Când este recomandată ecografia mamară?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Ecografia mamară este o metodă imagistică de investigație a sânului, care folosește puterea ultrasunetelor, pentru depistarea precoce a afecțiunilor mamare. Ecografia mamară este non-invazivă și reprezintă o opțiune de screening în cancerul de sân

  Când se face ecografia mamară?

  Ecografia mamară este folosită în senologie pentru diagnosticul nodulilor și al formațiunilor anormale, la nivelul sânului. 

  Medicul radiolog apelează la ecografie mamară, ca să ofere o acuratețe sporită a diagnosticului, în urma unui examen mamar de rutină, în special dacă observă, la palpare, o formațiune anormală sau o scurgere atipică, la nivelul sânului.

  Sunt mai multe situații în care o ecografie mamară poate fi recomandată de către medicul specialist. Fiind o investigație non-invazivă, fără radiații, ecografia poate fi făcută de oricâte ori este nevoie, fără restricție sau efecte secundare. 

  Determinarea tipului de nodul 

  Dacă este identificat un nodul la sân, ecografia mamară îl ajută pe medicul tău să determine dacă formațiunea este un chist sau o tumoră. În plus, acesta poate identifica localizarea și mărimea formațiunii suspecte. 

  Monitorizarea diagnosticului de cancer la sân

  În cazul în care este detectat un cancer la sân, medicul va recomanda realizarea periodică a unei ecografii mamare, pentru a monitoriza evoluția tumorii maligne, sau, dacă sunt detectate formațiuni precanceroase, monitorizarea acestora. 

  În completarea altor investigații

  În cazul realizării unei mamografii sau chiar a unui RMN la sân, medicul specialist poate cere și o investigație de ecografie mamară, pentru o înțelegere completă a formațiunii monitorizate. 

  Analizarea sânilor denși

  Sânii care au o structură mai densă prezintă un risc mai ridicat de cancer de sân. Pentru femeile care se află în această situație, mamografia poate să nu fie concludentă în depistarea cancerului mamar, motiv pentru care este nevoie de o ecografie. 

  Suport și ghidaj în timpul unei intervenții chirurgicale

  O ecografie mamară se poate realiza înaintea unei intervenții, sau chiar în timpul procedurii de extirpare a tumorii. 

  În ce perioadă a lunii este recomandată ecografia mamară?

  Ecografia mamară poate fi efectuată oricând este nevoie de ea. Însă, dacă investigația nu este urgentă, specialiștii recomandă realizarea unei ecografii în perioada post menstruală, în primele zile după ce se finalizează menstra și începe perioada de ovulație (zilele 3-12 post menstră).

  Ecografia mamară este foarte potrivită și pentru femeile însărcinate, deoarece nu iradiază, spre deosebire de mamografie. În cazul sarcinii, ecografia poate fi efectuată în orice perioadă a lunii. 
  Dacă ai nevoie de o ecografie mamară, te așteptăm la spitalul Medisprof pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat.

  Autor articol Dr. Valentin Militaru, Medic primar medicină internă și gastroenterologie.