Ședințe de radioterapie în cancerul de sân

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Autor articol Dr. Claudiu Hopîrtean, Medic Primar Radioterapie

    Radioterapia este o formă de tratament oncologic care utilizează raze X de mare intensitate cu scopul de a distruge celulele tumorale. În funcție de fiecare caz în parte, radioterapia în cancerul de sân poate fi combinată cu alte forme de tratament, precum chirurgia, chimioterapia, hormonoterapia, terapia moleculară țintită.

    Radioterapia pentru cancerul de sân într-un stadiu incipient, în cele mai multe cazuri, este administrată după o intervenție chirurgicală de extirpare tumorală, cu scopul de a distruge celulele canceroase care pot rămâne în corp după intervenție. Combinarea radioterapiei ca formă adjuvantă de tratament oncologic ajută la scăderea riscului de reapariție a cancerului de sân (scade riscul de recidivă locală/locoregională).

    Tratamentul cu radioterapie se recomandă la aproximativ 4 săptămâni după intervenția chirurgicală în cazurile care nu necesită chimioterapie după operație și la finalizarea secvenței de chimioterapie (aproximativ 6 luni), în cazurile care trebuie să urmeze chimioterapie după intervenția chirurgicală.

    Când poate fi recomandată radioterapia în cancerul de sân?

    Radioterapia în diagnosticul de cancer de sân este o formă de tratament la care medicul radioterapeut recurge în anumite situații, precum: 

    • după sectorectomie (îndepărtarea chirurgicală a tumorii și conservarea sânului);
    • după mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a sânului);
    • în unele situații în care intervenția chirurgicală nu poate fi efectuată din cauza unor patologii asociate, ca tratament exclusiv;
    • dacă există metastaze.

    Radioterapie după sectorectomie

    Scopul radioterapiei după o sectorectomie este acela de a asigura medicul și pacientul că în urma intervenției chirurgicale nu mai rămân celule tumorale în organism. Prin sectorectomie sau operația de prezervare a sânului, un tratament conservator al cancerului de sân, medicul chirurg oncolog scoate tumora, salvând mare parte a sânului. Dar, pentru că țesutul din vecinătatea tumorii nu este scos, există șanse ca o parte din celulele canceroase să rămână în sân și să recidiveze cancerul. Radioterapia în cancerul de sân, în urma sectorectomiei, reduce semnificativ acest risc. 

    Radioterapia după mastectomie

    Radioterapie după mastectomie (extirparea totală a sânului afectat) este recomandată pentru distrugerea celulelor canceroase care pot rămâne în țesuturi în urma intervenției. Radioterapia după mastectomie are rolul de a scădea riscul de recidivă a cancerului. 

    Radioterapie în boala metastatică

    Radioterapia în cancerul mamar metastazat se utilizează pentru ameliorarea unor simptome (sindrom dureros de la metastaze osoase, ameliorarea simptomatologiei neurologice date de prezenta metastazelor cerebrale), iar la o categorie atent selecționată de paciente, care prezintă un număr limitat de metastaze (boala oligometastatică, 3-5 metastaze), se poate utiliza radioterapia stereotactică ablativă.

    Câte ședințe de radioterapie se fac în cancerul de sân?

    Radioterapia în cancerul de sân durează, în cele mai multe cazuri, între 3 până la 5 săptămâni. Tratamentul se administrează de luni până vineri, cu pauză de weekend, iar doza de radiații și numărul de ședințe necesare sunt stabilite de medic, în funcție de particularitățile fiecărui caz. 

    Radioterapia parțială a sânului, care este administrată strict în zona în care a fost identificat cancerul, poate să dureze mai puțin, între 1-3 săptămâni. 

    Efecte secundare în radioterapia de sân

    Efectele secundare ale radioterapiei pentru cancerul de sân depind de tipul de radioterapie pe care o urmați (iradiere totală sau parțială a sânului), de zona tratată (doar sânul sau și ganglionii limfatici axilari, supraclaviculari, mamari interni). 

    În general, efectele secundare ale radioterapiei la sân tind să se dezvolte pe măsură ce tratamentul continuă și pot fi mai deranjante în a doua parte a perioadei de tratament. 

    Cele mai frecvente efecte secundare în radioterapia sânului sunt: 

    • Oboseala;
    • Înroșirea și umflarea zonei tratate;
    • Disconfort resimțit în zona axilei;
    • Umflarea sânului;
    • Dificultate la înghițit.

    Totodată, la nivelul sânului stâng putem utiliza o tehnică specială de iradiere cu menținerea respirației în inspir profund (DIBH), care oferă două mari avantaje: reduce mișcarea volumului de iradiat odată cu respirația și reduce doza de iradiere la nivelul țesuturilor sănătoase din jur (plămân, inimă), prin îndepărtarea volumului țintă de aceste structuri critice. Astfel, toxicitatea cardiacă asociată iradierii sânului/peretelui toracic stâng este redusă în comparație cu iradierea convențională.

    În spitalul Medisprof din Cluj excelăm în tratarea cancerului, în orice formă și stadiu. Dacă aveți suspiciune sau diagnostic de cancer de sân, împreună formulăm cea mai bună metodă de tratament, care poate include și radioterapie pentru cancer de sân.