Viața după radioterapie: ce urmează?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Autor articol: Dr. Pop Dan Dumitru, Medic Specialist Radioterapie

  “După radioterapie ce urmează?” este întrebarea tuturor pacienților oncologici care au parcurs un tratament de radioterapie. Răspunsul însă nu este unul universal. Medicul oncolog sau radiotîn a cărui grijă ești va răspunde la întrebare în funcție de tipul tău de cancer, particularitățile cazului, tipului de radioterapie pe care l-ai urmat, dar mai ales felul în care organismul tău a răspuns la tratament. 

  După radioterapie ce urmează – indicații medicale

  Pentru cea mai mare parte a pacienților diagnosticați cu cancer, călătoria nu se termină odată cu diagnosticul. Comisiile Multidisciplinare care evaluează și stabilesc conduita terapeutică pot decide în unele cazuri ca radioterapia să fie indicată înaintea unei intervenții chirurgicale sau ca formă paliativă. Efectul radioterapiei se poate instala încă din cursul tratamentului sau în perioada imediat următoare,iar în perioada de urmărire post terapeutică, pacientul va fi supravegheat pentru următorii 5 ani

  Astfel, un prim răspuns la întrebarea “După radioterapie ce urmează?”, ar fi: stabilirea unor controale periodice cu medicul oncolog sau radioterapeut pentru a monitoriza rezultatul tratamentului. În cursul acestor evaluări, medicul poate recomanda, pe lângă metodele clasice de urmărire (CT, RMN, PET, etc), alte forme de suport, inclusiv psihoterapia, reîntegrarea psiho-emoțională și socială

  După radioterapie ce mai urmează? Echipa medicală care se ocupă de tine îți va spune cum să ai grijă de zona care a fost supusă tratamentului și îți va recomanda metode de a calma efectele secundare, atunci când apar.

  După radioterapie ce urmează – stil de viață și grijă de sine

  După radioterapie ce urmează din punct de vedere emoțional? Viața după radioterapie poate să aducă stări emoționale pe care pacientul nu știe cum să le țină sub control sau să le trăiască în mod sănătos. La încheierea radioterapiei, majoritatea reacțiilor adverse manifestate în cursul tratamentului remit în câteva săptămâni și, implicit stresul legat de acest tratament se va diminua. Întâlnim adesea întrebarea dacă la finalul iradierii putem spune cu certitudine dacă radioterapia a avut success sau nu, însă, acest lucru se validează la controalele periodice ulterioare.

  În viața de după radioterapie, ce urmează, este ca pacientul să fie preocupat de toate aspectele unei vieți sănătoase, iar noi putem oferi sprijin în această direcție. Starea emoțională bună și gândirea pozitivă sunt esențiale în procesul de vindecare. De asemenea, o alimentație sănătoasă și echilibrată caloric și reluarea sau începerea activității fizice moderate sunt elemente esențiale în vindecare. 

  Întrebări pentru medic: după radioterapie, ce urmează?

  Pentru a avea un orizont de așteptare cât mai clar în legătură cu viața ta de după radioterapie, ce urmează și ce poți să faci pentru a-ți ajuta corpul să se vindece, poți să adresezi o serie de întrebări medicului tău:

  • Cât de des trebuie să vin la control?
  • De ce trebuie să fac mai multe analize și investigații?
  • Voi mai avea nevoie de chimioterapie, alt curs de radioterapie sau alt tip de tratament?
  • Când pot să-mi reiau activitatea profesională, să mă reapuc de sport și să am relații sexuale? 
  • Ce precauții trebuie să îmi iau în viața de zi cu zi?
  • Va trebui să urmez o dietă specială?

  În cadrul spitalului oncologic Medisprof din Cluj, radioterapia se administrează cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație precum Accelerator Liniar Varian Truebeam STx, cu capabilități de radioterapie stereotactică și tehnici de management respirator. Dacă ai nevoie de radioterapie la cele mai înalte standarde, te așteptăm la Medisprof.