Bronhoscopia este o metodă de investigație și tratament folosită de specialiștii pneumologi pentru a identifica problemele apărute la nivelul căilor respiratorii sau la nivel pulmonar, de prelevare de biopsii. Materialul biologic recoltat este analizat din punct de vedere anatomopatologic și ulterior se efectuează teste genetice ale fragmentului sau pentru tratamentul căilor respiratorii blocate, instalarea unui stent sau tratarea altor probleme la nivel pulmonar.
Cum se face bronhoscopia?
Bronhoscopia este efectuată de medicul specialist cu ajutorul unui instrument specializat, numit bronhoscop, care, de regulă, este flexibil, permițând o bună ghidare pe traseul căilor respiratorii, până în plămân.
Instrumentul este prevăzut cu lumină și o cameră video miniaturală (fibre optice), ce permite medicului specialist vizualizarea pe un monitor a imaginilor captate de camera miniaturală. De asemenea, dispune de un canal de lucru pentru introducerea unor instrumente speciale în vederea recoltării de biopsii sau efectuarea unor proceduri terapeutice.
Procedura durează, în general aproximativ 30 de minute, iar rezultatele imagistice pot fi interpretate de medic pe loc și comunicate pacientului imediat ce starea post-anestezie a acestuia o va permite.
Bronhoscopia se realizează, de regulă, cu anestezie locală, pentru ca pacientul să nu resimtă disconfort în timpul procedurii. După efectuarea anesteziei locale se poate efectua și o analgosedare ușoară pentru sporirea confortului pacientului.
Bronhoscopia cu anestezie generală
Mai rar, există cazuri în care e necesară anestezia generală și intubație oro-traheală, de regulă, în cazurile în care e recomandată utilizarea bronhoscopului rigid, pentru deblocarea unor obturații ale căilor respiratorii sau atunci când există sângerare care ar putea obtura bronhoscopul flexibil.
Pacientul va rămâne sub monitorizare medicală până la revenirea de sub efectul anesteziei.
Bronhoscopia cu biopsie
În cazurile în care este necesară o biopsie, prin intermediul bronhoscopului flexibil se pot introduce instrumentele necesare prelevării probei biologice pentru biopsie. In cazul bronhoscopiei cu biopsie, rezultatele vor fi disponibile după o anumită perioadă ce va fi comunicată pacientului de către medic (aceasta poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni).
Pregătirea pacientului pentru bronhoscopie
Pentru ca bronhoscopia să se desfășoare în condiții optime, este necesar ca pacientul să urmeze o serie de instrucțiuni premergătoare investigației. Repausul alimentar cu 6, până la 12 ore înainte de bronhoscopie este obligatoriu. Medicul este cel care va stabili cu câte ore înainte de procedură va putea lua pacientul ultima masă.
De asemenea, pacientul va trebui să îi comunice medicului, toate detaliile legate de medicația curentă, iar medicul va face, dacă e necesar, recomandări pentru modificarea tratamentului cu anumite medicamente în perioada premergătoare bronhoscopiei. Cel mai important și cu risc de sângerare postprocedurală fiind medicamentele anticoagulante și antiagregante plachetare.
Recuperarea după bronhoscopie
După procedura de bronhoscopie, pacientul va rămâne în spital, sub observație, până la încetarea efectului anesteziei sau momentul în care medicul pneumolog sau anestezist, după caz, decide că acesta poate părăsi clinica în condiții de siguranță. De regulă, reflexul de tuse este restabilit după aproximativ 2 ore. Medicul va indica pacientului momentul în care acesta va putea consuma din nou lichide sau alimente solide.
În perioada imediat următoare bronhoscopiei, pacientul poate resimți un ușor disconfort, durere în gât sau răgușeală. Aceste aspecte dispar, de regulă, de la sine, fără a necesita tratament. De asemenea, poate să apară febră sau sângerare, care de regulă se remit spontan. Dacă însă nu dispar după 24 de ore sau crește cantitatea de sânge expectorat, pacientul trebuie să se adreseze medicului examinator sau serviciului de urgență dacă este în afara programului de lucru.
De regulă, după 24 de ore de la bronhoscopie pacientul își poate relua activitatea normală.
Bronhoscopia în Cluj
În spitalul Medisprof, din Cluj, bronhoscopia cu sau fără biopsie se realizează cu aparatură de ultimă generație de către medici specialiști. Bronhoscopia la spitalul Medisprof din Cluj este o procedură des solicitată de către pacienți și realizată în cele mai bune condiții de echipa noastră medicală multidisciplinară experimentată.
Dacă v-a fost recomandată o bronhoscopie o puteți programa chiar acum la Spitalul Medisprof din Cluj!
Autor articol: Dr. Andrei Leșan, medic primar pneumolog.