Ureea este produsul final al metabolismului proteic, se sintetizează în ficat și este apoi transportată prin sânge la nivelul rinichilor, unde este filtrată și apoi eliminată prin urină. Ureea serică reprezintă concentrația de uree din sânge. Nivelul de uree serică este strâns legat de capacitatea de metabolizare a ficatului, dar și de capacitatea de excretie a rinichilor. De asemenea, este influențat de cantitatea de proteine consumate, de hidratare și de funcționarea rinichilor si ficatului. Ureea serica este adesea evaluată împreună cu alte teste, precum creatinina și raportul uree/creatinină, pentru a oferi o imagine mai completă asupra stării sănătății organismului.
Măsurarea concentrației de uree serică este importantă pentru a evalua funcționarea rinichilor și a ficatului, precum și pentru a monitoriza eficiența unui tratament medical sau a unei diete.
Cum se realizează testul pentru măsurarea ureei serice
Analiza măsoară cantitatea de uree serică din sânge. Valorile anormale ale ureei serice pot indica o afecțiune renală, hepatică sau o tulburare metabolică.
De cele mai multe ori, nivelurile de uree serică sunt corectabile prin schimbarea stilului de viață.
Află în continuare:
- Ce reprezintă ureea serică?
- Cum te pregătești de o astfel de analiză și care e prețul aproximativ?
- Care sunt valorile normale de uree serică?
- Ce înseamnă uree serică crescută? Cauze și tratament.
- Ce înseamnă uree serică scăzută?
- De ce ureea serică este scăzută în sarcină?
- Când se recomandă o analiză de uree serică?
Uree serică: Ce înseamnă?
Pentru a înțelege ce este ureea serică, trebuie să explicăm mai întâi felul în care corpul o produce și o elimină.
Atunci când consumi alimente bogate în proteine, corpul le descompune în aminoacizi (folosiți pentru a construi și repara țesuturi). Azotul rezultat în urma metabolismului proteinelor si aminoacizilor este transformat în amoniac, care ulterior este convertit în uree in ficat. Ficatul eliberează ureea în sânge, apoi aceasta este transportată către rinichi, care o elimină din corp prin urină.
Așadar, ureea serică are rol în:
- Eliminarea substanțelor toxice (rezultate din metabolizarea proteinelor).
Nivelul ureei serice permite:
- Aprecierea funcției renale și hepatice (nivelul ureei serice din sânge arată cât de bine funcționează rinichii și ficatul).
Analiză uree serică
Analiza de uree serică nu necesită o pregătire specială. Dacă medicul îți recomandă și alte teste de sânge, este posibil ca recoltarea sangelui sa se faca pe nemâncate. De asemenea, informează-l cu privire la tratamentele pe care le iei, pentru că anumite medicamente pot influența valorile ureei serice.
Antibioticele și diureticele cresc ureea serică, dar și:
- Amfotericina B’(antifungic)
- Carbamazepina
- Furosemid
- Metotrexat
- Metildopa
- Rifampicina
- Spironolactona
- Tetraciclina
- Vancomicina
La polul opus sunt cloramfenicolul și streptomicina, care pot scădea nivelurile de uree serică.
Este esențial să îi spui medicului dacă iei medicamente anticoagulante înainte de testarea ureei serice.
Testul de uree serică se efectuează din sânge recoltat dintr-o venă de pe braț, iar rezultatele vor fi disponibile în termen de 1 – 3 zile. Se recomandă ca acestea să fie interpretate de medicul tă, iar dacă el suspectează o boală renală, poate recomanda teste suplimentare, precum creatinina serică și rata filtrării glomerulare.
Uree serică: Preț
Prețul analizei de uree serică în clinicile din România poate varia între 30 și 100 RON, în funcție de locație, rețeaua medicală și eventualele oferte sau pachete promoționale. Diferențele țin de echipamente, servicii incluse și politicile fiecărui laborator.
Uree serică: Valori normale
Ureea serică se măsoară în miligrame per decilitru de sânge (mg/dL). Valorile normale pot să difere în funcție de gen și vârstă, dar și de la un laborator la altul.
Cu toate acestea, nivelurile normale de uree serică se situează între următoarele intervale:
Bărbați (18 – 60 ani): 8 – 24 mg/dL
Femei (18 – 60 ani): 6 – 24 mg/dL
Copii (1 – 17 ani): 7 – 20 mg/dL
*Mențiune: Este normal ca valorile de uree serică ale adulților de peste 60 de ani să fie ușor crescute față de cele ale adulților sub 60 ani.
Uree serică mare
Dacă ești adult, se consideră uree serică mare dacă valoarea este peste 24 mg/dL. La copiii și adolescenții de până în 17 ani, ureea serică este considerată crescută dacă depășește 20 mg/dL.
Uree serică crescută: Cauze
Ureea serică crescută poate arăta că rinichii tăi nu funcționează cum ar trebui. Alte posibile cauze sunt:
- O dietă bogată în proteine
- Deshidratare
- Îmbătrânire (bebeluşii și copiii au niveluri mai scăzute)
- Anumite medicamente (Ex. carbamazepina, metotrexatul și tetraciclina)
- Arsuri
- Obstrucții ale sistemului urinar, care împiedică eliminarea urinei
- Stres
- Atac de cord
- Sângerare gastrointestinală
Uree serică crescută: Tratament
În funcție de rezultatul analizei de uree serică, medicul îți poate recomanda și alte investigații pentru a confirma un diagnostic anume sau îți poate sugera direct planul de tratament. De regulă, ureea serică mare sau mică nu necesită medicamente sau intervenții chirurgicale. Valorile anormale se remediază prin modificări în stilul de viață.
Schimbările în dietă sunt cea mai simplă modialitate pentru a trata ureea serică crescută. O creștere izolată, în timp ce creatinina serică rămâne relativ scăzută, poate indica deshidratare. Deci, dacă nu suferi de boli renale și nu faci dializă, asigură-te că bei suficiente lichide (între 2 și 2.5 litri pe zi).
O dietă mai săracă în proteine poate, de asemenea, să scadă ureea serică crescută. Câteva alimente sănătoase, care le pot înlocui pe cele proteice, sunt:
- Cerealele: Ovăz, orez
- Pastele
- Fructele: Mere, fructe de pădure, banane.
- Legume: Frunze verzi, ardei, broccoli.
- Grăsimi sănătoase: Avocado, nuci.
Încearcă să limitezi sau eviți pe cât posibil, alimentele bogate în proteine.
- Carne: Pui, vită, porc, somon.
- Lactate: Brânzeturi, iaurt, lapte.
- Legume: Năut, fasole, mazăre.
Adulții ar trebui să consume aproximativ 1.8- 2 g de proteină/kg de corp. Totuși, dacă ai o uree serică mare, redu aportul de proteine până la jumătate.
Remedii naturale pentru uree serică crescută
Ceaiuri din plante medicinale susțin funcția renală și ajuta la eliminarea toxinelor. Cu toate acestea, ele nu înlocuiesc mersul la medic și recomandările acestuia. Ureea serică crescută sau scăzută poate indica o problemă subiacentă, deci este obligatoriu să te vadă un specialist, mai ales dacă urmezi și alte tratamente medicamentoase sau ai boli preexistente.
Câteva ceaiuri care pot contribui la normalizarea nivelurilor de uree serică:
- Ceaiul de păpădie. Stimulează funcția renală, ajută la eliminarea toxinelor și reduce retenția de apă. Infuzează 1-2 lingurițe de rădăcină sau frunze uscate de păpădie într-o cană de apă fierbinte, timp de 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi.
- Ceaiul de coada-calului. Are proprietăți diuretice, susține eliminarea ureei și curăță rinichii. Fierbe 1 linguriță de plante uscată în 250 ml de apă, timp de 5 minute. Consumă 1-2 căni pe zi.
- Ceaiul de urzică. Este un detoxifiant natural, susține funcția renală și contribuie la reducerea nivelului de uree serică. Infuzează 1 linguriță de frunze uscate în 200 ml de apă fierbinte, timp de 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi.
- Ceaiul de mesteacăn. Fiind un diuretic puternic, ajută la eliminarea excesului de uree și la reducerea inflamației. Infuzează 1-2 lingurițe de frunze uscate în 200 ml de apă fierbinte, aproximativ 10 minute. Consumă 2 căni pe zi.
- Ceaiul de mătase de porumb: Scade inflamația și îmbunătățește funcția renală. Fierbe 1 linguriță de mătase de porumb uscată în 250 ml de apă, 5 minute. Bea 1-2 căni pe zi.
Uree serică scăzută
Se consideră uree serică scăzută dacă ai sub 6 mg/dL de sânge.
Uree serică scăzută: Cauze
Nivelurile de uree serică scăzute nu sunt prea des întâlnite. Totuși, cauzele pot fi următoarele:
- Nu consumi suficiente proteine.
- Te suprahidratezi (prea multe lichide în corp te pot face să urinezi frecvent, motiv pentru care elimini ureea serică din organism).
- Suferi de o boală hepatică.
- Ești însărcinată.
Uree serică scăzută în sarcină
Ureea serică scăzută în sarcină este – de cele mai multe ori – o modificare fiziologică, datorată schimbărilor care au loc în corpul mamei.
- În timpul sarcinii, rata de filtrare glomerulară a rinichilor crește semnificativ. Aceasta duce la eliminarea mai rapidă a ureei din sânge și, implicit, la scăderea nivelului de uree serica.
- Sarcina crește și necesarul de proteine al organismului, pentru dezvoltarea fătului. Astfel, reduce descompunerea proteinelor în uree serică, scăzând astfel valorile ureei serice.
- Schimbările hormonale pot modifica funcția renală și metabolică în timpul sarcinii, contribuind la scăderea producției și retenției de uree.
- Multe femei însărcinate consumă mai multe lichide, ceea ce diluează nivelurile de uree din sânge.
- Sarcina implică adesea și schimbări în dietă – un consum mai mare de proteine și un echilibru mai bun al nutrienților – ceea ce poate influența producția de uree.
Deși ureea serică scăzută în sarcină nu este motiv de îngrijorare, valorile extrem de mici pot indica:
- Disfuncții hepatice (ureea serică este mică pentru că ficatul este afectat)
- Malnutriție (aportul insuficient de proteine au un impact negativ asupra sintezei ureei)
- Hidratare excesivă (consumul prea mare de lichide poate dilua nivelul de uree serica)
Dacă ureea serică scăzută este însoțită și de oboseală sau senzație de slăbiciune, discută cu medicul tău pentru sfaturi personalizate.
Cui i se recomandă analiza de uree serică?
Ureea serică face parte din setul de analize de rutină. De asemenea, medicul îți poate recomanda testul și dacă:
- Ai un istoric familial de boli renale
- Suferi de diabet sau de boli cardiovasculară
- Ai hipertensiune arterială
Câteva semne ale bolilor renale includ:
- Necesitatea de a urina mai des
- Urină spumoasă
- Sânge în urină
- Oboseală
- Pierderea poftei de mâncare
- Edeme, mai ales ale mâinilor, picioarelor și gleznelor
Discută cu medicul tău de familie dacă observi oricare dintre simptomele de mai sus.
Ureea serică este o analiză de sânge simplă și rapidă, folosită frecvent pentru a evalua funcția renală. Nivelurile anormale nu înseamnă neapărat o afectiune. Poate fi vorba doar despre un aport nepotrivit de proteine sau lichide. Dacă medicul tău suspectează o afecțiune renală sau o altă problemă de sănătate, va cere teste suplimentare, pentru a confirma un diagnostic și pentru a determina cauza.
Text revizuit de Dr. Adriana Nae, Medic Nutriționist, Medisprof Cancer Center.