Ghid practic pentru pacienți. Care sunt următorii pași după încheierea tratamentului oncologic?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Perioada post-tratament reprezintă o etapă importantă din viața unui pacient bolnav de cancer, în care are loc recuperarea acestuia. Este important pentru pacient să urmeze anumiți pași pentru a avea o recuperare cât mai rapidă și lipsită de complicații. Am pregătit o serie de sfaturi utile în creșterea calității vieții pacienților în această perioadă post-tratament oncologic.

    1. Menține legătura cu medicul.
    Chiar dacă tratamentul oncologic s-a terminat, relația medic-pacient continuă în vederea monitărizării perioadei post-tratament. Orice efect advers al tratamentului sau alte complicații vor fi comunicate medicului specialist în cel mai scurt timp. Este indicat să apelezi la psihologul clinicii dacă consideri că ai nevoie de sfaturi pentru a trece peste această perioadă sau la nutriționist pentru stabilirea unui plan de nutriție corespunzător.

    Camelia Moldovan - nutriționistFoto: Camelia Moldovan – nutriționist Medisprof

    2. Informează-te despre posibilele efecte adverse.
    După încheierea tratamentului oncologic este posibil să apară anumite efecte adverse (ex.: oboseală sau stare de slăbiciune). Este important să știi care dintre aceste efecte sunt considerate normale și care efecte adverse ar trebui să te îngrijoreze. În afară de aflarea acestor efecte direct de la medic, poți folosi broșurile educaționale primite în cadrul consultației sau site-urile recomandate de medic.

    3. Acceptă ajutorul celorlați.
    Tratamentul oncologic îți poate slăbi organismul pentru o perioadă de timp. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la activitățile de zi cu zi, ci doar să accepți ajutorul celorlalți în îndeplinirea acestora.

    old people

    4. Exprimă-ți sentimentele.
    După încheierea tratamentului vei experimenta sentimente mixte. Pe de-o parte te vei simți ușurat că s-a încheiat, iar pe de altă partea vei simți o stare de anxietate în legătură cu perioada imediat următoare. Eliberează-te de aceste sentimente negative, vorbește cu familia, prietenii sau chiar cu persoanele care sunt în aceeași situație cu tine.

    5. Adoptă un stil de viață sănătos.
    Un stil de viață sănătos îți poate îmbunătății calitatea vieții în perioada post-tratament. Exercițiile fizice și dieta echilibrată pot reduce stresul, starea de anxietate și te vor determina să te relaxezi și să te bucuri de viață.

    old couple

    6. Împărtășește-ți experiența.
    Experiența ta poate fi de folos persoanelor care sunt pe cale să înceapă un tratament oncologic. Unele persoane pot fi interesate de efectele advserse pe care le-ai resimțit, iar altele de modul în care ai trecut peste perioada post-tratament. Sunt diverse oportunități prin care poți schimba impresii cu aceste persoane. Poți să intri în grupuri de suport (chiar și în mediul online) sau să te oferi voluntar într-o Asociație care se dedică pacienților bolnavi de cancer.

    Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în oncologie, psihologie oncologică sau nutriție, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.

    Slide 1_Echipa medici