IMRT – tehnică avansată de radioterapie în Cluj

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Autor articol: Dr. Dan Pop, Medic Specialist Radioterapie.

  Radioterapia cu intensitate modulată sau radioterapia IMRT este o tehnică avansată de iradiere care permite ajustarea fasciculelor de radiație X în așa fel încât să se potrivească perfect pe forma fiecărei tumori pe care dorim să o tratăm. Scopul radioterapiei IMRT este acela de a limita efectele secundare ale tratamentului și reducerea afectării țesutului sănătos.

  Ce este tehnica IMRT?

  Radioterapia IMRT este o metodă de tratament de înaltă precizie în care fascicolul de iradiere, ce provine de la un accelerator liniar, este modulat de așa manieră încât să ia forma tumorii pe care dorim să o tratăm. Tehnica IMRT de iradiere presupune pe lângă conformarea fasciculelor de iradiere, modularea intensității acestor fascicule de iradiere care să asigure distribuția uniformă a dozei în volumul de iradiat. De asemenea, radioterapia IMRT permite concentrarea dozelor de iradiere asupra tumorii, în același timp reducând gradul și intensitatea de difuzare la structurile sănătoase din jurul tumorii. 

  Tratamentul oncologic prin tehnica IMRT este planificat cu ajutorul tomografiei computerizate sau RMN-ului, dar și cu ajutorul unor calcule computerizate foarte precise în ceea ce privește dozajul necesar și modelul de intensitate care se vor plia cel mai bine pe forma și dimensiunea tumorii. 

  Beneficiile radioterapiei IMRT 

  • Dozele de iradiere sunt conformate și livrate eficient și în siguranța la tumori, cu risc mult mai scăzut de efecte secundare față de radioterapia convențională. 
  • Potențial de a reduce gradul de toxicitate a tratamentului.

  Tehnica IMRT presupune și o atenție sporită la planificarea tratamentului, tocmai datorită caracterului său foarte precis și complex și presupune o planificare suplimentară și verificări de siguranță din partea echipei medicale, înainte ca pacientul să poată începe tratamentul. 

  Tipuri de cancer unde este recomandată radioterapia IMRT 

  Toate tehnicile de radioterapie externă, inclusiv IMRT, direcționează fascicule de radiații spre tumoră. Provocarea unei asemenea tehnici apare atunci când tumora este poziționată foarte aproape de țesut 3D sănătoas. Spre deosebire de radioterapia externă, tehnica IMRT are o precizie mai bună în iradierea tumorii, cu afectare redusă a țesuturilor din apropiere. Din acest motiv, radioterapia IMRT este indicată cu precădere în cazurile în care tumora malignă este poziționată lângă organe vitale sau zone foarte sensibile, precum măduva spinării, trunchiul cerebral sau nervii optici. 

  Radioterapia IMRT poate fi utilizată ca formă de tratament în: 

  Perioada de recuperare după tratamentul IMRT

  Timpul de recuperare necesar după radioterapia IMRT depinde de mai mulți factori: doza de iradiere, frecvența tratamentului, partea sau zona corpului care a primit iradierea, starea generală de sănătate a pacientului. 

  Dacă medicul dumneavoastră radioterapeut v-a recomandat un tratament de radioterapie IMRT, puteți beneficia de acest tip de tratament în spitalul Medisprof Cancer Center din Cluj. Pentru mai multe informații și stabilirea unui plan de tratament, vă așteptăm în spital.