PSA vine de la „antigen specific prostatic” – o proteină produsă în prostată, atât de către țesuturile canceroase, cât și de către cele necanceroase. Deci analiza PSA se adresează bărbaților și e folosită, în principiu, pentru depistarea cancerului de prostată.
Dar pe lângă asta, testul poate indica și alte disfuncții sau boli în organism, precum o prostată mărită sau o infecție urinară. Află în continuare:
- Ce este PSA
- Despre analiza PSA: Pregătire, preț și limitări
- Care sunt valorile normale pentru PSA
- Despre free PSA: Ce este și care sunt valorile normale
- Nivel PSA crescut: motive și tratament
- Nivel PSA scăzut: Cauze
- Când trebuie să-ți testezi antigenul specific prostatic
Ce este PSA?
Prostata e o glandă mică, de dimensiunea unei nuci, și se află chiar sub vezica urinară, înconjurând uretra (tubul prin care urinezi). Prostata are rol în producerea lichidului seminal și în hrănirea și transportarea acestuia în timpul ejaculării.
Celulele din prostată creează o proteină numită antigen specific prostatic (PSA). Volumul acestei substanțe în sânge e testat în cadrul analizei PSA, cunoscută și ca „PSA total”.
PSA: Analiză
Testul PSA e folosit, de regulă, în depistarea cancerului de prostată. Asta înseamnă descoperirea bolii înainte ca aceasta să provoace simptome.
Cele mai multe tipuri de cancer de prostată nu se răspândesc în organism și evoluează foarte lent. Există și cazuri în care pacienții au cancer de prostată, dar nu știu fiindcă sunt asimptomatici și boala nu cauzează alte probleme de sănătate. Astfel, trăiesc o viață lungă fără să știe cu ce se confruntă.
Scopul screeningului pentru cancerul de prostată e identificarea formelor care sunt mai susceptibile să se răspândească, ca să poată fi tratate la timp. Însă PSA singur nu e suficient. Dacă analiză indică această boală, medicul va efectua teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului.
De asemenea, analiza PSA poate fi utilizată și pentru:
- Diagnosticarea cauzelor de natură necanceroasă pentru alte afecțiuni ale prostatei
- Monitorizarea tratamentului pentru diferite afecțiuni a prostatei
Pregătirea pentru analiza PSA
Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le respecți înainte de analiza antigenului specific prostatic. În primul rând, există o serie de medicamente care influențează PSA și pot afecta rezultatele:
- Medicamentele pe bază de testosteron
- Medicamentele pe bază de steroizi (Ex. prednison, dexametazonă)
- Alfa-agoniștii (Ex. clonidină)
- Diureticele (Ex. furosemid, hidroclorotiazidă)
- Inhibitorii de 5-alfa reductază (Ex. finasteridă, dutasteridă)
- Alfa-blocantele (Ex. tamsulosină, alfuzosin)
- Medicamentele pentru hiperplazia benignă de prostată (HBP) (Ex. terazosină, doxazosină)
- Suplimentele de soia
- Suplimentele de vitamina E
Mai apoi, aspecte ce țin de istoricul tău medical:
- Ai avut de curând o rezecție transuretrală (o intervenție chirurgicală pentru HBP)
- Ai avut o biopsie de prostată în ultimele 6 săptămâni
- Ai avut o procedură care afectează sistemul urinar (Ex. un cateter urinar)
- Ai vreo boală care afectează ficatul (Ex. fibroza chistică, hepatita C sau ciroza hepatică)
- Ai o infecție urinară sau ai avut una în ultimele 3 luni
E important și ca înainte de test cu 48 de ore, să eviți următoarele activități, ca să nu influențezi rezulatul testului PSA:
- Activitatea sexuală/ masturbarea cu ejaculare – ejacularea va crește nivelul de PSA din sânge
- Exerciții fizice intense sau mersul pe bicicletă – și acestea pot crește volumul de PSA
Preț analiză PSA
Prețul pentru analiza PSA în România variază în funcție de laborator. În general, e cuprins între 50 și 150 RON, dar suma e influențată de oraș, locație, echipamente folosite și alți factori specifici. Pentru prețul precis, îți recomandăm să contactezi direct clinica la care vrei să mergi.
Limitări
Testul PSA e influențat de mai mulți factori, motiv pentru care e dificil de pus un diagnostic doar pe baza lui. Rezultatul trebuie să fie analizat de un specialist, în contextul istoricului medical al pacientului.
Principalele limitări ale testului PSA sunt:
- Prezența altor factori care cresc PSA-ul: Pe lângă cancer, și alte afecțiuni pot provoca un nivel de PSA crescut: o prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată (HBP)) sau o prostată inflamată sau infectată (prostatită). De asemenea, nivelurile de PSA cresc, în mod normal, odată cu înaintarea în vârstă.
- Prezența altor factori care scad PSA-ul: Anumite medicamente folosite în tratarea HBP-ului sau a afecțiunilor urinare, și doze mari de chimioterapie pot duce la un nivel de PSA scăzut. Obezitatea, de asemenea, are același efect.
- Rezultate fals-pozitive: Analiza PSA nu oferă întotdeauna un rezultat precis. Un nivel ridicat de PSA nu înseamnă neapărat că ai cancer. La fel cum, din păcate, e posibil să ai cancer de prostată, dar antigenul specific prostatic să fie în limite normale.
- Supradiagnosticarea: Unele cancere de prostată depistate prin teste PSA nu vor provoca niciodată simptome, nu se vor răspândi și, cu siguranță, nu vor duce la deces. Identificarea acestora – care nu reprezintă un risc pentru pacient – se consideră supradiagnosticare.
PSA prostată: Valori normale
Nivelul de PSA e influențat de vârstă. Acesta crește în mod natural, pe măsură ce îmbătrânești. De asemenea, îl afectează și alți factori – ce țin de mediu sau genă. Majoritatea laboratoarelor consideră un nivel normal de PSA aproximativ 4 nanograme per mililitru de sânge. Totuși, unii cercetători folosesc un nivel de referință mai mic.
Rezultatul trebuie să fie interpretat obligatoriu de către doctorul tău, care se va raporta imaginea de ansamblu: vârstă, istoric familial și medical și alte informații relevante.
Free PSA
În sânge, PSA e fie legat de alte proteine din sânge, fie liber (free PSA). Împreună, formează PSA total.
Procentul de free PSA e un raport între cantitatea de free PSA și PSA total. Dacă ai un PSA total între 4 și 10 ng/ml, medicul poate solicita un test pentru free PSA.
- Când free PSA-ul e mărit, poate semnala afecțiuni necanceroase.
- Când free PSA-ul e scăzut, și riscul de cancer de prostată e mai mic.
Valori normale free PSA
Un procent de free PSA de peste 25% e considerat optim. Unii medici recomandă o biopsie de prostată dacă ai un procent de free PSA de 18% sau mai puțin. Alții solicită procedura doar dacă valoarea e de 12% sau mai puțin.
Nivel PSA crescut
Dacă ai PSA mărit, doctorul îți va spune care sunt următorii pași. Împreună, veți stabili dacă sunt necesare teste și investigații suplimentare, tratament sau monitorizare.
De obicei, primul lucru recomandat e o nouă analiza PSA și un examen rectal. Rezultatele celor doua teste PSA sunt comparate și, dacă valorile sunt în continuare mari, medicul îți poate recomanda una dintre următoarele proceduri:
- Testare serială PSA (inclusiv viteza și timpul de dublare a antigenului specific prostatic)
- Testarea de free PSA din sânge
- Densitatea PSA
- Nomograme
Dacă nivelul PSA continuă să crească sau dacă doctorul simte un nodul pe prostată în timpul unui examen rectal, investigațiile pot include și:
- Analiză de urină
- O ecografie transrectală
- Radiografii
- Un examen al vezicii urinare (cistoscopie)
- O biopsie de prostată
PSA mărit: Cauze
Un nivel de PSA crescut nu înseamnă obligatoriu cancer de prostată. Acesta poate fi cauzat și de:
- O prostată mărită din cauza hiperplaziei benigne de prostată (HBP)
- O prostată inflamată sau infectată (numită prostatită)
- O infecție urinară
- Un test medical recent sau o procedură pe prostată, cum ar fi o ecografie transrectală sau o biopsie
- Un cateter urinar
- Un examen al vezicii urinare
- Activitate sexuală care include ejacularea
- Mersul pe bicicletă frecvent sau recent
- Traiul în zone mai călduroase
Tratament pentru PSA mărit
Tratamentul pentru nivelul de PSA crescut depinde de cauza subiacentă. Dacă problema e hiperplazia benignă de prostată, se pot recomanda următoarele:
- Medicamente: Inhibitori de 5-alfa reductază, ce reduc dimensiunea prostatei și nivelurile de PSA, sau alfa-blocante, ce relaxează mușchii prostatei și vezicii urinare.
- Intervenții minim invazive: Proceduri precum rezecția transuretrală a prostatei, ablația transuretrală cu microunde sau terapia cu laser – pentru a reduce dimensiunea prostatei.
Dacă suferi de prostatită, medicul îți poate sugera:
- Antibiotice – dacă prostatita este cauzată de o infecție bacteriană.
- Alte medicamente – alfa-blocantele și antiinflamatoarele nesteroidiene pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Pentru cancerul de prostată, există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de stadiul și gravitate bolii:
- Monitorizare activă – pentru cazurile de cancer de prostată cu risc scăzut, se poate recomanda monitorizarea regulată fără tratament imediat.
- Monitorizare periodică – în unele cazuri, nivelurile de PSA pot fi monitorizate periodic pentru a vedea dacă există modificări semnificative, fără a se iniția imediat un tratament agresiv.
- Intervenții chirurgicale – prostatectomia radicală, în cadrul căreia se îndepărtează glanda prostatică.
- Radioterapie – folosirea radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase.
- Terapia hormonală – reducerea nivelului de testosteron, pentru a încetini creșterea cancerului.
- Chimioterapie – medicamente pentru a distruge celulele canceroase, chimioterapie e utilizată mai ales în cazurile avansate.
Este important să discuți cu un specialist în oncologie pentru a determina cauza exactă a nivelurilor crescute de PSA și planul de tratament personalizat. Evaluarea fiecărui caz în parte este esențială pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil.
Alimente care scad PSA
Nu există alimente care scad brusc PSA-ul. Totuși, câteva schimbări în stilul de viață te pot ajuta să-ți reduci, în timp, nivelul de antigen specific prostatic:
- Consumă mai multe alimente cu licopen, deoarece are proprietăți anticancerigene: roșii, pepene verde, caise și grapefruit.
- Consumă mai multe legume și leguminoase. Acestea îmbunătățesc funcția sistemului imunitar și previn creșterea celulelor canceroase.
- Consumă mai multe alimente cu vitamina D, ia un supliment sau petrece timp la soare în fiecare zi. Câteva produse bogate în vitamina D: peștele gras, laptele fortificat cu vitamina D, laptele pe bază de plante, portocalele, cerealele sau fulgii de ovăz.
Nivel PSA scăzut
Nivelul de PSA scăzut nu e, în general, motiv de îngrijorare. Câțiva factori care pot duce la asta sunt:
- O prostată mică sau sănătoasă
- Medicamentele precum inhibitorii de 5-alfa reductază
- Terapia hormonală (Ex. tratamentele ce reduc nivelurile de androgeni)
- Nivelul scăzut de testosteron – afecțiunile sau tratamentele ce scad nivelul de testosteron pot duce la un PSA mic pentru că producția acestui antigent e influențată semnificativ de testosteron.
- Un stil de viață foarte sănătos sau o dietă săracă în grăsimi animale și bogată în legume și fructe.
Cu toate acestea, în cazuri extrem de rare, nivelul de PSA foarte scăzut poate apărea la bărbații care suferă de cancer de prostată avansat. Asta pentru că celulele canceroase nu mai produc antigen specific prostatic.
Când ar trebui să-ți faci analiza PSA?
Testul PSA se face doar în urma unei consultații medicale și la recomandarea doctorului specialist. Nu îți face screeningul pe cont propriu, până nu afli toate avantajele și limitările care te-ar putea impacta.
Părerile diferă în legătură cu momentul în care ar trebui să faci acest test. Societatea Americană de Cancer are următoarele recomandări privind analiza PSA:
- Sub 40 de ani: Nu se recomandă screeningul.
- Între 40 și 54 de ani: Nu se recomandă screeningul dacă te încadrez la risc mediu. Dacă riscul e ridicat, ia decizia împreună cu medicul tău.
- Între 55 și 69 de ani: Screening, dacă doctorul îți recomandă.
- Peste 70 de ani sau dacă speranța de viață e mai mică de 10-15 ani: Nu se recomandă screeningul.
Analiza PSA e folosită, de regulă, pentru depistarea cancerului de prostată. Totuși, un nivel ridicat nu înseamnă automat cancer, ci doar un risc mai mare sau o altă afecțiune în organism. Sunt necesare teste suplimentare și monitorizare pentru a diagnostica un cancer de prostată.
PSA-ul scăzut în schimb, nu reprezintă o problemă, mai ales dacă se încadrează în intervalul de referință normal pentru vârsta și starea ta de sănătate. Cu toate acestea, orice îngrijorare legată de PSA trebuie discutată cu un medic specialist, pentru interpretare și măsuri adecvate.
Text revizuit de Dr. Bogdan-Gelu Ionescu, Medic Primar Oncologie.