Fie că vorbim despre o dorință de îmbunătățire a alimentației sau suntem hotărâți să urmăm recomandările pentru scăderea sau creșterea în greutate, se întâmplă să avem nevoie să ne însușim și să păstrăm un nou obicei, de cele mai multe ori cu valențe benefice pentru noi. Unul dintre miturile principale implică ideea că este nevoie de voință ca să dobândim un obicei bun, însă cercetările arată că există factori mult mai importanți: adaptarea la context, gradarea obiectivului, eliminarea factorilor favorizanți obiceiului negativ.
- Gradarea obiectivului
Gradarea obiectivului presupune să fim suficienți de practici încât să nu ne compromitem singuri succesul. Gradarea se referă la fragmentarea obiectivului în pași modești mult mai ușor de atins. De exemplu, dacă mă hotărăsc să renunț la alimentele procesate, e mult mai ușor să selectez o categorie cu care să încep (fast food) și să fac acest lucru având ca reper eliminarea în proporție de 50-70% (cel puțin temporar). Această strategie are mai multe avantaje: ne aduce ținta dorită mai repede, ne motivează (pentru că vedem rezultate concrete) și previne apariția emoțiilor negative (neplăcere, frustrare), despre care se știe că pot să ne compromită intențiile raționale.
- Eliminarea factorilor favorizanți obiceiului negativ
Un element esențial în schimbarea obiceiurilor ține de mediu. Asta înseamnă că voința sau dorința nu sunt suficiente dacă noi avem în jur factori care compromit atingerea țintei. O strategie bună ia în calcul și modificarea acestora. De exemplu, dacă mă hotărăsc să fac câteva minute de sport în fiecare dimineață, va fi mult mai greu să ating această țintă dacă voi face sport în camera în care am patul și alte obiecte ce mă vor distrage (televizor, o altă canapea). În acest caz, o soluție este să îmi amenajez un colț sau să merg într-o altă cameră unde să nu existe tentația șederii în pat.
- Adaptarea la context
O gândire nerealistă de tipul „Sper să nu existe nimic care să mă împiedice.” devine un impediment substanțial. În realitate, ne lovim de situații în care nu avem cum să urmăm planul, oricât ne dorim sau, dacă îl urmăm, vom pierde alte bucurii ale vieții. De aceea, e bine să pornim încă de la început cu ochii deschiși spre posibile bariere și cu soluții pentru acestea. Asta implică să luam în calcul: tentații culinare, zile de naștere, preferințele celor dragi, absența obiectelor ce ne ajută să atingem obiectivul (de exemplu: aparate de fitness), starea de oboseală (ce favorizează cedarea la tentații). Adaptarea la context nu înseamnă renunțare, trișare sau autosabotare, înseamnă cea mai bună alegere în acel moment. O cale utilă este să avem mereu posibile soluții la îndemână, chiar daca nu sunt ideale. De exemplu, daca ținta mea este să mă las de fumat, sunt la începutul drumului și abia fac mici progrese, și sunt invitat la ziua unei rude dragi care fumează, nu voi respinge invitația, ci voi merge, amânând pe cât posibil momentul aprinderii țigării.
Cheia succesului nu este simpla voință, ci modificările practice pe care le facem în viața noastră. Pentru a ne schimba un obicei, e important să ne acceptam limitele personale și faptul că, în mod obiectiv, este un proces consumator de energie și e nevoie să nu ne epuizăm resursele cu acțiuni drastice ce sfârșesc prin a ne compromite scopul. După cum spunea și Giordano Bruno: Picătura găurește piatra nu prin forță, ci prin tenacitatea picurării. Succesul este dat de consistență și adaptare.
Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.