Rolul tehnicilor psihoterapeutice în gestionarea reacțiilor adverse ale tratamentelor oncologice

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Nu de puține ori, atunci când ne administrăm orice fel de tratament medicamentos, putem observa că apar și efecte mai puțin dorite, alături de cele benefice. Pe cât de neplăcut sau de-a dreptul dificil poate să fie să le suportăm, aceste efecte fac parte din procesul normal de vindecare. Ele sunt un semn care ne arată că organismul răspunde la tratament.

    Cu toate acestea, nu înseamnă că nu trebuie sau că nu putem să le controlăm, fie și într-o oarecare măsură. În cazul chimioterapiei, există tratamente care acționează ca și primă linie de intervenție împotriva efectelor adverse. Alături de acestea, un rol adjuvant îl au și practicile derivate din psihoterapie. La prima vedere, pare de necrezut, însă, studiile arată că psihoterapia este o modalitate utilă în reducerea simptomelor fiziologice, nu doar emoționale. Aceasta nu înlocuiește tratamentul standard al simptomelor adverse subsumate chimioterapiei.

    Căror simptome se adresează psihoterapia?

    Practicile psihoterapeutice pot ajuta la reducerea simptomelor precum: fatigabilitate (vlăguială, slăbiciune), durere, parestezii (senzație de amorțire/ furnicături), probleme de somn, agitație, greață.

    oboseala

    Sursă: http://bit.ly/2qtcIwz

    Cum mă poate ajuta psihoterapia în reducerea simptomelor secundare?

    Există mai multe moduri prin care tehnicile terapeutice pot să reducă efectele adverse. O manieră de acțiune implică reducerea nivelului de stres (mai precis a hormonilor derivați, precum cortizolul). Se știe că stresul are un efect în creșterea sensibilității la anumite senzații (de exemplu durere, presiune) și afectează în mod negativ sistemul imunitar. Practicile terapeutice (mișcare, dozarea efortului, tehnici de relaxare) contribuie indirect la reducerea simptomelor fiziologice prin faptul că ajută corpul să le suporte mai bine sau reduc pragul sensibilității la acestea.

    Un alt mod implică simpla asociere repetată între o senzație neplăcută (de exemplu, greață) și un răspuns plăcut al organismului (de exemplu, relaxare). De exemplu, mecanismul durerii este unul complex, iar practicile psihoterapeutice (de exemplu, relaxarea musculară pasivă) exersate suficient de mult, reușesc să crească toleranța la durere. Acest lucru înseamnă că, deși senzația de durere este prezentă, în calitate de pacient, voi putea să o îndur mai ușor.

    relaxare musculara

    Sursă: http://bit.ly/2qt2I6F

    Alte metode psihoterapeutice implică asociere între o senzație neplăcută (aversivă) și un răspuns benefic (de exemplu, relaxarea). Acest exemplu include abordarea senzațiilor de vomă și greață, caz în care cuplarea acestora cu răspunsul de relaxare conduce, în timp, la reducerea senzației neplăcute. Cu alte cuvinte, creierul va șterge senzația anticipativă de greață la intrarea în salon sau chiar la vederea clădirii medicale, aceasta fiind înlocuită cu starea de relaxare.

    Care sunt avantajele aplicării tehnicilor psihoterapeutice în cazul simptomelor adverse?

    Psihoterapia este o metodă adjuvantă, ceea ce înseamnă că poate să contribuie la reducerea simptomelor, dar nu combaterea în totalitate. Beneficiile aplicării acestor metode implică:

    • Creșterea controlului auspra situației în care ne aflăm
    • Creșterea încrederii în propriile forțe cu rol în rezolvarea problemelor
    • Reducerea nivelului de stres din organism
    • Creșterea toleranței la durere
    • Îmbunătățirea calității somnului