Importanța managementului respirator în Radioterapia Convențională și Radioterapia Stereotactică

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Autor articol: Dr. Ioan Flavius Coșer, Medic Specialist Radioterapie

    Radioterapia este o specialitate dinamică, în continuă dezvoltare care, prin avansul tehnologiei, reușește să crească eficiența tratamentelor, concomitent cu scăderea toxicităților. Astfel, prin controlul mișcărilor respiratorii și a mobilității volumelor iradiate (a tumorii), se poate administra o doză de iradiere maximală în volumele țintă, cu o doză minimă de iradiere absorbită de către organele sănătoase din jur.

    În cadrul departamentului de Radioterapie al Spitalului Medisprof din Cluj, utilizăm un accelerator linear (LINAC) Varian TrueBeam STx care ne oferă posibilitatea tratamentelor radioterapeutice cu diferite energii (fotoni, electroni, fotoni FFF), fiind dotat cu masă de tratament 6DOF (Six Degrees of Freedom) și cu sistemul RGSC (Respiratory Gating for Scanners – Varian Medical Systems, Palo Alto CA, USA) care ne oferă posibilitatea de a trata atât cancerele superficiale cât și pe cele mai profund situate. Avantajul sistemului RGSC constă în creșterea potențialului de iradiere, în special al tumorilor a căror anatomie este influențată de mișcările respiratorii, cu scăderea volumului de țesut sănătos iradiat. 

    Sistemul RGSC în managementul respirator în radioterapie

    Sistemul RGSC utilizează o cameră cu infraroşu, care monitorizează blocul reflector situat pe abdomenul/pieptul pacientului. Blocul se mişcă în același timp cu respiraţia pacientului, redând astfel curba respiratorie care va trebui reprodusă la fiecare tratament. La aparat, tratamentul se va livra doar când curba respiratorie a pacientului se află în porţiunile prestabilite la simulare.

    Tehnicile de management respirator sunt frecvent utilizate în cadrul iradierii stereotaxice (SBRT) sau a radiochirurgiei (SRS), dar pot fi folosite și în cadrul iradierilor convenționale ale cancerelor pulmonare, hepatice, mamare, pancreatice, gastrice.

    4 moduri de scanare în controlul respirației prin RGSC

    Managementul respirator prin RGSC oferă 4 moduri de scanare – 4DCT, Phase Gating, Amplitude Gating, Breath-hold Gating – alese în funcție indicaţie şi de indicele de performanță al fiecărui pacient în parte. Pacienții eligibili pentru aceste tehnici de iradiere sunt antrenați în modul în care să respire, înainte de achiziția imaginilor computer tomograf (simularea CT sau măsurătorile cum sunt cunoscute de către pacienți).

    În cazul pacienților ineligibili din diverse cauze (indice de performanță scăzut, funcție respiratorie alterată), iradierea convențională cu CT static rămâne întotdeauna o modalitate de tratament.

    Managementul respirator, util în reducerea toxicității în radioterapia convențională și stereotactică

    Radioterapia cu gating respirator (RGRT) se conturează a fi esențială în reducerea volumului de țesut sănătos iradiat, ceea ce se traduce în reducerea toxicităților acute, apărute în cursul tratamentului și a celor tardive, apărute după finalizarea tratamentului cu radiații ionizante al cancerelor pulmonare, toxicități apărute în special la nivel pulmonar, cardiac, esofagian.

    Radioterapia cu gating respirator (RGRT) oferă, de asemenea, posibilitatea escaladării dozelor de iradiere la nivelul volumelor tumorale iradiate. O doză mai mare se traduce într-un control tumoral mai bun, o rată de supraviețuire mai bună, cu o calitate a vieții superioară pentru pacienții selectați pentru această tehnică de management respirator.

    Rolul echipei în succesul radioterapiei cu management respirator

    Implementarea și utilizarea acestor tehnici de control al respirației în radioterapie este un efort de echipă. Un astfel de tratament implică o esențială colaborare a medicului radioterapeut cu departamentul de fizică medicală și cu tehnicienii radioterapeuți, începând cu simularea CT a pacientului și până la finalul tratamentului de radioterapie convențională sau stereotactică.

    Elaborarea unui plan de iradiere cu management respirator, durează în medie aproximativ 2 săptămâni, timp în care sunt efectuați câțiva pași esențiali, premergători debutului tratamentului în sine (instruirea pacientului, achiziția de imagine CT, conturajul, elaborarea, aprobarea și verificarea calității planului de tratament).

    Controlul respirației în radioterapie la Spitalul Medisprof

    În cadrul departamentului de Radioterapie al Spitalului Medisprof din Cluj, aproximativ 40% din pacienții care efectuează radioterapie convențională sunt tratați cu tehnici de management respirator.

    Toți pacienții care efectuează radioterapie stereotactică (SBRT) sau radiochirurgie (SRS) pentru tumori primare sau determinări secundare pulmonare, hepatice, mamare, pancreatice, abdominale efectuează tratamentul cu tehnici de management respirator.

    Tehnicile de management respirator folosite în cadrul radioterapiei stereotactice și convenționale cresc precizia și eficacitatea tratamentelor, îmbunătățind totodată calitatea vieții pacienților. Pe viitor, asocierea acestora cu tehnicile de radioterapie ghidată de suprafață (SGRT – Surface Guided Radiation Therapy) ar putea îmbunătăți semnificativ eficiența tratamentelor prin radioterapie.