Cancerul renal – prevenție și nutriție

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Cancerul renal este o afecțiune malignă a rinichilor și este cauzat de o leziune tumorală care apare în organism sub forma unui nodul de câțiva milimetri. Dacă nu este diagnosticat precoce, nodulul apărut în rinichi poate crește în câțiva ani, ajungând la dimensiuni mult mai mari. Cancerul renal este afecțiunea urologică cu cea mai polimorfă simptomatologie. Simptomatologia cancerului renal apare abia în momentul în care tumora renală atinge câțiva centimetri.

  Despre factorii de risc, prevenția acestui tip de cancer, dar și despre stilul de viață pe care trebuie să îl adoptăm pentru a preveni cancerul renal, ne vor vorbi specialiștii clinicii Medisprof, Dr. Crina Seceac, medic specialist oncolog, și Camelia Moldovan, nutriționist.

  Cancer renal – Prevenție

  ”Obezitatea este un factor care crește riscul de a dezvolta un cancer renal cu 20%” – Dr. Crina Seceac, Medic Specialist Oncolog Medisprof

  1. Care sunt factorii de risc în apariția cancerului de rinichi?

  a) Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori dublând riscul de cancer renal, riscul crescând la 50 % la bărbați și 20% la femei. Renunțarea la fumat reduce considerabil acest risc.
  b) Obezitatea este un factor care crește riscul de a dezvolta un cancer renal cu 20%
  c) Hipertensiunea arterială
  d) Anumite afecțiuni genetice precum boala von Hippel­Lindau, sindromul Birt­Hogg-Dube, scleroza tuberoasă și carcinomul renal papilar familial
  e) Dializa îndelungată în tratamentul insuficienței renale

  2. Este de ajuns o ecografie abdominală pentru depistarea cancerului renal?

  Ecografia abdominală poate să identifice modificări morfologice la nivelul rinichilor și poate îndruma medicul spre alte investigații suplimentare imagistice precum computerul tomograf și analize de laborator inclusiv examenul de urină, în vederea stabilirii unui diagnostic exact.

  3. O măsură de prevenție a cancerului renal.

  Renunțarea la fumat, scăderea în greutate și tratamentul corect al hipertensiunii arteriale sunt câteva măsuri ce pot fi luate ca prevenție a cancerului renal.

   

  Cancer renal – Nutriție

  ”Persoanele care dispun de o greutate normală trebuie să își mențină greutatea prin exerciții fizice și un stil alimentar cât mai sănătos.”- Camelia Moldovan, Nutriționist Medisprof

  4. Un sfat de nutriție pentru prevenția cancerului renal.

  O modalitate de a preveni apariția cancerului renal este menținerea greutății normale în funcție de vârsta și activitățile desfășurate pe parcursul zilei. Persoanele care dispun de o greutate normală trebuie să își mențină greutatea prin exerciții fizice și un stil alimentar cât mai sănătos. În cazul persoanelor supraponderale sau obeze, încercați să reduceți numărul de calorii consumate zilnic șă introduceți exercițiile fizice în programul dumneavoastră de zi cu zi, ca parte a unui stil de viață sănătos.

  Echipa Medisprof vă încurajează să mergeți la controale periodice pentru a depista din timp orice noduli la nivelul rinichilor care v-ar putea amenința viața.

  Programați-vă la un control la clinica oncologică Medisprof la următorul număr de telefon: 0264-439 270.