Ecobronhoscopia

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Ecobronhoscopia s-a adăugat relativ recent tehnicilor convenționale de investigație ale pneumologiei. Cunoscută și ca bronhoscopie cu ultrasunete, sau bronhoscopie ultrasonografică, ecobronhoscopia este un instrument esențial pentru studiul complet al cancerului pulmonar, sarcoidozei sau stadializarea altor forme de cancer cu localizare extrapulmonare, printre altele, fiind considerată una din cele mai noi metode minim invazive de diagnosticare a tumorilor mediastinale.

  Ce avantaje aduce ecobronhoscopia?

  Ecobronhoscopia este o investigație de precizie ce elimină o parte a inconvenientelor unei bronhoscopii convenționale, dar mai ales necesitatea unor intervenții chirurgicale complexe cum este medistinoscopia.

  Ecobronhoscopia permite, cu ajutorul ultrasunetelor, vizualizarea structurilor adiacente arborelui traheobronșic (cum ar fi ganglionii limfatici), precum și prelevarea de probe, în timp real, cu ajutorul unui ac special (numită biopsie aspirativă cu ac fin). Metoda permite, de asemenea, diagnosticarea dieminării tumorale în ganglionii mediastinali sau peribronșici precum și stadializarea cancerelor extinse limfatic.

  Ce obținem combinând ecobronhoscopia cu ecoendoscopia?

  Bronhoscopia ultrasonografică (ecobronhoscopia) poate face accesibile tumorile şi staţiile ganglionare cu localizare în mediastinul superior şi inferior, cu excepţia localizărilor anterioare de trahee fără a fi necesar să se recurgă la intervenții chirurgicale.

  Combinaţia celor două metode de investigație permite, astfel, realizarea unei “mediastinoscopii” complete, însă fără incizii sau complicații postoperatorii potențiale. 

  Efectuarea ecobronhoscopiei cu puncţie fină aspirativă în combinaţie cu fibrobronhoscopia cu puncţie fină aspirativă determină creşterea acurateţei evaluării tumorilor mediastinale, cu scăderea proporţiei de rezultate fals negative. 

  Ce presupune ecobronhoscopia?

  Această procedură se efectuează pe cale orală, cu sedare, astfel încât să fie mai bine tolerată de către pacient. În condiții normale, pacientul poate pleca la câteva minute după finalizarea examinării, fără a fi nevoie de internare în spital.

  Ecobronhoscopia se realizează la spitalul Medisprof din Cluj de către specialiști cu înaltă pregătire. Echipa multidisciplinară analizeză fiecare caz în parte pentru a decide asupra celor mai potrivite căi de investigație pentru un diagnostic de precizie. 

  Dacă v-a fost recomandată o ecobronhoscopie o puteți realiza în condiții de maximă siguranță și acuratețe la în Cluj, la Medisprof, unde specialiștii vă vor răspunde tuturor întrebărilor legate de cazul dumneavoastră. 

  Material scris de Dr. Andrei Leșan, medic primar pneumolog.

  Solicită o programare!