Monocitele sunt un tip de celule albe sanguine, alături de limfocite, bazofile, neutrofile și eozinofile. Monocitele previn răspândirea infecțiilor în țesuturi și sânge. Îți poți menține valorile optime având un sistem imunitar puternic. Asta presupune dietă echilibrată, sport, odihnă suficientă și igienă adecvată.
Află:
- Ce sunt monocitele și care e rolul lor în organism
- Care sunt valorile normale de monocite
- Ce analize se fac pentru a determina procentul de monocite din sânge
- Care sunt simptomele asociate cu valorile anormale ale monocitelor
- Monocite crescute: Cauze și tratament pentru monocitoză
- De sunt monocitele crescute în sarcină
- Monocite scăzute: Cauze și tratament monocitopenie
Ce sunt monocitele?
Monocitele sunt cele mai mari globule albe sanguine, aproape de două ori mai mari decât globulele roșii. Nu sunt la fel de numeroase, dar sunt esențiale în protejarea organismului de infecții.
Monocitele se formează în măduva hematogenă. Aproximativ 1-3 zile circulă prin sânge, după care pătrund în țesuturi (splină, ficat, plămâni sau ganglioni limfatici) și se maturizează în macrofage sau celule dendritice.
- Celulele dendritice locuiesc în țesuturile superficiale, adică sub piele și în mucoasa nasului, a plămânilor, stomacului și intestinului. Când un germene (viruși, bacterii, fungi sau protozoare) pătrunde în organism, celulele dendritice adună antigenul invadatorului (molecula din germene care produce un răspuns anticorp) și eliberează proteine (citokine) care anunță alte celule albe sanguine să vină la locul infecției și să distrugă invadatorul.
- Macrofagele sunt deja „pe câmpul de luptă”. Rolul lor e să combată germenii care pătrund în corp. Macrofagele învăluie germenii invadatori și îi distrug cu enzimele sale toxice. Aceste celule ajută și la eliminarea celulelor moarte din țesuturi și sânge.
Valori normale: Monocite
Monocitele reprezintă între 2 și 8% din totalul de celule albe sanguine. Bărbații tind să aibă valori mai mari decât femeile.
Valori normale monocite per microlitru de sânge | |
---|---|
Femei | 200 - 800 |
Bărbați | 200 - 950 |
Copii | 200 - 800 |
Aceste intervale pot varia ușor de la o persoană la alta, în funcție de sex, vârstă și stare de sănătate. Monitorizarea nivelurilor de monocite sunt un indicator al stării sistemului tău imunitar.
Analize monocite
Nivelul de monocite se determină în urma unei hemoleucograme complete. Dacă analiza indică valori anormale de monocite, medicul poate recomanda și alte investigații pentru diagnosticarea problemei. Printre acestea, se numără:
- Teste generale pentru infecții
- Radiografie toracică
- Anticorpi antinucleari (AAN)
- Factor reumatoid
- Examen citologic al frotiului de sânge periferic
- Citometrie în flux
- Biopsia măduvei osoase sau a ganglionilor limfatici (dacă se bănuiește o formă de cancer)
Simptome asociate cu valori anormale ale monocitelor
Monocitele crescute sau scăzute nu se manifestă într-un mod anume. În schimb, problemele subiacente care provoacă monocite mari sau mici, pot să-ți provoace anumite simptome.
- Dacă te confrunți cu infecții, poți experimenta febră, frisoane, oboseală, dureri de gât, tuse, dificultăți în respirație, greață, vărsături, diaree sau erupții cutanate.
- Dacă ai o boală inflamatorie, poți observa dureri articulare, dureri abdominale, inflamație, rigiditate, roșeața, frisoane, oboseală și febră.
- Dacă ai o boală autoimună, te poți confrunta cu dureri articulare și musculare, oboseală, erupții cutanate, febră, pierdere în greutate și căderea părului.
- Dacă ai tulburări sanguine, poți observa sângerări gingivale, hemoragii nazale, vânătăi ușoare și simptome de anemie (slăbiciune, oboseală, piele palidă).
Monocite crescute. Monocitoză
Monocitoza apare când ai monocite crescute pentru o perioadă îndelungată de timp. De obicei, problema e legată de o infecție sau de o boală cronică.
Ce înseamnă monocite crescute?
Corpul tău produce mai multe monocite când depistează o infecție sau o boală autoimună în organism.
Monocite crescute: Cauze
Afecțiunile care pot provoca monocite mari sunt:
- Bolile inflamatorii cronice (Ex. boala inflamatorie intestinală)
- Infecțiile bacteriene (Ex. tuberculoză, bruceloză, sifilis, endocardită infecțioasă)
- Leucemia și alte tipuri de cancer (Ex. limfomul și mielomul multiplu)
- Sarcoidoza (o boală în care niveluri anormale de celule inflamatorii se adună în mai multe organe din corp)
- Histiocitoza X (sau histiocitoza cu celule Langerhans – o tulburare rară, care afectează țesuturile din corp)
Poți avea monocite crescute și dacă numărul total de celule albe din sânge e crescut. Câteva cauze pentru această problemă ar fi:
- O infecție sau o inflamație
- Arsuri sau leziuni
- Boli autoimune (Ex. lupus, artrită reumatoidă)
- Tulburări ale tiroidei
- Malnutriție
- Anumite medicamente
Tratament pentru monocite crescute
Pentru a scădea numărul mare de monocite, e necesară tratarea cauzei subiacente. Alte aspecte care pot ajuta în procesul de vindecare sunt:
- Evitarea alimentelor care cauzează inflamație (Ex. carne roșie, alimente prăjite, carbohidrați rafinați)
- Limitarea consumului de alcool
- Implementarea unei rutine privind sportul
Monocite crescute în sarcină
Monocitele crescute în timpul sarcinii apar ca răspuns imun, normal, la modificările fiziologice care au loc în organism. Sarcina e asociată cu mai multe modificări ale sistemul imunitar, pentru a se adapta la fătul în dezvoltare și pentru a proteja atât mama, cât și bebelușul, de infecții.
Cu toate acestea, nivelurile persistente sau semnificativ ridicate de monocite în timpul sarcinii ar putea indica probleme de sănătate subiacente precum infecții sau boli inflamatorii. Prin urmare, e esențial ca viitoarele mame să meargă la controale prenatale regulate, astfel încât medicul să monitorizeze nivelul celulelor sanguine și să acționeze în consecință, în caz de boală.
Monocite scăzute. Monocitopenie
Monocitele scăzute sunt diagnosticate ca „monocitopenie”. Asta înseamnă că pacientul are mai puțin de 200 de monocite per microlitru de sânge.
Ce indică monocite scăzute?
Monocitele mici apar de obicei din cauza problemelor medicale care reduc numărul total de celule albe din sânge sau a tratamentelor pentru boli care suprimă sistemul imunitar. Nivelurile scăzute de monocite fac automat ca organismul să fie mai susceptibil la infecții.
Monocite scăzute: Cauze
Afecțiuni care pot provoca monocite scăzute sunt:
- Chimioterapia și radioterapia (care pot leza măduva osoasă)
- HIV și SIDA (care slăbesc sistemul imunitar al organismului)
- Sepsis (o infecție a sângelui)
- Infecții
- Malaria
- Alcoolismul
- Lupusul
- Anumite medicamente
Tratament pentru monocite scăzute
Pentru a crește valorile de monocite din sânge, ar trebui să tratezi infecțiile sau problemele de sănătate actuale, să discuți cu medicul tău specialist pentru a schimba anumite medicamente (dacă acestea îți scad numărul de monocite) și să consumi vitamine pentru îmbunătățirea sistemului imunitar (vitamina B12, vitamina C, vitamina D).
Monocitele crescute sau scăzute sunt cauzate de obicei de o infecție sau de o boală care îți afectează sistemul imunitar. Tratarea problemei subiacente va ajuta la normalizarea valorilor de monocite. Fă-ți regulat analize de sânge pentru a-ți monitoriza starea de sănătate.