Autor articol: Dr. Ioan Flavius Coșer, Medic Specialist Radioterapie.
Atunci când vorbim de cancer colorectal, putem să ne referim fie la un cancer de colon (la segmentul final al tubului digestiv, intestinul gros pornind de la cec până la sigma), fie la un cancer rectal (adică ultima parte a intestinului gros, de la nivelul sigmei până la canalul ano-rectal). Distincția este importantă, pentru că atunci când se pune problema tratamentului cu radioterapie în cancerul colorectal, în funcție de porțiunea de intestin gros (colon) afectată, tratamentul este recomandat sau nu.
Radioterapie în cancerul de colon
Pentru cancerul de colon, radioterapia nu este principala formă de tratament. În cazul unui asemenea diagnostic, radioterapia are două limitări majore: o țină neclară pentru radiații, deoarece colonul este un organ mobil (peristaltismul intestinal, adică mișcarea acestuia, face ca volumul țintă, în speță tumora, să nu fie în aceeași poziție de tratament, între două ședințe de iradiere). De asemenea, faptul că structurile din preajma colonului (intestin subțire, rinichi, ficat) pot fi direct afectate de dozele de radiații, se traduce în toxicități acute și tardive însemnate. Tratamentele în cancerul de colon de cele mai multe ori sunt apanajul terapiilor sistemice (chimioterapie, terapii moleculare țintite, imunoterapii) și a chirurgiei. Radioterapia în cancerul de colon este folosită doar în cazul urgențelor care nu pot fi rezolvate pe cale chirurgicală (hemoragii, durere).
Chiar dacă nu este principala formă de tratament în cancerul de colon, radioterapia stereotactică (SBRT) poate fi folosită pentru tratamentul metastazelor plecate de la un cancer de colon, diagnosticat adesea în stadiul avansat, cum ar fi: metastazele hepatice, pulmonare, ganglionare sau osoase.
Radioterapia în cancerul rectal
În schimb, radioterapia în cancerul rectal este un tratament cu indicație mult mai frecventă și poate fi folosit în următoarele situații:
- Pre-operator sau neoadjuvant de cele mai multe ori împreună cu chimioterapia, pentru a micșora tumora;
- Post-operator sau adjuvant, dacă tumora nu a fost rezecată în totalitate, sau nu a fost efectuată o limfadectomie (îndepărtarea ganglionilor) optimală. În acest caz, medicul, pentru a se asigura că nu au rămas celule cancerigene în urma intervenției chirurgicale care în timp poate să producă o recidivă locală, recomandă radioterapia. Aceasta are scopul de a steriliza patul tumoral (loja) unde a fost tumora inițială, adică de a distruge potențialele celule canceroase viabile rămase;
- În timpul intervenției, imediat după excizarea tumorii, pentru a distruge celulele canceroase (IORT);
- În combinație cu chimioterapia, în cazurile în care pacientul are contraindicație pentru o intervenție chirurgicală;
- Radioterapie internă sau brahiterapie, utilizată singură sau ca supraimpresiune după o radiochimioterapie concomitentă neoadjuvantă sau exclusivă;
- Pentru a ține sub control și a ușura simptomele în cazul în care cancerul de rect, într-un stadiu avansat, provoacă blocaj intestinal, sângerare sau durere, situație în care viza tratamentului este strict paliativă;
- De asemenea, radioterapia stereotactică (SBRT) are indicație pentru tratamentul metastazelor plecate de la un cancer de rect, cum ar fi: metastazele hepatice, pulmonare, osoase, ganglionare sau cerebrale, prezente fie de la diagnostic sau apărute ulterior în evoluția bolii.
Posibile efecte secundare în radioterapia cancerului colorectal
- Iritații ale pielii, în zona spre care au fost îndreptate fasciculele de radiații (radiodermită);
- O întârziere în vindecarea rănilor;
- Greață;
- Iritații la nivelul rectului, diaree, mișcări dureroase ale intestinului sau scaun cu sânge;
- Incontinență intestinală;
- Diaree și transit intestinal afectat;
- Iritarea vezicii urinare, însoțită de senzația de urinare frecventă, arsuri sau durere în timpul urinării sau prezența sângelui în urină;
- Oboseală;
- Probleme de erecție la bărbați și iritație vaginală la femei.
Majoritatea reacțiilor adverse (toxicităților acute) se ameliorează la scurt timp după terminarea tratamentului de radioterapie pentru cancer colorectal. Însă, dacă acestea persistă sau se înrăutățesc, semnalați acest lucru medicului curant.
Radioterapia pentru cancer colorectal, fie că este vorba de cancer de colon sau rect, poate fi de mai multe tipuri, în funcție de particularitățile fiecărui caz și de indicațiile medicului radioterapeut. Dacă aveți recomandare de a urma un astfel de tratament, medicii Spitalului Oncologic Medisprof din Cluj sunt pregătiți să vă ajute.