10 motive pentru care să renunți la fumat

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    De câte ori ai evaluat efectele fumatului asupra sănătății tale și asupra calității vieții înainte de a-ți aprinde o țigară? Am pregătit pentru tine o listă cu principalele 10 motive pentru care ar trebui să renunți la fumat.

    1. Fumatul este principalul factor de risc în cazul cancerului pulmonar.

    Fumatul reprezintă principalul factor de risc în cancerul bronhopulmonar, responsabil pentru aproximativ 85-90% din cazuri. Un fumător are un risc de cel puțin 20 de ori mai mare de a dezvolta cancer (exemplu – dacă un pacient fumează 25 de țigări pe zi, riscul de a face cancer bronhopulmonar este de 25 de ori mai mare față de un nefumător).

    infografic

    2. Fumatul afectează sănătatea.

    Fumatul are efecte nocive asupra mai multor organe și poate provoca diverse boli cardiace, ale sistemului nervos central, ale sistemului circulator, boli de stomac, etc.

     

    3. Fumatul provoacă îmbătrânirea prematură.

    Academia Americană de Dermatologie susține că în corpul unui fumător se produc anumite schimbări biochimice care accelerează procesul de îmbătrânire. Mai mult decât atât, fumatul este principalul factor pentru apariția ridurilor și a culorii palide a tenului.

    4. Fumatul îi afectează și pe cei din jurul tău. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că fumatul pasiv este responsabil pentru numeroase boli și poate duce chiar la decesul nefumătorilor (la nivel mondial, aproximativ 600.000 de nefumători mor în fiecare an în urma bolilor provocate de fumatul pasiv).

    fumat pasiv

    5. Fumatul afectează mirosul și gustul. Compușii toxici din tutun îți diminuează două simțuri importante: mirosul și gustul. Un fumător nu se poate bucura pe deplin de mirosul unei flori, a unui parfum sau de gustul unor delicii gastronomice.

    6. Fumatul provoacă dependență. Allen Carr, în cartea sa ”În sfârșit, nefumător”, susține că nicotina, un compus uleios, incolor, este drogul din tutun care produce adicţia. În comparaţie cu toate celelalte droguri cunoscute, nicotina produce dependența cel mai rapid: e suficient să fumezi o ţigară ca să devii dependent.

    7. Fumatul necesită cheltuieli mari. Studiile arată că în gospodăriile din România, aproximativ 8% din totalul cheltuielilor este reprezentat de băuturile alcoolice și tutun. De ce să cheltui banii pe un viciu când ai putea să îi folosești pentru hobby-urile tale?

    8. Fumatul afectează puterea de concentrare. Dacă crezi că o țigară te face să te relaxezi și prin urmare, te vei putea concentra mai bine, te înșeli. Allen Carr susține că blocarea treptată a arterelor şi venelor cu anumiți compuși toxici (regăsiți în tutun) privează creierul de oxigen și duce la pierderea concentrării.

    9. Fumatul afectează viața socială. Poți pierde momente prețioase alături de prieteni sau de cei dragi pentru simplul fapt că fumezi. Întrerupi conversații pentru a-ți lua doza de nicotină, eviți spații publice în care nu se fumează, eviți să mergi în vizită la rude care nu agrează fumatul și lista poate continua.

    10. Renunțarea la fumat îți va da o stare de satisfacție. Faptul că poți renunța la fumat denotă multă voință și motivație. Primele zile vor fi o luptă cu dependența de nicotină, dar tocmai dorința de a ieși din acest cerc vicios îți va da o stare de satisfacție.

    Quit smoking

    Astăzi este Ziua Națională Fără Fumat. Marchează această zi ca prima zi din noua viață, una mai sănătoasă, fără vicii!

    Spune și tu – ”În sfârșit, nefumător”

    Asociația Medisprof a inițiat campania de prevenție a cancerului pulmonar  “Și tu poți spune – În sfârșit, nefumător!” cu scopul de a trage un semnal de alarmă tuturor fumătorilor care se expun riscului de a dezvolta cancer pulmonar.

    Afiș campanie prevenție

    Obiectivele acestei campanii sunt promovarea și susținerea metodelor de prevenție a acestui tip de cancer și stângerea de fonduri pentru realizarea unor broșuri educaționale despre cancerul pulmonar. Orice donator poate dona și poate împrumuta un exemplar din cartea lui Allen Carr ”În sfârșit, nefumător” din biblioteca internă a Asociației.