Prevenția cancerului de colon – Interviu cu Dr. Crina Seceac

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Clinica Medisprof susține prevenția în oncologie și adoptarea unui stil de viață sănătos și responsabil. Dr. Crina Seceac, medic specialist oncolog al clinicii noaste, ne-a oferit un interviu despre prevenția cancerului de colon.

  1. Care sunt simptomele cancerului de colon?

  Dr. Crina Seceac: Există câteva semne sau simptome care pot să apară și care trag un semnal de alarmă. Printre acestea sunt:

  • apariția tulburărilor de tranzit intestinal respectiv a constipației sau a unor epidoase diareice repetate;
  • scaune cu sânge;
  • senzația de golire incompletă dupa scaun;
  • scaune filiforme;
  • oboseală;
  • abdomen dureros.

  La acestea se adaugă detectarea la analizele de laborator a unei anemii inexplicabile. De obicei, tumorile localizate la nivelul colonului drept se însoțesc de apariția unei anemii feriprive.

  2. Cum putem preveni cancerul de colon?

  Dr. Crina Seceac: Prevenția cancerului de colon se face printr-un regim de viață și alimentație echilibrat, cu evitarea alimentelor procesate și conservate, creșterea consumul de fibre alimentare, evitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat, precum și scăderea ponderală cu practicarea a cel puțin 30 minute de mișcare zilnic.

  3. Care este rata de supraviețuire?

  Dr. Crina Seceac: Rata de supraviețuire depinde de stadiul bolii și de tratamentul efectuat. Studiile au demonstrat că 80% din cazurile de cancer de colon recidivează în primii 3 ani și 95% în primii 5 ani de la rezecția tumorii primare.
  Urmărirea atentă în primii 5 ani cu respectarea periodicității controalelor oncologice (examen fizic, computer tomograf și determinarea markerului CEA la 3-6 luni în primii 2 ani, apoi mai rar până la 5 ani, colonoscopia la 1 an postoperator apoi în funcție de factorii de risc).

  4. Există vreo legătură între consumul de fibre și cancerul de colon?

  Dr. Crina Seceac: Fibrele alimetare asigură funcționarea normală a tranzitului intestinal, ajută la scăderea ponderală și reduce riscul de apariție al cancerului de colon.

  Pentru programări la un consult medical în clinica noastră, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

  Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro.

  Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.

  Slide 1_Echipa medici