Ce înseamnă metastaza? Cauze, simptome și tratament.

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Există situații când cancerul metastatic poate fi vindecat. Iar în cazurile în care tratamentul nu are succes, evoluția bolii poate fi încetinită și simptomele pot fi ameliorate, pentru o mai bună calitate a vieții. 

  Ce sunt metastazele?

  Metastazele reprezintă celulele maligne care se desprind de tumora primară și se răspândesc în organism. 

  Metastaza este procesul prin care celulele tumorale se extind, afectând alte țesuturi sau organe. Cancerul metastatic mai e cunoscut și drept „cancer în stadiul 4” sau „cancer avansat”.  

  Când tumora primară crește și se răspândește în apropiere sau la distanță, diagnosticul e cel de cancer metastatic. Acesta păstrează denumirea cancerului primar. Deci cancerul de sân care se extinde la plămâni, se va numi în continuare „cancer de sân”, nu „cancer pulmonar”, doar că va fi tratat drept cancer la sân în stadiul 4. Când specialiștii nu reușesc să stabilească locul tumorii primare, boala e diagnosticată drept „cancer cu sediu primar necunoscut” (CUP). 

  Cum se formează metastazele?

  Metastazele se formează când celulele maligne pătrund în sistemul sanguin sau limfatic al organismului. Cele două sisteme au rolul de a purta fluidele în corp. Astfel, prin intermediul lor, celulele canceroase pot ajunge oriunde – uneori chiar și la distanțe semnificative față de locația tumorii primare – formând noi tumori.

  Dacă boala se răspândește sau nu, depinde de mai mulți factori, printre care:

  • Tipul de cancer;
  • Cât de rapid evoluează; 
  • Alți factori decisivi pentru boală (vârsta pacientului, răspunsul la tratament, psihicul).

  Modalități de răspândire

  Metastaza se produce în mai multe etape: 

  1. Mai întâi, celulele maligne invadează țesuturile sănătoase din apropiere;
  2. Apoi pătrund în vasele limfatice și vasele de sânge;
  3. Se răspândesc în alte părți ale corpului, prin sistemul limfatic și sanguin; 
  4. Se stabilesc în vase de sânge aflate în apropiere sau la distanță și invadează țesuturile din jur. Această interacțiune mai e numită și „interacțiunea tumoră-gazdă”. Celulele maligne eliberează semnale chimice, obținând un răspuns pozitiv din noul mediu înconjurător;
  5. Cresc și dezvoltă tumori de dimensiuni mici;
  6. Celulele tumorale creează noi vase de sânge, necesare pentru alimentarea metastazelor, astfel încât acestea să crească în continuare. Acest proces se numește angiogeneză și e posibil prin stimularea celulelor endoteliale din rețelele vasculare din apropierea tumorii.  

  Procesul de răspândire al celulelor maligne se numește colonizare metastatică. Majoritatea celulelor tumorale mor până să ajungă în alte părți ale corpului, proces numit apoptoză, și foarte puține dintre cele care ajung la alte organe/țesuturi reușesc într-adevăr să producă metastaze. Metastazele pot fi și dormante, la distanță de tumora primară, și să rămână astfel ani de zile până la declanșarea cancerului metastatic (cu mențiunea că e posibil ca acesta să nu se declanșeze niciodată). 

  De asemenea, oamenii de știință cercetează întârzierea procesului de metastazare, inactivând celulele maligne. Acestea rămân în viață, dar nu se divid, deci tumora nu crește în dimensiune. 

  Cancerul se poate răspândi și după ce o persoană a fost deja tratată pentru tumora inițială. Metastazele pot apărea după luni sau chiar ani de la primele tratamente. În unele cazuri, e posibil ca pacienții să nu știe că au cancer, până când nu observă simptomele tumorilor metastatice.

  Locuri comune ale metastazelor

  Cancerul se poate răspândi aproape oriunde în corp, dar unele organe sunt mai predispuse decât altele pentru anumite tipuri de cancer. 

  Tip de cancer:Principalele locuri de apariție a metastazelor:
  Cancer de vezică urinarăMetastaze osoase, pulmonare, hepatice
  Cancer de sânMetastaze cerebrale, osoase, pulmonare, hepatice
  Cancer colorectalMetastaze pulmonare, hepatice, peritoneale
  Cancer la rinichiMetastaze osoase, cerebrale, hepatice, pulmonare, la nivelul glandelor suprarenale
  Cancer pulmonarMetastaze la celălalt plămân, la nivelul glandelor suprarenale, metastaze osoase, cerebrale, hepatice
  MelanomMetastaze osoase, cerebrale, hepatice, pulmonare, musculare, la nivelul pielii
  Cancer ovarianMetastaze pulmonare, hepatice, peritoneale
  Cancer pancreaticMetastaze pulmonare, hepatice, peritoneale
  Cancer de prostatăMetastaze osoase, hepatice, pulmonare, la nivelul glandelor suprarenale
  Cancer la stomacMetastaze pulmonare, hepatice, peritoneale
  Cancer tiroidianMetastaze osoase, hepatice, pulmonare
  Cancer de col uterinMetastaze osoase, hepatice, pulmonare, vaginale, rectale

  Cele mai des întâlnite localizări alte metastazelor sunt oasele, creierul, ficatul, și plămânii.

  • Metastaze osoase

  Metastazele osoase pot apărea în cazul: cancerului de tiroidă, col uterin, prostată, plămâni, sân, vezică urinară, la plămâni, la rinichi sau în cadrul melanoamelor.

  În mod normal, osul e format din 2 tipuri de celule:

  • Osteoblaste – formează țesut osos nou;
  • Osteoclaste – distrug țesut osos vechi.

  Când osteoblastele și osteoclastele își îndeplinesc rolurile așa cum trebuie, noi țesuturi osoase sunt formate, pe când cele vechi sunt distruse. Astfel, procesul de menținere, reparare și remodelare a osului funcționează corespunzător, iar sistemul osos e puternic.

  Când cancerul ajunge la oase, blochează sau accelerează acțiunea osteoblastelor și osteoclastelor, făcând ori ca prea mult țesut osos să fie creat, ori ca prea mult să fie distrus. Oricare dintre cele două procese crește sensibilitatea de la nivelul oaselor, făcând ca acestea să se rupă mult mai ușor decât înainte. 

  Metastaza osoasă poate provoca durere, rupturi de oase și probleme mult mai grave:

  • Paralizie – când celulele maligne afectează oasele din coloana vertebrală, cancerul metastatic pune presiune pe măduva spinării și poate crea leziuni permanente ale nervilor și, implicit, paralizie. 
  • Hipercalcemie – distrugerea oaselor duce la eliberarea unui nivel prea mare de calciu în sânge. Câteva consecințe ale hipercalcemiei sunt: probleme digestive, senzație constantă de sete, stări de confuzie, chiar și comă. 
  • Metastaza cerebrală

  Metastaza cerebrală e întâlnită de obicei în cazul melanomului, al cancerului pulmonar și al cancerului de sân, dar poate apărea și la altele. Metastazele cerebrale pot fi depistate odată cu tumora primară, dar există și riscul de apariție ulterioară.

  Acest tip de cancer avansat are de obicei localizări unice ale metastazelor în creier, însă poate cauza uneori și meningită. Meningita reprezintă inflamarea învelișurilor din sistemului nervos central – duramater, piamater sau arahnoida –  și e cel mai des întâlnită în cazul leucemiilor și al limfoamelor.  

  • Metastaze în plămâni

  Metastazele în plămâni pot apărea în majoritatea tipurilor de cancer: de sân, colorectal, pe creier, la gât, la rinichi, testicular, de col uterin și în cazul limfoamelor. 

  • Metastaze hepatice

  Ficatul e un alt organ frecvent afectat de metastaze. Cele mai des întâlnite tipuri de cancer ce se răspândesc la ficat sunt: cancerul colorectal, esofagian, pulmonar, cancerul la stomac, pancreas, rinichi, sân, cancerul de piele și melanomul.

  Care sunt simptomele cancerului metastatic? 

  Pacienții bolnavi de cancer metastatic nu au întotdeauna simptome. Când acestea există, depind de localizarea și dimensiunile metastazelor. Printre cele mai frecvente simptome ale cancerului metastatic, se numără: 

  • Dureri și fracturi – când boala ajunge la oase;
  • Migrene, convulsii, amețeli, vedere în ceață – când boala ajunge la creier;
  • Insuficiență respiratorie – când cancerul ajunge la plămâni;
  • Umflături ale abdomenului sau picioarelor, icter, îngălbenirea pielii, pierderea apetitului sau pierderea în greutate, oboseală – când există metastaze hepatice.

  Diagnosticarea metastazelor 

  Doar 5% dintre pacienții oncologici prezintă metastaze atunci când li se pune pentru prima oară diagnosticul de cancer. 

  Există anumite investigații oncologice specifice pentru a depista prezența metastazelor:

  • Examinare fizică;
  • Analize de sânge (Ex. evaluarea enzimelor hepatice);
  • Valorile markerilor tumorali (testul CA-125 pentru cancerul ovarian, antigenul carcinoembrionic pentru cancerul de colon, antigenul specific prostatic, testul alfa-feto-proteina sau gonadotropina corionică umană, pentru cancerul de prostată);
  • Ecografii;
  • Computer tomograf;
  • RMN-uri;
  • Biopsii.

  Tratamentul metastazelor

  Tratamentul oncologic pentru metastaze depinde de:

  • Localizarea tumorii primare;
  • Cât de mult s-a extins cancerul și unde;
  • Vârsta și stare de sănătate generală;
  • Alegeri personale – dacă pacienții oncologici sunt de acord cu tratamentul și vor să-l urmeze.

  Scopul tratamentului este de a controla, încetini sau stopa creșterea cancerului metastatic. Acesta poate include:

  • Chimioterapie;
  • Imunoterapie;
  • Radioterapie;
  • Terapie cu hormoni;
  • Operație;
  • O schema de tratament care să combine mai multe dintre cele de mai sus;
  • Îngrijire paliativă – oferită pentru a ameliora simptomele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Poate fi administrată în orice moment în timpul tratamentului pentru cancer.

  Tratament pentru metastaza osoasă

  Cele mai frecvente substanțe folosite pentru metastaza osoasă sunt:

  • Bifosfonații; 
  • Acidul zoledronic; 
  • Denosumabul.

  Acestea previn distrugerea țesutului osos, hipercalcemia, leziunile de la nivelul coloanei și fracturile. Se administrează intravenos sau subcutanat. Majoritatea pacienților au nevoie de tratament o dată pe lună, iar cei ce răspund bine, chiar și mai rar de atât. 

  Tratament pentru metastaze în plămâni

  Metastazele pulmonare sunt tratate în funcție de cancerul primar. Tratamentul poate include:

  • Chimioterapie;
  • Imunoterapie;
  • Radioterapie;
  • O combinație între cele de mai sus;
  • Operație – dacă e vorba de un număr mic de celule maligne, dacă tumora primară e sub control și dacă nu mai există metastaze în alte părți ale corpului. 

  Tratament pentru metastaza cerebrală

  Câteva tipuri de tratament pentru metastazele cerebrale sunt:

  • Anticonvulsivante sau antiepileptice;
  • Medicamentele cu steroizi, cum ar fi dexametazona, pentru a reduce inflamația din jurul metastazelor;
  • Radioterapia
  • Operația – dacă nu sunt mai mult de 3 metastaze cerebrale.

  Tratament pentru metastazele hepatice

  • Radioterapie;
  • Chimioterapie;
  • Embolizare – o intervenție chirurgicală prin care se blochează aprovizionarea cu sânge a metastazelor hepatice;
  • Operație – dacă metastazele hepatice sunt într-un număr mic, se pot opera, atât timp cât nu e afectată funcționarea ficatului. 

   

  Se cercetează în continuare moduri prin care celulele tumorale să fie neutralizate, și creșterea și răspândirea lor să fie oprită. Câteva proceduri sunt:

  • Modificarea genetică specifică a tumorii primare;
  • Perturbarea etapelor din procesul de colonizare metastatică;
  • Întărirea sistemului imunitar pentru a putea lupta împotriva bolii.

  Surse citate în acest articol:

   

  Text scris de echipa Medisprof și revizuit de Dr. Claudia Militaru, Medic Specialist Oncologie.