atunci când există o suspiciune din partea medicului sau chiar a pacientului. Pentru un diagnostic de certitudine sunt necesare analize de sânge, endoscopie digestivă superioară, radiografie cu bariu, CT sau biopsie.
Indiferent de tipul de cancer, prevenția poate să salveze vieți. De aceea, la Medisprof, recomandăm în primul rând screening. În cazul suspectării unui tip de cancer, suntem aici să vă ghidăm, de la diagnostic de certitudine la tratament. Programează-te la Medisprof Cancer Center.
Autor material: Dr. Viman Diana, Medic Specialist Oncologie.