Autor articol: Dr. Ioan Flavius Coșer, Medic Specialist Radioterapie.
Radioterapia este un tratament necesar și eficient pentru aproximativ 70%-80% dintre pacienții diagnosticați cu cancer, fiind una dintre principalele forme de tratament, din abordul multimodal în oncologie, alături de tratamentele sistemice (chimioterapie, terapii moleculare țintite, imunoterapie, hormonoterapie) și chirurgie. Nu toți pacienții oncologici au indicație de radioterapie, în sensul în care forma, modalitatea și secvența de tratament adecvată fiecărui pacient este stabilită de echipa medicală multidisciplinară formată din medic oncolog, chirurg, radioterapeut, radiolog, anatomopatolog care se ocupă de caz.
Însă, în cazul pacienților care urmează un tratament cu radiații X, întrebarea este: “Câte ședințe de radioterapie se fac?”.
Înainte ca medicul să răspundă la această întrebare, este efectuată o consultație inițială în care se stabilește indicația de radioterapie, tipul iradierii, intenția terapiei, secvențialitatea tratamentului, o serie de examinări imagistice care ajută la stabilirea conduitei terapeutice pe baza tipului histopatologic, localizării, stadiului și particularitățile fiecărui pacient.
Câte ședințe de radioterapie se fac?
Un răspuns general ar suna așa: cinci zile pe săptămână, timp de câteva săptămâni consecutiv (3-7 săptămâni, în funcție de particularitatea cazului). Însă, câte ședințe de radioterapie se fac de fapt depinde de la caz la caz.
Tipul de cancer cu care este diagnosticat un pacient, localizarea tumorii, intenția tratamentului (curativ/paliativ), indicele de performanță a pacientului și particularitățile cazului sunt factorii care determină răspunsul la întrebarea: “Câte ședințe de radioterapie se fac?”.
Frecvența și durata sesiunilor de radioterapie mai sunt influențate și de tipul de radioterapie administrată: în cazul fracționării modificate sau a radioterapiei stereotactice, ședințele durează mai puține săptămâni decât în mod normal. Spre exemplu, în cazul radioterapiei stereotactice, care presupune livrarea unei doze mari/ablative de iradiere, într-un volum bine definit, numărul ședințelor de radioterapie poate varia de la 1 la 10.
Un alt aspect de care depinde frecvența și numărul sesiunilor este gradul de toleranță a corpului, mai exact a localizarii care urmează a fi tratată. Organele și țesuturile tolerează și răspund diferit la radiații.
Câte ședințe de radioterapie se fac în cancerul de sân?
Pentru o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, recomandarea de radioterapie poate veni după intervenția chirurgicală în care a fost extirpată tumora sau un tratament sistemic. Ședințele de radioterapie vor începe la cel puțin o lună după o intervenție chirurgicală, pentru a-i permite corpului să se refacă. Deci, câte ședințe de radioterapie se fac în cancerul de sân? În general, sunt recomandate între 1 săptămână și 3 săptămâni, iradierea de 5 săptămâni în cazul pacientelor cu cancer de sân începe să apună. De asemenea, radioterapia cu controlul mișcărilor respiratorii este crucială în iradierea cancerelor de sân, în ceea ce privește volumul de plămân si cord sănătos iradiat, în special în situațiile când tumora primară este localizată pe partea stângă.
Câte ședințe de radioterapie se fac în cancerul pulmonar?
Pacienții cu cancer pulmonar cărora li s-a recomandat tratamentul convențional de radiații vor trece prin 20-33 de ședințe. Radioterapia convențională este administrată de cinci ori pe săptămână, timp de 4-6 săptămâni.
Și în cazul acestui tip de cancer, radioterapia stereotactică necesită mai puține ședințe: 3-8 sesiuni, dar ca și timpi de tratament sa fie mai lungă decât timpii unei iradieri convenționale. Radioterapia stereotactica (SBRT) este indicată în cancerele pulmonare în stadii incipiente fiind echivalentă în termeni supraviețuire și control local cu chirurgia, fără a implica anestezie și riscuri intra/post-operatorii și, de asemenea, fără perioadă de recuperare post operatorie (care de cele mai multe ori întârzie administrarea tratamentelor sistemice adjuvante). De asemenea radioterapia stereotactică (SBRT) este indicată și în metastazele pulmonare, cu diferite puncte de plecare (cancerele sferei ORL, cancerele colo-rectale, cancerele sferei ginecologice, etc)
În cancerele toracice (și abdominale) este important a cuantifica mișcările respiratorii, pentru că tumorile pulmonare se mișcă odată cu respirația.
Radioterapia cu tehnici de management respirator (RGRT) pare a fi esențială în reducerea volumului de țesut sănătos iradiat, ceea ce se traduce în reducerea toxicităților, în special pulmonare, cardiace, esofagiene, care apar în cursul (acute) și după finalizarea tratamentului (tardive) cu radiații ionizante al cancerelor pulmonare. De asemenea, oferă posibilitatea escaladării dozelor de iradiere la nivelul volumelor tumorale iradiate (o doză mai mare, un control tumoral mai bun, o supraviețuire mai bună, cu o calitate a vieții superioară a pacienților).
Tehnicile de management respirator folosite în cadrul radioterapiei stereotactice și convenționale cresc precizia și eficacitatea tratamentelor, reduc volumele de țesut sănătos iradiat, îmbunătățind totodată calitatea vieții pacienților
Câte ședințe de radioterapie se fac în cancerul rectal?
Radioterapia indicată în cancerul rectal este de regulă administrată neoadjuvant, adică înaintea unei intervenții chirurgicale cu viză curativă. Și în cazul acestor cancere, iradierea hipofracționată, de o săptămână, precedată la o săptămână de intervenție chirurgicală, câștigă teren în fața iradierii convenționale de 5 săptămâni.
Câte ședințe de radioterapie se fac în tumorile cerebrale?
În cazul tumorilor cerebrale primitive, radioterapia joacă un rol important în setting adjuvant pentru tumorile operate per primam, administrată la un interval de 4-6 săptămâni post operator pentru a steriliza cavitatea post operatorie (locul unde a fost tumora situată), scăzând riscul de recidivă locală. Radioterapia, de cele mai multe ori este administrată concomitent cu chimioterapia.
Însă, cele mai frecvente tumori cerebrale sunt determinările secundare sau metastazele cu diferite puncte de plecare (cancer de sân, plămân, melanom, renal, etc). Pentru acestea, tratamentul de elecție este radioterapia stereotactică (fSRS) și/sau radiochirurgia (SRS). Aceasta presupune livrarea unor doze mari/ablative de iradiere în țesutul tumoral, cu intenția de a distruge complet tumora, afectând cat mai puțin din tesutul cerebral sănătos din jur.
Anumite cazuri nu se pretează la aceste tehnici complexe de tratament, fiind necesară radioterapia craniană totală (WBRT).
Câte ședințe de radioterapie se fac în cazul cancerelor din sfera ORL?
Radioterapia în cancerele sferei ORL este de departe cea mai complexă, interesantă, elaborioasă și consumatoare de timp. Tumorile din această localizare anatomică sunt de cele mai multe ori radiosensibile și răspund bine la tratamentul cu radiații X, însă necesită doze mari de iradiere, care se etalează pe parcursul a mai multor săptămâni (5-7 săptămâni). De obicei, radioterapia se administrează cu chimioterapie săptămânală cu rol radiosensibilizator și în controlul sistemic. Acest tratament se asociază cu o frecvență și intensitate mai crescută a efectelor adverse din timpul tratamentului (toxicități acute), cât și a efectelor care apar la luni de zile după finalizarea tratamentului (toxicități tardive).
Însă, nu există răspunsuri universale la întrebarea “Câte ședințe de radioterapie se fac?” La această întrebare poate răspunde doar medicul radioterapeut care se ocupă de cazul dumneavoastră, pe baza informațiilor și particularităților acestuia. La spitalul de oncologie Medisprof din Cluj, asigurăm mai multe tipuri de radioterapie.