Bazofilele sunt un tip de globule albe, care lucrează cu sistemul tău imunitar pentru a te apăra de alergeni, patogeni și paraziți. Dacă ai bazofile scăzute, poate fi vorba de o reacție alergică severă. O infecție poate dura mai mult, deci și procentul de bazofile va fi mic până la vindecare. Bazofilele mărite în schimb, pot semnala anumite tipuri de cancer de sânge.
Află din următorul articol:
- Ce sunt bazofilele
- Care sunt valorile normale ale bazofilelor
- Ce este bazofilia. Despre bazofile crescute, cauze și tratament
- Ce este bazopenia. Despre bazofile scăzute, cauze și tratament
Ce înseamnă bazofile?
Există 3 tipuri de celule albe în sânge, fiecare cu propria funcție pentru a-ți întări sistemul imunitar: granulocitele, monocitele și limfocitele. Bazofilele sunt un tip de granulocite, alături de neutrofile și eozinofile.
Bazofilele te protejează de alergeni, paraziți, infecții bateriene, fungice și virale, și îndeplinesc un rol esențial în coagularea sângelui (împiedică formarea cheagurilor de sânge și reduc capacitatea sângelui de a se coagula, prevenind astfel obstrucția fluxului sanguin și reducând riscul de complicații grave, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau embolii pulmonare).
Granulele din interiorul bazofilelor conțin histamină și heparină. Fiecare are o funcție diferită:
- Histamina este un vasodilatator, deci face ca vasele de sânge să se dilate. Astfel, mai multe celule imune pot ajunge la locul unei infecții sau leziuni.
- Heparina este un anticoagulant. E produsă de organism pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la locul unei leziuni sau infecții.
De asemenea, bazofilele atacă indirect agenții străini, prin atașarea de un tip de globule albe (limfocitele B). Asta face ca limfocitele B să elibereze imediat anticorpi (imunoglobulina E) în fluxul sanguin, care distrug agenții patogeni.
Bazofile: Valori normale
Bazofilele reprezintă mai puțin de 3% din totalul globulelor albe. Numărul de bazofile optim ar trebui să fie între 0 și 300, per microlitru de sânge, indiferent de sex sau vârstă.
Valori normale bazofile per microlitru de sânge | |
---|---|
Femei | 0 - 300 |
Bărbați | 0 - 300 |
Copii | 0 - 300 |
Totuși, procentul de bazofile poate varia de la un laborator la altul. Discută cu medicul tău rezultatele, în contextul stării tale de sănătate și al istoricului familial.
Bazofile crescute. Bazofilie – cauze și tratament
Ce înseamnă bazofile crescute?
Dacă numărul de bazofile depășește 300 per microlitru de sânge, pacientul e diagnosticat cu bazofilie. Bazofilele crescute pot semnala o afecțiune medicală subiacentă. De regulă, medicul va efectua și alte investigații pentru diagnostic și tratament.
Bazofile crescute: Cauze
Există mai multe cauze pentru bazofilele mărite:
1. Tulburările mieloproliferative
Tulburările mieloproliferative determină producerea în exces a celulelor sanguine albe, roșii și a trombocitelor, în măduva osoasă.
Principalele tipuri de tulburări mieloproliferative sunt:
- Trombocitemia: Această afecțiune determină o supraproducție de trombocite, ducând la coagularea sângelui sau, mai puțin frecvent, la sângerare excesivă. Simptomele includ senzația de arsură, roșeață, furnicături la mâini și la picioare, sau vârfuri reci la degete.
- Mielofibroza: Această tulburare apare când țesuturile fibroase înlocuiesc celulele producătoare de sânge din măduva osoasă. Poate cauza anemie, splenomegalie și celule sanguine roșii de formă ciudată. Simptomele cuprind senzația de oboseală, cantitatea anormală de sângerare sau sângerare prea ușoară, febră și dureri de oase.
- Policitemia vera: Această tulburare e reprezentată de o supraproducție de celule sanguine roșii. Simptomele constau în senzațiae de oboseală, slăbiciune și lipsă de aer.
Deși rare, tulburările mieloproliferative pot progresa către leucemie (un cancer al globulelor albe).
2. Inflamația autoimună
Este o boală în care sistemul imunitar își atacă propriul corp. Se manifestă prin: febră, căderea părului, dureri musculare și articulații inflamate.
3. Hipotiroidism
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian. Dacă hormonul tău tiroidian e scăzut, funcțiile organismului tău sunt încetinite.
Câteva aspecte ce semnalează hipotiroidismul sunt: vocea răgușită, fața umflată, pielea aspră, creșterea în greutate, constipația, părul fragil sau disconfort excesiv când ți-e frig.
Bazofile crescute: Tratament
Tratamentul pentru bazofile mărite depinde de cauza subiacentă:
- Dacă testele detectează o infecție bacteriană (Ex. tuberculoză), doctorul va prescrie antibiotice.
- Tratamentul pentru hipotiroidism presupune terapia de substituție cu hormon tiroidian sintetic.
- Medicii pot prescrie anumite medicamente pentru boala inflamatorie intestinală sau pentru pentru inflamația autoimună.
- Pentru tulburările mieloproliferative, poate fi nevoie de chimioterapie, imunoterapie, radioterapie, transplant de celule stem sau steroizi.
- Tratamentul cancerului poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie țintită.
Bazofile scăzute. Bazopenie – cauze și tratament
Bazofile scăzute: Ce înseamnă?
Bazofilele scăzute se diagnostichează drept bazopenie. Dacă ai bazofile mici, înseamnă că globulele albe sunt implicate în lupta împotriva unei infecții sau reacții alergice. De asemenea, există riscul ca glanda tiroidă să fie hiperactivă. Medicul va efectua teste suplimentare pentru a diagnostica și trata cauza subiacentă și pentru a putea readuce la normal procentul de bazofile.
Bazofile scăzute: Cauze
Mai mulți factori pot cauza bazopenie.
1. Hipertiroidism
Hipertiroidismul este o afecțiune în care corpul tău produce prea mult hormon tiroidian. Acest lucru determină accelerarea proceselor din corp, inclusiv prezența și activitatea bazofilelor.
2. Alergii severe
Reacțiile alergice severe precum urticaria, pot cauza bazopenie. Alergiile sunt răspunsul corpului tău la o substanță străină.
3. Infecții acute
Infecțiile acute pot provoca bazofile scăzute, dacă boala are nevoie de mai mult timp pentru vindecare. Cele mai frecvente sunt răcelile obișnuite și infecțiile renale.
4. Anumite medicamente și tratamente
Administrarea prelungită a steroizilor poate determina cauza bazofile scăzute, la fel ca anumite tratamente (Ex. radioterapia și chimioterapia). Acestea perturbă producția de bazofile și pot face ca numărul acestora să fie sub limita optimă admisă.
Bazofile scăzute: Tratament
Pentru bazofile scăzute, tratamentul constă de obicei în abordarea afecțiunii subiacente (alergii, infecții, leziuni). Pentru alergii, se recomandă evitarea alergenilor sau tratamentul cu antihistaminice. În cazul pacienților care fac chimioterapie sau radioterapie, medicul poate schimba doza sau momentul administrării medicamentelor, pentru a reduce impactul asupra numărului de bazofile.
Bazofilele crescute pot fi cauzate de infecții, boli autoimune și cancer, în timp ce bazofilele scăzute pot fi provocate de infecții acute sau tratamente pentru cancer. Discută cu medicul tău procentul de bazofile, luând în considerare starea ta generală de sănătate și istoricul medical de familie.
Text revizuit de Dr. Bogdan-Gelu Ionescu, Medic Primar Oncologie.