Cum vorbim cu o persoană bolnavă de cancer

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  O persoană care a aflat că suferă de cancer și trece printr-un tratament oncologic dificil se confruntă des cu stări de anxietate și de frică și preferă de multe ori să se interiorizeze. Acest lucru îi pune într-o situație delicată și pe cei din jurul lor, care nu știu cum să abordeze un bolnav de cancer și cum să vorbească cu el.

  Specialiștii recomandă să încercăm să vorbim cât mai mult cu persoanele care suferă de cancer pentru că în acest fel ei își pot exterioriza sentimentele și pot lupta mai ușor împotriva acestei boli. Dar atunci când facem acest lucru, ar fi bine să ne alegem cu mare grijă cuvintele.

  Ce să nu spui niciodată unei persoane bolnave de cancer:

  • Știu exact cum te simți. (Dacă nu ai fost și tu diagnosticat cu cancer, atunci nu ai de unde să știi cum se simte persoana respectivă. În plus, fiecare persoană trăiește această experiență în propriul fel.)
  • Știu exact ce trebuie să faci. (Această afirmație este urmată de obicei de recomandări de remedii naturiste sau tot felul de ”soluții vindecătoare de cancer” care nu fac altceva decât să dea speranțe false bolnavului.)
  • Sunt sigur/ă că vei fi bine. Nu te îngrijora. (Acest gen de afirmație superficială nu va face altceva decât să determine persoana bolnavă de cancer să se interiorizeze și mai mult.)

  Ce poți să spui unei persoane bolnave de cancer:

  • Dacă vrei să discutăm despre acest lucru, sunt aici pentru tine. (Nu forța persoana în cauză să îți povestească despre această experiență dacă ea nu vrea. Lasă ca lucrurile să decurgă într-un mod cât mai natural, la momentul potrivit.)
  • Cum te pot ajuta?
  • Sunt alături de tine.

  Orice gând pozitiv îl ajută pe cel bolnav să treacă mai bine peste acest diagnostic și să se mobilizeze să lupte împotriva cancerului. Practicarea ascultării active este o tehnică ce te ajută să apropii mai mult de persoana care suferă de cancer, încurajându-l în acest fel să vorbească despre sentimentele și emoțiile sale și despre gândurile care îi trec prin minte. Tot ce trebuie să faci este să îi acorzi întreaga atenție și să nu întrerupi conversația. Limbajul corpului te poate ajuta să îți exprimi suportul față de bolnav. În acest sens, ar fi bine să păstrezi întotdeauna contactul vizual, să nu fii distras de zgomotele din jurul tău și să respecți momentele de tăcere ale bolnavului. Mai multe despre rolul ascultării active în discuțiile cu persoanele bolnave de cancer puteți găsi aici.

  Reține faptul că sprijinul pe care i-l arăți unei persoane care suferă de cancer o va ajuta să ducă această luptă până la capăt. Nu încerca să treci peste acest moment ca și cum nimic nu s-a întâmplat și să încerci să îi distragi atenția de la acest subiect, ci fii alături de ea atunci când are cea mai mare nevoie, încurajeaz-o cât mai des și oferă-i un zâmbet sincer în fiecare zi!

  Sursă articol: Talking with someone who has cancer