Cunoscută drept una din cele mai avansate forme de radioterapie la momentul actual, radioterapia stereotactică are ca principal avantaj faptul că oferă cantitatea potrivită de radiații pentru un efect terapeutic maxim, într-un timp mai scurt decât radioterapia convențională. În plus, prin stereotaxie, tratamentul este livrat cu maximă precizie, ceea ce reduce la minim afectarea altor organe din apropiere.
Toate tipurile de radioterapie stereotactică și radiochirurgie funcționează într-un mod similar: mașina de tratament concentrează mai multe fascicule de radiații în tumora. Fiecare fascicul are un efect mic asupra țesutului prin care trece, dar, în locul unde se intersectează aceste fascicule, doza de radiații livrată este maximă.
Ca și în cazul altor forme de radiații, radioterapia stereotactică funcționează prin deteriorarea ADN-ului celulelor tumorale. Celulele afectate pierd, apoi, capacitatea de a se reproduce și mor.
Modalități de radioterapie stereotactică disponibile la Spitalul Medisprof din Cluj
Există două tipuri de radioterapie stereotactică: radiochirurgia stereotactică (SRS) și radioterapia stereotactică a corpului (SBRT) sau radioterapia stereotactică ablativă (SABR)
Radiochirurgia stereotactică (SRS) presupune administrarea a unui număr de ședințe de tratament la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. Numărul acestora variază, în funcție de diferiți factori, de la o ședință, la cinci. Acest tratament nu implică o intervenție chirurgicală. Nu se face incizie și țesutul nu este îndepărtat chirurgical.
Radioterapia stereotactică a corpului (SBRT) sau radioterapia stereotactică ablativă (SABR) se administrează similar, în una sau mai multe ședințe de tratament și se adresează tumorilor mici din torace, abdomen sau pelvis, care nu pot fi îndepărtate chirurgical sau tratate cu radioterapie convențională.
La Spitalul Medisprof din Cluj folosim radioterapia stereotactică pentru a trata, în mod uzual, tumori de dimensiuni mici din: cancere pulmonare primare, metastaze pulmonare, metastaze hepatice si suprarenaliene, cancer de pancreas, metastaze ganglionare și alte localizări.
Radioterapia stereotactică poate fi utilizată și pentru alte tipuri de cancer, care nu sunt ușor de abordat cu intervenții chirurgicale sau radioterapie convențională. Pacienții cu tumori mici și puține la număr sunt cei mai buni candidați pentru stereotaxie.
Radioterapia stereotactică poate trata, de asemenea, zone ale corpului care au mai fost deja tratate prin radioterapie. De exemplu, pentru cineva care a efectuat radioterapie la nivelul pelvisului, de obicei, nu este posibilă reiradierea aceleiași zone, fără riscuri deosebite. Dar, pentru că tratamentul stereotactic este precis, stereotaxia poate fi o soluție în anumite cazuri.
Nu toți pacienții pot beneficia, însă, de radioterapia stereotactică. Medicul radioterapeut poate să precizeze dacă stereotaxia este o opțiune terapeutică viabilă, deoarece noile cercetări continuă să extindă utilizarea acestei tehnologii.
În cadrul Spitalului Medisprof din Cluj avem la dispoziție toate aceste metode terapeutice, dar și tehnologia complementară acestui tip de tratament – sistemul de management respirator ce are capacitatea de a adapta tratamentul stereotactic pentru mișcarea pacientului în timpul respirației.
Ce presupune pregătirea și planificarea radioterapiei stereotactice?
Radioterapia stereotactică (stereotaxia) se bazează pe imagistică detaliată, planificare computerizată tridimensională și configurare precisă a tratamentului pentru a furniza doza de radiații cu o precizie extremă.
Etapele pregătirii pentru radiochirurgie sau radioterapie stereotactică:
Simularea
În cadrul acestei etape, pacientul va efectua o simulare pentru a determina cea mai bună plasare și imobilizare a corpului, pentru a-l alinia cu fasciculele de radiații.
Marcarea:
Pentru delimitarea exactă și corectă a câmpului de iradiat, pacientului i se pot aplica pe piele marcaje, se pot executa măști de radioterapie pentru cap, sau o matriță pentru alte părți ale corpului, cum ar fi sânul sau membrele. Masca păstrează zona de tratament complet nemișcată, astfel încât tratamentul să fie cât mai precis.
În unele cazuri, este necesară plasarea unui marker fiducial în tumoare sau în apropierea acesteia. Acestă procedură se realizează într-un serviciu specializat, sub control CT sau ecografic, având ca rezultat implantarea de pelete mici de aur sau tije. Acești markeri sunt identificați apoi, în timpul tratamentului, specialistul asigurându-se, astfel, că tratamentul este foarte precis.
Planificarea dozei:
Acestă etapă presupune o scanare CT în departamentul de radioterapie. De asemenea, este posibil să fie necesar ca pacientul să efectueze scanări RMN sau scanări PET ale zonei corpului care urmează să fie tratată. Informațiile din aceste scanări sunt coroborate și sunt utilizate la elaborarea planului de radioterapie, la determinarea dozei și a combinației optime de fascicule de radiații, pentru a trata o anume tumora.
Radioterapia stereotactică la nivel cerebral sau Radiochirurgia (SRS) la Spitalul Medisprof
Radioterapia Stereotactică la nivel cerebral sau Radiochirurgia (SRS) este o modalitate non-invazivă pentru a trata cu precizie tumorile cerebrale cu o singură ședința sau în doar câteva ședințe de tratament.
Radiochirurgia SRS nu este, propriu-zis, o procedură chirurgicală și nu necesită o incizie sau anestezie și, în general, este mai puțin riscantă decât chirurgia tradițională ce are asociate riscuri legate de anestezie, sângerare și infecție. Pacienții pot reveni la o rutină normală foarte curând după tratament.
În radiochirurgia stereotactică, fasciculele sunt livrate din mai multe unghiuri și se întâlnesc la nivelul tumorii. Aceasta înseamnă că tumora primește o doză mare de radiații, iar țesuturile din jurul ei primesc o doză mult mai mică. Acest lucru scade riscul apariției efectelor secundare.
Pentru identificarea dimensiunilor si poziției exacte ale tumorii, sistemul utilizează imagini tridimensionale provenite din examinări RMN și CT.
La Spitalul Medisprof folosim radiochirurgia stereotactică eficient în tratarea tumorilor mici de la nivel cerebral, zone care nu pot fi atinse prin intervenție chirurgicală. Procedura poate fi utilizată pentru pacienții care nu pot tolera intervenția chirurgicală, sau care au efectuat radioterapie anterioară la nivel cerebral.
Cele mai frecvente indicații ale radiochirurgiei SRS sunt pentru: tumorile cerebrale primare, metastaze cerebrale și diferite tipuri de tumori benigne (meningioame, adenom hipofizar, neurome acustice și schwannom vestibular etc).
Există efecte secundare ale radioterapiei stereotactice?
Radioterapia stereotactică și Radiochirurgia sunt tratamente bine tolerate și, în general, au mai puține efecte secundare decât radioterapia convențională. Acest lucru se datorează faptului că zona tratată este bine conformată și, astfel, mai puțin țesut sănătos este expus la radiații. Simptomul cel mai frecvent întâlnit este o stare pasageră de oboseală.
Rezultatele
Efectele radiochirurgiei apar treptat. Tumorile benigne se pot micșora într-o perioadă de 18 luni, până la doi ani. Tumorile maligne și metastatice se pot micșora mai rapid, sau pot chiar să dispară într-un timp mult mai scurt.
De ce este radioterapia de la Medisprof Cancer Center o alternativă de succes in radioterapia stereotactică ?
Radioterapeuții Spitalului Medisprof din Cluj, specialiști foarte bine pregătiți, având o vastă experiență în utilizarea radioterapiei în diferitele sale forme (convențională sau stereotactică) sunt parte a unei echipe multidisciplinare dedicată fiecărui pacient în parte. Această echipă multidisciplinară include, alături de medici radioterapeuți, medici oncologi, chirurgi, geneticieni, dar și psihologi și nutriționiști. Împreună formează comitetului multidisciplinar oncologic, care conlucrează pentru a lua cele mai bune decizii terapeutice pentru fiecare pacient.
Împreună, la Medisprof, suntem alături de pacienți și de familiile lor în lupta cu boala. Programează un consult pentru un diagnostic de certitudine sau pentru a a stabili cea mai bună soluție de tratament pentru tine sau pentru persoana căreia îi ești alături!
Te așteptăm!