Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni hormonale, care afectează femeile aflate la vârsta reproductivă și, de obicei, începe în adolescență. Simptomele pot fluctua de-a lungul vieții, acest sindrom cauzând dezechilibre hormonale, menstruație neregulată și niveluri crescute de hormoni androgeni. Afecțiunea este și una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.
Sindromul ovarelor polichistice nu poate fi vindecat, dar există tratamente pentru ameliorarea simptomelor provocate de aceasta afectiune. Află din acest articol:
- Ce înseamnă ovare polichistice
- Care este diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice
- Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice
- Cum se manifestă SOP-ul
- Cum se diagnostichează sindromul ovarelor polichistice
- Cum interferează ovarele polichistice cu sarcina
- SOP și riscul de apariție al cancerului
- Ce opțiuni de tratament există pentru ovare polichistice
- Recomandări de alimentație în SOP
Ce înseamnă ovare polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă un dezechilibru hormonal, care afectează funcționalitatea ovarelor (organele care produc și eliberează ovule).
Femeile care se confruntă cu SOP au adesea cicluri menstruale neregulate și ovulație imprevizibilă. În aceasta afectiune, fie foliculul ovarian nu elibereaza ovulul (anovulație), fie ovulul este eliberat, însă nu este dezvoltat corespunzător.
Ecografic, uneori se pot observa observa mici chisturi foliculare (saci umpluți cu lichid și cu ovule imature), din cauza lipsei ovulației. Aceste mici chisturi nu sunt periculoase sau dureroase.
Care este diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice?
Diferența dintre ovarele polichistice și cele micropolichistice este că în ovarele polichistice, chisturile sunt mici – au dimensiuni de aproximativ 2 – 8 mm și sunt situate la marginea ovarului care este mărit, pe când în cazul ovarelor micropolichistice, sunt mai multe chisturi de diferite dimensiuni (3 – 12 mm), într-un ovar de dimensiuni normale.
Ovare polichistice: Cauze
Nu se cunosc cauzele exacte ale sindromului ovarelor polichistice. Se pare că terenul genetic, factorii de mediu specifici și dereglările endocrine (creșterea nivelului de hormoni androgeni și al insulinei) sunt principalii factori implicați în dezvoltarea acestei patologii.
- Excesul de hormoni androgeni duce la hirsutism și acnee.
- Rezistența la insulină. Multe dintre femeile cu SOP au rezistență la insulină. Nivelurile crescute de insulină cresc nivelul inflamației și stimulează producția ovariană de hormoni androgeni.
- Obezitatea poate de asemenea, să crească nivelurile de insulină și să agraveze simptomele SOP-ului.
- Inflamația de grad scăzut. Celulele albe din sânge elimină anumite substanțe ca răspuns la infecții sau leziuni. Acest răspuns este considerat o „inflamație de grad scăzut”. Cercetările arată că persoanele cu SOP au un tip de inflamație cronică de grad scăzut, care face ca ovarele polichistice să producă o cantitate mai mare de hormoni androgeni. Aceasta condiție poate duce la apariția problemelor cardiace și vasculare.
- Ereditatea. SOP-ul poate să fie și o problemă genetică. Ovarele polichistice sunt de regulă întâlnite și la fiică/fiice, dacă mama a avut un astfel de diagnostic.
Ovare polichistice: Simptome
Sindromul ovarelor polichistice se manifestă prin:
- Menstruație neregulată: Apariția menstruațiilor la intervale mai mari de 35 de zile. Pot apărea și sângerări abundente în timpul menstruației.
- Infertilitate: SOP-ul e cea mai des întâlnită cauză a infertilității la femei. Lipsa ovulației regulate poate duce la incapacitatea de a rămâne însărcinată.
- Ovare polichistice: Multe persoane cu SOP prezintă chisturi pe ovare la ecografie sau au ovare care par mai mari.
- Creștere anormală a părului: Femeile cu SOP observă exces de păr la nivelul feței, brațelor, toracelui anterior și posterior sau abdomenului (hirsutism).
- Subțierea firului de păr și căderea părului pe anumite zone ale scalpului (alopecie androgină).
- Acnee: SOP-ul poate cauza acnee, în special pe toracele posterior și față. Această acnee poate continua după adolescență și este de obicei, destul de dificil de tratat.
- Obezitate: Între 40% și 80% dintre femeile cu SOP sunt obeze și au probleme în menținerea unei greutăți sănătoase.
- Colorație închisă a tegumentelor (acantosis nigricans): Pot apărea zone de piele închisă la culoare, în special la nivel axilar, inghinal și sub sâni.
- Dureri pelvine.
- Cefalee.
- Depresie, anxietate.
- Tulburări de somn.
Este posibil să ai SOP și să nu ai niciun simptom. Multe persoane nici măcar nu realizează că au această problemă, până când apar dificultăți în a rămâne însărcinate sau iau în greutate din motive necunoscute.
De asemenea, este posibil să ai o formă ușoară a acestui sindrom, în cazul căreia simptomele nu sunt suficient de severe pentru a fi observate.
Cum se diagnostichează ovarele polichistice?
Diagnosticarea ovarelor polichistice o face medicul ginecolog pe baza anamnezei, a examenului clinic al pacientei, investigațiilor imagistice și al analizelor de laborator.
Analizele de laborator utilizate pentru diagnosticarea SOP au ca principal scop excluderea altor patologii endocrine, care pot determina apariția tulburărilor menstruale și hiperandrogenismului, și presupun:
- Determinarea de hormoni tiroidieni-TSH, free T4.
- Testul de stimulare cu ACTH.
- Determinarea 17 hidroxiprogesteronului și a cortizolului liber urinar (pentru excluderea afecțiunilor de glandă suprarenală).
- Testosteronul și hormonul anti Mullerian prezintă în mod frecvent valori crescute la pacientele cu SOP, în timp ce SHBG (sex hormone binding globulin) poate avea valori reduse.
- Glicemie.
- Colesterol total, HDL, LDL, trigliceride.
Investigațiile imagistice sunt reprezentate de ecografia transabdominală, ecografia transvaginală și rezonanța magnetică nucleară de pelvis (RMN pelvis), care pun în evidență grosimea mucoasei uterine și prezența foliculilor ovarieni imaturi (mai mult de 12 foliculi imaturi) cu diametru între 9 și 12 mm și un volum ovarian > 10 cm3.
Ovarele polichistice și sarcina
Sindromul ovarelor polichistice întrerupe ciclul menstrual normal, motiv pentru care scad șansele de a rămâne însărcinată. Între 70 și 80% dintre femeile cu SOP au probleme de fertilitate.
Această afecțiune poate și să crească riscul de complicații în timpul sarcinii. Femeile cu SOP au de două ori mai multe șanse să nască prematur, sunt expuse unui risc mai mare de avort spontan, tensiune arterială ridicată și diabet gestațional.
Cu toate acestea, femeile care au sindromul ovarelor polichistice pot rămâne însărcinate, folosind tratamente pentru fertilitate, care îmbunătățesc ovulația. Pierderea în greutate și scăderea nivelului glicemiei îmbunătățesc șansele de a avea o sarcină sănătoasă.
Ovarele polichistice și cancerul
Sindromul ovarelor polichistice poate crește riscul de aparitie al unor tipuri de cancer.
Cel mai frecvent întâlnit este cancerul endometrial (uterin). Menstruațiile neregulate sau absența lor pot duce la îngroșarea endometrului (mucoasa care căptușește uterul), care poate favoriza apariția cancerului de endometru.
Când vine vorba de alte tipuri de cancer, datele sunt limitate. Unele studii au sugerat că lipsa ovulației este asociată cu un risc crescut de cancer de sân, pe când alte studii nu au găsit o legătură. De asemenea, în timp ce unele cercetări au arătat că riscul de cancer ovarian este dublu la femeile cu SOP, alte studii mai ample nu au confirmat aceste date. Exista și studii care sugerează că femeile cu SOP pot prezenta un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian.
Momentan, orice asociere între cancerul de sân sau ovarian și SOP este neconcludentă și e nevoie de mai multe date pentru a se putea trage o concluzie în acest sens.
Ovarele polichistice: Tratament
Tratamentul acestui sindrom depinde de mai mulți factori: vârsta, felul în care SOP-ul afectează sănătatea și dacă se dorește obținerea unei sarcini. Acesta poate include medicamente, schimbări ale stilului de viață sau o combinație între cele doua.
Dacă nu se urmărește obținerea unei sarcini, tratamentul pentru SOP poate consta în:
- Tratament medicamentos: Include antidiabeticele orale pentru scăderea rezistenței la insulină și sensibilizarea țesuturilor la acțiunea acesteia, precum și diminuarea secundară a nivelurilor de testosteron cu favorizarea ovulației. Metformina este un medicament folosit în tratarea diabetului. Odată ce insulina este sub control, unele femei cu SOP observă îmbunătățiri în ciclurile lor menstruale.
- Medicamente pentru blocarea androgenilor: Ajută la controlul acneei și al creșterii părului.
- Anticoncepționale: Opțiunile includ pilule contraceptive, plasturi, injecții, dispozitiv intrauterin etc. Contracepția hormonală ajută la reglarea ciclului menstrual, poate ameliora acneea și ajută la reducerea creșterii excesive a părului.
- Schimbări ale stilului de viață: Adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate și menținerea unei greutăți corporale optime pot avea un efect pozitiv asupra nivelurilor de insulină și contribuie la reducerea simptomelor SOP.
Dacă se urmărește obținerea unei sarcini, tratamentul pentru SOP include:
- Medicamente pentru inducerea ovulației. Anumite medicamente s-au dovedit a fi eficiente în a induce ovulația la pacientele cu SOP. Clomifenul și letrozolul se iau pe cale orală, în timp ce gonadotropinele sunt administrate injectabil.
- Drillingul ovarian reprezintă opțiunea chirurgicală de tratament care presupune efectuarea unei intervenții laparoscopice de stimulare a ovulației cu ajutorul laserului, prin perforarea controlată a corticalei ovariene îngroșate.
- Fertilizarea in vitro (FIV).
Ovare polichistice: Tratament naturist
Tratamentele naturiste NU pot înlocui tratamentul medicamentos, dar pot ajuta în reducerea disconfortului provocat de simptomele SOP.
- Ceaiul de mentă: poate contribui la reducerea nivelului de testosteron, care este crescut în cazul femeilor cu SOP.
- Ceaiul de ovăz: fiind bogat în siliciu, ovăzul ajută la stabilizarea nivelului glicemiei, astfel că poate fi util în gestionarea rezistenței la insulină, asociată cu SOP.
- Ceaiul de scoarță de cimbru: are proprietăți antiinflamatorii.
- Ceaiul de scorțișoară: ajută la a regla nivelul de zahăr din sânge.
- Ceaiul de trifoi roșu: are proprietăți de echilibrare hormonală, deci poate fi de folos pentru femeile cu ovare polichistice.
De asemenea, medicul poate recomanda și o serie de suplimente alimentare, care să contribuie la menținerea echilibrului hormonal (Inozitol, omega-3, vitamina D, chrome, acid folic, acid alfa-lipoic, N-acetilcisteina).
Deoarece există interacțiuni între medicamente și suplimente (ceaiuri, vitamine, minerale etc.) sau între alimente și suplimente, discută cu medicul tău înainte să începi orice tratament naturist pentru ovare polichistice!
Alimente interzise în ovare polichistice și alte recomandări
Regimul igieno-dietetic reprezintă o formă de tratament nemedicamentos al sindromului ovarelor polichistice și cuprinde un plan de alimentație care să corespundă nevoilor energetice ale pacientei, astfel încât aceasta să ajungă la un indice de masă corporală cuprins între 18-25.
Practicarea activității fizice regulate contribuie, alături de regimul alimentar adecvat, la pierderea greutății corporale în exces și îmbunătățește calitatea vieții pacientelor cu SOP.
În dieta pentru ovare polichistice, nu există recomandări alimentare specifice însă, pentru a reduce disconfortul simptomelor, este important să eviți sau sa limitezi consumul anumitor alimente:
- Evită zahărul și alimentele bogate în carbohidrați rafinați! Consumul excesiv al acestora poate duce la creșterea nivelului de insulină în sânge, ceea ce agravează rezistența la insulină asociată cu SOP-ul. Evită produsele de patiserie/cofetarie, bomboane, napolitane, băuturi carbogazoase, sucuri din fructe și pâinea albă.
- Limitează consumul de grăsimi saturate și trans! Acestea înrăutățesc inflamația și afectează sensibilitatea la insulină. Evită produsele de patiserie/cofetărie, dulciuri rafinate, alimente de tip fast-food, margarina, brânza topită și alimentele prăjite.
- Evită lactatele integrale (grase)! Încearca să optezi pentru alternative mai sărace in grăsimi sau alternative vegetale la laptele de origine animala (lapte de migdale, cocos, ovăz etc.).
- Consumul excesiv de alcool poate afecta echilibrul hormonal și poate agrava simptomele SOP-ului.
- Limitează consumul de cafeină! Aceasta afectează nivelurile de stres și de hormoni, ceea ce înrăutățește simptomele SOP-ului. Orientează-te spre alternative mai sănătoase, precum ceaiul verde, cicoarea.
Ia legătura cu medicul tău de familie dacă observi simptome de SOP. Cele mai frecvente sunt: menstruația neregulată, durerile pelvine, creșterea excesivă a părului, acnee sau dificultăți în a rămâne însărcinată.
Text revizuit de Dr. Adriana Nae, Medic Specialist Nutriție.