”Muzica este graiul sufletului. Ea stârnește în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde.” Ludwig van Beethoven
La ora actuală, sunt foarte multe studii care atestă importanța utilizării terapiei prin muzică în cazul multor afecțiuni. Mai mult de atât, terapia prin muzică poate fi considerată o metodă de tratament eficientă în optimizarea sănătății. Astfel, există mai multe variante prin care ne putem folosi de acest ingredient special: putem vorbi despre muzică, putem crea muzică, putem dansa pe muzică sau pur și simplu, putem asculta muzica favorită.
Dacă ar fi să analizăm istoria acestei forme de terapie, am putea spune că muzica a fost percepută ca fiind o adevărată forță vindecătoare. Mai specific spus, terapia prin muzică poate fi regăsită din timpuri biblice (având intenția de a-l scăpa pe regele Saul de un spirit malefic, David a cântat la harpă). Un alt exemplu la fel de sugestiv în această direcție este reprezentat de Aristotel care considera muzica o adevărată armă de purificare a emoțiilor.
Cu toate că această formă de terapie este utilizată de cele mai multe ori în vederea promovării sănătății emoționale, studiile de specialitate evidențiază eficiența acesteia în îmbunătățirea calității vieții persoanelor care se confruntă cu diferite afecțiuni, precum: depresie, autism, diferite fobii, anxietate, insomnie, cancer și altele. Un aspect foarte important pe care aș dori să-l menționez este faptul că nu e necesar să ai vreo abilitate muzicală pentru a te bucura de beneficiile terapiei prin muzică.
Această formă de terapie poate fi reprezentată de următorii factori: imagerie și relaxare, reprezentări muzicale, improvizație muzicală, ascultare receptivă a muzicii, discuții lirice și compoziție muzicală.
Pentru a-ți forma o imagine mai clară asupra modalității de reprezentare a terapiei prin muzică într-o ședință de terapie, te poți gândi la un terapeut care își încurajează pacientul să-și exprime emoțiile prin intermediul unui mediu muzical. Toate aceste emoții exprimate pot fi apoi încorporate într-un cântec personal, având un mesaj pozitiv.
Cercetările recente din psiho-oncologie au evidențiat faptul că muzica poate prezenta o listă întreagă de beneficii în cazul bolnavilor de cancer. Spre exemplu, în 2011 a fost publicat un studiu în Oncology Nursing Forum care relata că această formă de terapie a redus nivelul de anxietate în cazul pacienților care urmau ședințe de radioterapie. Un alt studiu a subliniat ideea conform căreia starea de greață și de vomă pot fi reduse în urmă acestei terapii. În cazul femeilor care suferă de durere în urma masectomiei, terapia prin muzică poate avea un efect de alinare a durerii.
Alte avantaje evidențiate în studiile privind terapia prin muzică:
- regularizarea presiunii arteriale, a ratei respiratorii
- îmbunătățirea funcțiilor locomotorii și de comportament
- îmbunătățirea imunității
În cazul în care ascultăm muzică dansantă și optimistă, ne putem îmbunătăți cu ușurință sistemul imunitar. Pe de altă parte, în cazul în care optăm pentru un tip de muzică mai relaxant, nivelul de stres se reduce considerabil.
În concluzie, muzica poate fi percepută că fiind un dar esențial pentru mintea, corpul și sufletul nostru. Astfel, caută să fii mereu înconjurat de muzică plăcută sufletului tău. O poți găsi și în natură, sub forma cântecului păsărilor, a susurului râului, a glasului frunzelor în vânt.
Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.