Radioterapia, tratament pentru cancerul pulmonar la Medisprof, Cluj

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Autor articol: Dr. Dan Pop, Medic Specialist Radioterapie

    Radioterapia pentru cancerul pulmonar folosește raze X ionizate, pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a opri evoluția unei tumori. În funcție de particularitățile fiecărui caz, radioterapia pentru cancer pulmonar administrată la clinica Medisprof din Cluj se poate administra fie înainte sau după operație, fie ca tratament definitiv: concomitent sau după chimioterapie.

    În ambele situații, radioterapia la plămâni vizează anihilarea tumorii și a celulelor canceroase din zona afectată a plămânilor. 

    Radioterapia la plămâni poate fi recomandată înainte de intervenția chirurgicală cu scopul de a micșora tumora, sau după operație, pentru a distruge orice rest tumoral rămas în țesut. În plus, radioterapia în cancerul pulmonar în stadiile avansate, când simptomele bolii sunt avansate, ajută la diminuarea simptomatologiei (durere, sângerare sau blocarea căilor respiratorii). 

    În cazurile pacienților care, din varii motive – slăbiciune, comorbidități, metastaze – nu pot suporta o intervenție chirurgicală, radioterapia la plămâni este singura formă de tratament prescrisă. 

    Cum acționează radioterapia în cancerul pulmonar?

    În general, efectul radioterapiei se realizează prin radiația ionizantă, fie că este vorba de fotoni X, gamma sau protoni. Acționează direct asupra celulelor care se divid rapid – celulele canceroase. Majoritatea tipurilor de cancer, inclusiv tumorile pulmonare, sunt formate din celule care se divid mai rapid decât cele din țesutul pulmonar normal. Astfel, prin radioterapia la plămâni, tumora poate fi tratată fără a deteriora țesuturile sănătoase din jur. 

    Radioterapia în cancerul pulmonar acționează atacând ADN-ul din celulele tumorale, oprindu-le dezvoltarea și multiplicarea. Celulele sănătoase ale corpului pot fi și ele deteriorate, dar acestea se pot regenera și pot funcționa normal. 

    Rata de succes a unui tratament de radioterapie pulmonară este în strânsă relație cu identificarea corectă a volumelor ce trebuie iradiate.

    În ce circumstanțe este recomandată radioterapia la plămâni?

    Metodă unică de tratament

    Radioterapia pentru cancerul pulmonar este recomandată, de cele mai multe ori, în cadrul situațiilor în care pacientul este inoperabil. Astfel, radioterapia cu regim convențional este metoda folosită cel mai adesea, iar durata tratamentului se întinde pe 6 săptămâni.

    Radioterapie la plămâni după o intervenție chirurgicală

    În cazul în care, în urma intervenției chirurgicale există o serie de factori ce impun efectuarea tratamentului adjuvant, în continuarea chirurgiei, este necesară radioterapia pulmonară. 

    Chimioterapia are un rol important în tratamentul cancerului pulmonar. În anumite cazuri se preferă efectuarea câtorva cicluri de chimioterapie înainte de începerea radio-chimioterapiei concomitente.

    Tratament combinat de radioterapie și chimioterapie

    În unele cazuri de cancer pulmonar fără celule mici de stadiu 2 sau 3, cele două tipuri de tratamente sunt administrate concomitent, pentru un efect sinergic mai puternic al tratamentului concomitent.

    Radioterapie la plămâni pentru controlul simptomelor

    Reprezintă o soluție de tratament pentru cazurile în care extensia loco-regională a tumorii pulmonare crează simptome importante prin apariția sindromului de compresiune a venei cave superioare sau sindromului algic, situații în care radioterapia reprezintă un tratament de urgență.

    Posibile efecte secundare ale radioterapiei în cancerul pulmonar

    Radioterapia este un tratament local, iar reacțiile adverse ce pot să apară ca urmare a acestui tratament sunt în relație cu volumele incluse în câmpul de iradiere. Spre exemplu, în funcție de particularitățile anatomice ale fiecărui caz, tratamentul unei tumori centro-hilare are șanse mai mari să își exprime toxicitatea și la nivel esofagian, pacientul putând să experimenteze o situație de disconfort retrosternal. Radioterapia nu impactează organe sau zone ale corpului care nu sunt atinse de radiații. 

    Un efect advers comun la pacienții care trec printr-un tratament de radioterapie la plămâni este oboseala. Aceasta se instalează după primele 2-3 săptămâni de tratament și crește în intensitate odată cu progresul radioterapiei și începe să se diminueze după terminarea tratamentului. 

    Alte posibile efecte secundare sunt:

    • Căderea părului de pe piept
    • Iritații ale pielii – zone roșii, uscate sau sensibile, care provoacă mâncărime
    • Pierderea temporară a poftei de mâncare
    • Esofagita
    • Pneumonită prin radiații (o formă de inflamație a plămânilor) – poate să apară la 3-6 luni după încetarea radioterapiei la plămâni. Se manifestă prin tuse, dificultăți de respirație sau febră. 

    La spitalul Medisprof din Cluj își suntem alături indiferent de diagnostic. Programează o consultație cu unul din medicii noștri pentru a identifica cea mai bună formă de tratament, când și în ce condiții este necesară radioterapia în diagnosticul de cancer pulmonar.