Urocultura este o analiză de laborator care depistează prezența bacteriilor sau fungilor în organism prin intermediul unei probe de urină. Poate fi folosită pentru a diagnostica infecții de tract urinar (ITU), atât la adulți, cât și la copii.
De regulă, aceste infecții nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Tratamentul adecvat ar trebui să înlăture orice disconfort în decurs de 48 ore. Totuși, dacă te confrunți cu o astfel de problemă fără să mergi la medic, riști o infecție la nivelul rinichilor, care poate avea consecințe grave asupra întregului organism.
Află în continuare:
- Ce este urocultura și cum diferă de sumarul de urină
- Ce preț are o urocultură
- Care sunt valorile normale pentru urocultură și ce înseamnă urocultura 1.000 UFC/ml
- Cum se recoltează această analiză
- Cum se interpretează rezultatele
- Întrebări frecvente despre cât durează urocultura, dacă este permisă urocultura după antibiotic și la menstruație
- Când este indicat să-ți faci o urocultură
Urocultura: Ce este?
Urocultura identifică microorganisme precum bacterii sau fungi, care pot provoca o infecție la nivelul tractului urinar (ITU). Conform Asociației Americane de Urologie, 60% dintre femei o să facă o infecție urinară o dată în viață, față de numai 12% dintre bărbați. Cauza fecvenței mai crescute la femei este dimensiunea uretrei. Aceasta este mai scurtă, motiv pentru care bacteriile urcă mai ușor către vezică, uretere și rinichi, provocând o ITU.
Urocultura vs. urocultura cu antibiogramă
- Urocultura identifică tipul specific de microorganism care provoacă infecția de tract urinar.
- Urocultura cu antibiogramă depistează și sensibilitatea sau rezistența acelui microorganism la anumite antibiotice. Aceasta îi permite medicului să aleagă cel mai eficient tratament pentru pacient.
Diferența dintre sumarul de urină și urocultură
Urocultura și sumarul de urină sunt similare pentru că ambele necesită o probă de urină. Totuși, ele diferă din mai multe puncte de vedere, cel mai important fiind scopul analizei:
De regulă, sumarul de urină este cel care indica necesitatea unei uroculturi. deoarece numărul crescut al celulelor albe și roșii din sumarul de urină poate indica o posibilă infecție în organism.
Aspect | Sumar de urină | Urocultură |
---|---|---|
Scop | Screening general | Depistarea infecțiilor urinare |
Tip de analiză | Compoziție chimică și microscopică | Prezența bacteriilor sau fungilor |
Sterilitate | Nu necesită sterilitate | Necesită sterilitate |
Rezultate | 3-6 ore | 24-72 ore |
Urocultură: Preț
În România, prețul unei uroculturi variază între 55 și 75 RON, în funcție de oraș, clinică și dotări, cu sau fără antibiograma. Prețurile sunt orientative, recomandăm contactarea directă a clinicii sau consultarea website-urilor oficiale, pentru informații actualizate.
Urocultură: Valori normale. Ce înseamnă urocultura 1.000 UFC/mL?
Valorile uroculturii se exprimă în unități formatoare de colonii per mililitru de urină (UFC/mL).
La bază, urina e sterilă, însă în procesul de recoltare, este frecventă contaminarea minoră cu bacterii din flora vaginală sau de pe suprafata pielii. De aceea, valori sub 1.000 UFC/mL sunt considerate normale, fără vreo semnificație clinică.
Valorile cuprinse intre 1.000 și 10.000 UFC/mL indică o posibilă infecţie bacteriană și sunt necesare investigații suplimentare. Totuși, problema poate fi minoră și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Valorile peste 10.000 UFC/mL indică o infecție la nivelul aparatului urinar și necesită tratament cu antibiotic, care va fi prescris de medic in baza antibiogramei.
Urocultură: Recoltare
O alta diferență între urocultură și sumarul de urină este aceea că proba de urina pentru urocultură trebuie să fie sterilă. Aceasta înseamnă că urina trebuie să fie cât mai puțin contaminată de factori externi.
Cum să te pregătești pentru o urocultură?
- De la farmacie sau de la clinica unde urmează să faci urocultura achiziționezi un recipient steril pentru recoltarea probei (ex. urocultoare sterile – pentru adulți sau pungi de unică folosință sterile – pentru bebeluși).
Cum se recoltează urina pentru urocultură?
Este recomandat ca proba de urocultură să fie din prima urină a zilei. Dacă nu se poate, este indicat să nu urinezi cel puțin 4 ore înainte de recoltare.
- Începe prin a te spăla bine pe mâini, cu apă și săpun.
- Igienizează corespunzător zona genitală, doar cu apă și săpun, și folosește un prosop curat sau comprese sterile pentru a te șterge.
- Deschide recipientul steril și pune-i capacul cu gura în sus, pe o suprafață dezinfectată.
- Elimină o cantitate mică de urină în toaletă (pentru a curăța tractul urinar), după care umple recipientul steril cu aproximativ 20 ml de urină din jetul mijlociu. Atenție ca recipientul să nu atingă pielea din zona genitală.
- Dacă mai trebuie să urinezi, îndepărtează recipientul și termină în toaletă.
- Înfiletează strâns capacul pe recipient pentru a preveni scurgerea sau contaminarea probei.
- Spală-te din nou pe mâini.
Dacă nu poți duce proba în decurs de 2 ore la laborator, păstreaz-o in frigider, la o temperatură între 2 și 8º C.
Toți acești pași sunt esențiali pentru obținerea unei probe cât mai curate și a unui rezultat cât mai precis al analizei.
Cum se mai poate recolta proba pentru urocultură?
Persoanele care nu-și pot colecta singure proba de urină (Ex. bolnavi imobilizați, persoane, cu dizabilități sau copiii mici), trebuie să apeleze la un medic, care va efectua una dintre următoarele proceduri:
- Cateterizarea: Specialistul va introduce un cateter (un tub subțire și flexibil) prin uretră, în vezica urinară. Urina va curge din cateter în recipientul steril de recoltare.
- Punga de urină: În cazul sugarilor și copiilor mici, o pungă sterilă se fixează în jurul orificiului urinar, cu ajutorul unor benzi adezive. După urinare, punga se dezlipește, iar benzile adezive se lipesc ermetic. Se recomandă ca punga să fie pusă într-un urocultor steril pentru adulți și, de abia mai apoi, transportată la laborator.
- Aspirația: În cadrul acestei proceduri, medicul introduce un ac subțire prin pielea abdominală, până în vezica urinară, pentru a extrage proba necesară într-o pungă sterilă.
Interpretare urocultură
Rezultatele uroculturii sunt interpretate în funcție de sumarul de urină și starea generală de sănătate a pacientului.
- Un rezultat pozitiv indică prezența unui singur tip de bacterie în organism. Cel mai frecvent, e vorba de Escherichia coli (E. coli), dar sunt și alte bacterii care pot cauza infecții de tract urinar: Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Stafilococ sau Acinetobacter. În unele situații și ciupercile pot fi cauza unei ITU (Ex. Candida albicans).
- Un rezultat negativ indică lipsa bacteriilor, deci absența unei infecții în organism. Dacă ai simptome care persistă, medicul îți poate sugera să repeți testul cu o altă probă.
- Contaminarea probei este evidentă prin depistarea mai multor tipuri de microorganisme (printre care și bacteria Lactobacillus). În astfel de cazuri, se recomandă repetarea testului în condiții mai stricte.
Întrebări frecvente
Cât durează urocultura?
Culturile bacteriene au nevoie de 24-48 de ore ca să se dezvolte. Deci este posibil ca laboratorul să finalizeze testul și să-ți trimită rezultatul într-un interval de 1-3 zile.
Este permisă urocultura după administrarea unui antibiotic?
Rezultatul uroculturii poate fi influențat dacă urina este recoltată în timp ce pacientul urmează un tratament cu antibiotice, deoarece acestea elimină sau inhibă dezvoltarea bacteriilor, ducând la rezultate fals-negative.
Pentru o urocultură precisă, este recomandat să-ți faci analiza după minimum 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Iar dacă recoltarea este urgentă, informează laboratorul cu privire la medicamentele pe care le iei, pentru a interpreta rezultatele în funcție de acestea.
Este permisă urocultura la menstruație?
Nu se recomandă, deoarece sângele menstrual și secrețiile vaginale pot contamina proba, ducând la rezultate inexacte. Dacă este posibil, amână recoltarea până la încheierea menstruației.
Totuși, dacă este absolut necesară o urocultură în această perioadă, igienizează foarte bine zona înainte de recoltare și utilizează un tampon intravaginal ca să previi contactul urinei cu sângele menstrual.
Poate urocultura să depisteze o boală cu transmitere sexuală?
Urocultura poate depista infecția cu Chlamydia trachomatis și Neisseria Gonorrhoeae.
Bolile cu transmitere sexuală pot fi identificate și printr-un exudat prelevat din organele genitale.
Când ar trebui să-ți faci o urocultură?
Urocultura este utila în diagnosticarea infecțiilor tractului urinar inferior. Motivele cele mai frecvente pentru care se recomandă o astfel de analiză sunt simptome ale unei infecții urinare:
- O nevoie puternică și frecventă de a urina
- Cantitate de urină redusă
- Durere și/sau senzație de arsură în timpul urinării
- Urină tulbure și cu un miros puternic
- Durere în partea inferioară a spatelui și abdomenului
- Febră
- Frisoane
- Vărsături
- Urină roz (din cauza sângelui prezent în urină)
Urocultura este utilizata și pentru a depista bacteriuria asimptomatică la femeile însărcinate, o situatie in care urina conține o cantitate semnificativă de bacterii fără a provoca simptome. Aceasta poate duce la o infecție renală mai gravă, dar creste si riscul de naștere prematură sau de greutate mică a copilului la naștere.
De regulă, infecțiile urinare nu sunt o problemă serioasă și se pot trata eficient după o urocultură cu antibiogramă. Contactează-ți medicul de familie dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele infecțiilor urinare. Netratate, bacteriile pot provoca disfuncții renale și alte boli severe.
Text revizuit de Dr. Adriana Nae, Medic Nutriționist, Medisprof Cancer Center.