Eozinofile crescute și scăzute: Ce înseamnă și cum se tratează?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Eozinofilele sunt un tip de celule albe din organism. De cele mai multe ori, valorile anormale nu semnalează o problemă serioasă și corpul își revine de la sine. Totuși, dacă numărul lor rămâne ridicat sau scăzute, poate fi vorba de o alergie, infecție sau boală autoimună. 

  Află:

  Ce sunt eozinofilele?

  Eozinofilele sunt un tip de celule albe din sânge (leucocite), alături de neutrofile, limfocite, bazofile și monocite. Eozinofilele reprezintă aproximativ 5% din totalul leucocitelor. Se formează în măduva osoasă, apoi circulă în sânge și țesuturile adipoase (plămâni, stomac, piele). 

  Principalul rol al celulelor albe e de protecție. Când un agent patogen pătrunde în organism, leucocitele se divid în trupe speciale pentru a localiza și distruge invadatorul, înainte ca acesta să afecteze alte celule. 

  Eozinofilele conțin granule mici, ca nisipul, care eliberează o proteină toxică pentru a neutraliza organismele invadatoare. Eozinofilele ajută corpul tău să se apere împotriva:

  • Bacteriilor intracelulare (organisme care cresc pe alte celule)
  • Expunerii la alergeni (creând o reacție de hipersensibilitate imediată)
  • Paraziților (eozinofilele împiedică organismele străine să crească în interiorul celulelor gazdă)
  • Infecțiilor parazitare

  Care sunt valorile normale la eozinofile?

  Valori normale eozinofile per microlitru de sânge
  Femei30 - 350
  Bărbați30 - 350
  Copii30 - 350

  Valorile normale ale eozinofilelor sunt cuprinse între 30 și 350 de celule per microlitru de sânge. Acest interval e valabil atât la adulți, cât și la copii. Se consideră eozinofile crescute dacă numărul lor depășește 500 de celule per microlitru de sânge. Eozinofilele sunt mici dacă numără sub 30, per microlitru de sânge.

  Simptome eozinofile scăzute și crescute

  Simptomele eozinofilelor mici sau mari se pot manifesta prin:

  • Oboseală
  • Erupții cutanate
  • Flictene (bășici cu puroi)
  • Dificultăți în a respira 
  • Dispnee (senzația că nu inspiri suficient aer)
  • Dureri de stomac sau abdominale
  • Inflamație în diverse zone ale corpului

  Eozinofile: Analize

  Determinare procentului de eozinofile se face de obicei cu ajutorul unei hemoleucograme complete (hemogramă). Alte analize ce pot indica valorile eozinofilelor sunt:

  • Numărul absolut de eozinofile: Această analiză identifică în mod specific câte eozinofile sunt într-o probă de sânge. Specialistul din laborator examinează celulele la microscop, adăugând vopsea, pentru a face eozinofilele vizibile. 
  • Biopsia de măduvă osoasă: Medicul va folosi un ac pentru a lua o probă de măduvă osoasă, din care va examina mai apoi cantitatea și calitatea eozinofilelor.

  Pentru a localiza afecțiunea subiacentă ce provoacă eozinofile mărite sau scăzute, doctorul poate efectua investigații suplimentare precum: 

  • Testarea unei probei de urină
  • Testarea unei probei de fecale
  • Analize de sânge pentru testarea funcției ficatului
  • Radiografie toracică
  • Biopsie 

  Eozinofile mărite. Eozinofilie

  Când depășesc 500 de celule per microlitru de sânge, pacientul e diagnosticat cu eozinofilie. Eozinofilele mărite pot reprezenta un risc sau mai mare sau mai mic, în funcție de numărul lor. 

  • Eozinofilia e considerată ușoară, dacă valorile sunt între 500 și 1.500 de eozinofile pe microlitru de sânge.
  • Eozinofilia e diagnosticată drept moderată, dacă numărul eozinofilelor e între 1.500 și 5.000, per microlitru de sânge.
  • Eozinofilia e considerată severă dacă numărul eozinofilelor depășește 5.000, per microlitru de sânge.

  Eozinofile crescute: Cauze

  Eozinofile crescute: Cauze

  Cel mai frecvent, eozinofilele crescute sunt provocate de o afecțiune alergică precum „febra fânului” sau astm, sau de o infecție parazitară. Valorile anormale pot fi și din cauza unor eczeme sau ca reacție la un anumit tratament medicamentos.

  Eozinofilele mărite pot semnala și probleme subiacente mai serioase, ca sindromul hipereozinofilic (o afecțiune rară, similară cu leucemia), boli autoimune, sau boala Cushing în stadiu incipient (o altă afecțiune rară, care apare din cauza excesului de cortizol din organism). 

  Foarte rar, un număr constant ridicat de eozinofile poate semnala prezența unui tip de cancer. Cele mai frecvente sunt: cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin, limfomul Hodgkin, cancerul ovarian, cancerul de prostată.

  Dacă medicul suspectează un astfel de caz, se vor efectua investigații suplimentare pentru a diagnostica și trata cancerultestarea markerilor tumorali, biopsie, teste de imagistică.

  Tratament eozinofile crescute

  Tratamentul pentru eozinofile crescute depinde de problema subiacentă. Acesta poate consta în:

  • Evitarea anumitor tipuri de alimente (acide, grase, picante) – în cazul esofagitei.
  • Întreruperea sau schimbarea dozei unui medicament în cazul unei reacții adverse la un anumit tratament.
  • Administrarea unor medicamente antiinflamatoare.

  Afecțiunile ce provoacă eozinofile crescute la adulți și copii, sunt de regulă cronice și necesită tratament și gestionare pe termen lung.

  Tratament naturist pentru eozinofile crescute

  Primul pas în tratarea eozinofilelor mărite este consultul medical. Pe baza acestuia, doctorul evaluează starea de sănătate a pacientului și recomandă investigațiile necesare pentru diagnosticarea problemei. 

  Niciun tratament naturist nu poate soluționa pe cont propriu eozinofilele mărite pentru că, nu e vorba de valorile celulelor albe, ci de afecțiunea subiacentă care provoacă aceste valori.

  Totuși, un stil de viață sănătos influențează în bine sistemul imunitar și valorile eozinofilelor. În cazul valorilor ce depășesc limitele optime, e recomandată o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. E importantă și hidratarea constantă de-a lungul zilei. Trebuie de evitat excesul de zahăr, alimentele procesate și grăsimile saturate. 

  Există și anumite plante și remedii naturale care pot fi utile în gestionarea inflamației și a simptomelor asociate cu eozinofilele crescute. De exemplu:

  • Mușețelul și ghimbirul au proprietăți antiinflamatorii.
  • Menta poate avea efecte calmante asupra stomacului.
  • Extractul de curcuma și aloe vera sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii.
  • Ginkgo biloba poate contribui la îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Echinacea e renumită pentru stimularea sistemului imunitar.

  E esențial să discuți cu medicul tău înainte de a începe orice tratament pe bază de plante.

  Exercițiile fizice regulate și gestionarea stresului pot, de asemenea, să contribuie la menținerea sănătății generale și la stimularea sistemului imunitar. Dacă ești alergic la anumite substanțe, evită să te expui la ele, pentru a preveni exacerbarea simptomelor.

  Eozinofile scăzute. Eozinopenie

  Când un pacient are sub 30 de eozinofile per microlitru de sânge, e diagnosticat cu eozinopenie.

  Eozinofile scăzute: Cauze

  Cele mai frecvente cauze ale eozinofilelor scăzute sunt: infecțiile bacteriene acute, administrarea de steroizi, producția excesivă de cortizol (hormonul stresului) și consumul excesiv de alcool. 

  Tratament eozinofile scăzute

  De obicei, organismul observă numărul scăzut de eozinofile și compensează cu ajutorul altor componente ale sistemului imunitar. Totuși, dacă valorile rămân mult timp sub limita de jos, e necesar tratament pentru a restabili numărul optim. 

  Cel mai des se administrează tratament medicamentos pe bază de corticosteroizi și se recomandă schimbări în stilul de viață, esențială fiind reducerea consumului de alcool.

  Eozinofile scăzute în sarcină

  Sistemul imunitar al femeilor se modifică în timpul sarcinii, întrucât trebuie să se adapteze dezvoltării fătului. Printre schimbări se numără și scăderea procentului de eozinofile.

  Acest lucru e rezultatul schimbărilor hormonale care au loc în organism: creșterea nivelurilor de progesteron, estrogen și cortizol. Acestea suprima sistemul imunitar, pentru a preveni respingerea fătului de către mamă.

  În plus, corpul suferă diverse modificări fiziologice în timpul sarcinii pentru a susține creșterea copulului, incluzând schimbări în volumul și compoziția sângelui. Și asta poate contribui la modificarea numărului de celule albe din organism.

  Scăderea eozinofilelor e frecventă în timpul sarcinii și, de cele mai multe ori, e o reacție fiziologică normală. Dacă prezinți și alte simptome, doctorul va efectua analize suplimentare pentru a depista și trata problema, astfel încât atât tu, cât și bebelușul, să fiți în siguranță.

   

  Eozinofilele crescute sau scăzute pot indica anumite probleme de sănătate (alergii, infecții, boli autoimune sau stres acut), dar nu sunt un risc în sine. E esențial să-ți discuți analizele cu doctorul tău, în contextul stării generale de sănătate și a istoricului medical.

   

  Text revizuit de Dr. Bogdan-Gelu Ionescu, Medic Specialist Oncologie.