În viața cotidiană, una dintre cele mai frecvente recomandări cu privire la reducerea stresului se referă la ceea ce numim „trăirea clipei”. Această învățătură a simțului comun se dovedește întemeiată, atâta vreme cât nu este folosită ca și modalitate de evitare a unor activități utile pe termen lung. Cercetările arată că savurarea momentului este o practică ce are multiple beneficii precum: îmbunătățirea stării de bine, reducerea deprimării și a emoțiilor negative și se pare că aceste efecte sunt mai puternice tocmai în cazul indivizilor ce trec prin perioade sărace ca și evenimente pozitive.
Ce este savurarea clipei?
Savurarea clipei reprezintă tendința de a ne concentra și de a ne bucura de evenimentele trecute, prezente și viitoare. Această trăsătură presupune anticiparea evenimentelor pozitive, reamintirea celor trecute pozitive și conștientizarea celor prezente. Un exemplu îl reprezintă felul în care ne delectăm cu o linguriță de înghețată, modul în care simțim textura fină, temperatura, aroma. Aceasta este savurarea culinară. Generic, savurarea psihologică presupune ca noi să ne intensificăm sau să ne menținem emoția pozitivă a experiențelor trecute, prezente sau viitoare prin concentrarea voită asupra acelor detalii care ne alimentează delectarea.
Cum mă ajută savurarea?
Cercetările arată că savurarea ne ajută în reducerea deprimării (tristeții accentuate) și a altor emoții negative și în creșterea nivelului emoțiilor pozitive. Mai mult decât atât, această practică descrisă în continuare a condus la o percepție pozitivă asupra vieții. Consecințele schimbării balanței între trăiri negative și pozitive constau în perpetuarea unor stări cu efect benefic. Studiile arată că emoțiile pozitive (bucurie, recunoștință, mulțumire) au o serie de beneficii psihologice (comportamente prosociale, complianță la tratament) și fiziologice (echilibrarea tensiunii arteriale, reducerea hormonilor stresului). Savurarea este un precursor al emoțiilor pozitive.
Cum pot să-mi îmbunățesc această practică?
Savurarea poate fi practicată în mai multe modalități: prin reamintirea evenimentelor trecute, trăirea celor prezente și anticiparea celor viitoare plăcute. Esențial este să avem o atitudine de conștientizare (inclus la nivelul simțurilor), adică să ne concentrăm asupra detaliilor care construiesc întregul moment plăcut și să reluăm acest circuit de la fiecare fragment al clipei plăcute.
De exemplu, un bun exercițiu îl reprezintă planificarea și urmarea unei activități plăcute zilnic precum este băutul ceaiului, consumarea fructului preferat sau mângâierea animalului de companie. În timpul acestor activități, e important să fim atenți la senzația plăcută (finețea ceaiului, aroma fructului).
O altă modalitate o reprezintă împărtășirea unui moment plăcut cu o persoană dragă sau dispusă să ne lase să brodăm această narațiune. Studiile arată că acest tip de savurare (numită interpersonală) este asociată cu un nivel de satisfacție asupra vieții mai ridicat.
Un alt mod în care să cultivăm acest obicei sănătos mai ales în momente în care nu există suficiente evenimente pozitive îl reprezintă selectare din amintiri a acelor cliple plăcute și retrăirea mentală. Acest lucru presupune să ne notăm 1-2 imagini, fapte plăcute și să enumerăm felul în care ne-au bucurat.
Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.