Stadializarea cancerului pulmonar și tipuri de tratamente

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Autor material: Dr. Andrea Onisim, Medic Specialist Oncologie.

    În urma unui diagnostic de cancer pulmonar, pentru a identifica cel mai bun parcurs de tratament posibil, este necesară stadializarea acestuia – localizarea celulelor canceroase și verificarea dacă și unde s-au răspândit în alte părți ale corpului. Cunoașterea cu precizie a stadiului ajută medicul să recomande ce tip de tratament este cel mai indicat și cu cele mai mari șanse de reușită.

    De obicei, cancerele care sunt într-un stadiu incipient sunt mai ușor de tratat, dar mulți oameni sunt capabili să trăiască mult timp cu boala în stadiu avansat, dacă urmează tratamentul adecvat. 

    Rolul stadializării în cancerul pulmonar

    După diagnosticarea unui cancer pulmonar, stadializarea este următorul pas. Medicul oncolog va folosi rezultatele investigatiilor imagistice (CT, RMN ±  PET-CT) pentru a determina stadiul cancerului pulmonar. 

    Stadializarea cancerului pulmonar este, de asemenea, folosită pentru a evalua secvențialitatea terapiilor care se impun. 

    Cum se clasifică stadiile

    Atunci când este determinat un stadiu de cancer pulmonar, trei factori sunt luați în considerare: 

    • Dimensiunea și localizarea tumorii față de structurile adiacente
    • Dacă celulele maligne au ajuns la ganglionii limfatici regionali
    • Prezența metastazelor – dacă și la ce organe s-au răspândit celulele maligne.  

    Stadiile cancerului pulmonar fără celule mici

    Stadiul 0 

    Stadiul 0 (carcinom/tumoră in situ). În acest stadiu nu se evidențiază tumora primară (T0), respectiv celulele maligne nu au depășit mucoasa superficială a bronhiilor (carcinom in situ), au capacitate redusă de diseminare. 

    Stadiul I

    Cancerul pulmonar în stadiul I este o tumoră mică, care nu s-a răspândit la niciun ganglion limfatic (N0). Stadiul I este împărțit în 2 substadii în funcție de dimensiunea tumorii:

    • Tumorile din stadiul IA sunt de 3 centimetri (cm) sau mai puțin. Tumorile în stadiul IA pot fi împărțite în continuare în T1a, T1b sau T1c în funcție de dimensiunea tumorii.
    • Tumorile în stadiul IB au o dimensiune mai mare de 3 cm, însă sub 4 cm. 

    Stadiul II

    Cancerul pulmonar în stadiul II este împărțit în 2 substadii:

    • Un cancer în stadiul IIA relevă o tumoră mai mare de 4 cm, de maxim 5 cm, care nu s-a răspândit la ganglionii limfatici regionali.
    • Cancerul pulmonar în stadiul IIB relevă o tumoră de pînă la 5 cm, care s-a extins la ganglionii limfatici din proximitate sau din hilul pulmonar adiacent (N1). Un cancer în stadiul IIB poate fi, de asemenea, o tumoră mai mare de 5 cm care nu s-a răspândit la ganglionii limfatici.

    De obicei, tumorile de stadiul II pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală, dar adesea se recomandă tratamente suplimentare (chimioterapie și/sau radioterapie).

    Stadiul III

    Cancerele pulmonare în stadiul III sunt clasificate fie în stadiul IIIA, IIIB sau IIIC. Stadiul se identifică în funcție de dimensiunea tumorii, extensia la alte structuri adiacente și extensia la ganglionii limfatici regionali. În stadiul III celulele maligne nu s-au răspândit în alte regiuni ale corpului.

    Pentru multe cazuri în stadiul IIIA și IIIB, poate fi dificilă, sau uneori imposibilă îndepărtarea completă a tumorii doar prin intervenție chirurgicală. Cancerele în stadiul IIIC nu pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală și în general sunt tratate cu o combinație de chimioterapie asociată radioterapiei,  urmată de imunoterapie. De exemplu, cancerul pulmonar s-ar putea să se fi răspândit la ganglionii limfatici mediastinali situați în centrul pieptului sau este posibil ca tumora să intereseze structuri importante din apropiere (ex. vase mari, esofag, trahee ș.a.) 

    Stadiul IV

    În stadiul IV, cancerul pulmonar s-a răspândit în zone din celălalt plămân, poate să producă colecții la nivelul pleurei care înconjoară plămânul, sau în jurul inimii, dar și leziuni la distanță prin fluxul sanguin. Odată ce celulele maligne diseminează în sânge, cancerul se poate răspândi oriunde în organism. Stadiul IV este împărțit în 2 substadii:

    • Cancerul în stadiul IVA s-a răspândit în plămânul opus, pleură, pericard și/sau într-o zonă din afara toracelui.
    • Stadiul IVB – există mai multe leziuni în afara toracelui, într-un singur organ sau mai multe organe.  

    În acest stadiu, chimioterapia intravenoasă este principala opțiune de tratament, asociată imunoterapiei, respectiv terapiile moleculare țintite în cazul prezenței unor mutații genetice specifice cancerului pulmonar fără celule mici. 

    Indiferent de stadiul în care este depistat un cancer pulmonar, tratamentul este ales personalizat, ținând cont de particularitățile de sănătate ale fiecărui pacient, de vârstă, sex, stil de viață. Pentru mai multe detalii despre diferitele forme de tratament ale cancerului pulmonar în funcție de stadiu, vă așteptăm în spitalul Medisprof