Reprimarea emoțiilor negative au un rol în apariția cancerului?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  ”Două virtuţi ar trebui să nu le pierdem niciodată: curajul de a ne înfrunta propriile slăbiciuni şi puterea de a ne trăi propriile emoţii.” – Michelangelo Buonarroti

  Reprimarea emoţiilor constituie un subiect destul de complex care necesită o atenţie aparte. Modalităţile de exprimare a emoţiilor au fost abordate în mod diferit de-a lungul timpului. De exemplu, în trecut, negarea emoţiilor constituia un semn de bună creştere, de bună educaţie. Mai specific spus, persoanele utilizau anumite manifestări standardizate care nu lăsau loc trăirilor sincere şi autentice şi acest proces avea ca şi consecinţă dezechilibrul la nivelul personal. Un exemplu în această direcţie este reprezentat de somatizare, adică transformarea în boală la nivel fizic şi funcţional a problemelor psihologice. Toate emoțiile noastre sunt bune, ele vor să ne transmit mesaje esențiale despre starea noastră. Este recomandat, pe cât posibil, să nu încercam să le evităm.

  O persoană care îşi reprimă o serie de trăiri puternice (revoltă, mânie, supărare) pe o perioadă mai îndelungată va declanşa la un moment dat o reacţie explozivă, puternică, cu repercursiuni mult mai mari asupra sănătăţii. Imaginează-ţi un vulcan care acumulează tensiune continuă, fără a avea capacitatea de a se detensiona. Însă când erupe, poate provoca daune serioase. În prezent, sunt multe persoane care recurg la reprimarea emoţiilor şi pe măsură ce trece timpul, ele îşi pierd capacitatea de a-şi recunoaşte şi de a-şi exprima emoţiile. Se confruntă cu stări de indispoziţie, dureri de cap, oboseală cronică, lipsă de energie şi alte simptome fizice negative care maschează adevărata problemă.  Așa că, data viitoare când vrei să îți reprimi o stare de mânie pentru că ți se pare inconfortabilă, încearca să constientizezi mesajul din spatele ei și recunoaște că ceva nu este tocmai în regulă.

  Un studiu realizat de specialiştii de la Harvard Scool of Public Health au evidenţiat faptul că persoanele care îşi suprimă emoţiile prezintă un risc cu o treime mai mare de a muri la vârste tinere decât oamenii care îşi eliberează emoţiile. Atunci când s-au analizat cauzele deceselor, cercetătorii au evidenţiat că riscul de a dezvolta probleme cardiace creştea cu 47% şi riscul de a dezvolta cancer cu 70%. La analiza scorurilor emoţionale, cercetătorii au descoperit că cea mai mare rată a deceselor se întâlnea în cazul subiecţilor care nu comunicau ce simţeau. Ar fi mai multe ipoteze care susţin aceste rezultate. Una ar fi că stresul de a menţine emoţiile ascunse ar fi responsabil de dereglarea balanţei hormonale din corp, proces care influenţează riscul de afecţiuni asociate vătămărilor celulare (de exemplu: cancerul).

  Un alt studiu citat într-un articol intitulat “Tratamentul Psihoterapeutic pentru pacienţii oncologici” a evidenţiat faptul că se poate prezice cancerul cu aproximativ 75% acurateţe în cazul femeilor prin evaluarea statusului lor emoţional, în mod specific dacă au frustrări şi probleme nerezolvate.

  Pe lângă aceste studii, mai este o serie întreagă de cercetări care evidenţiază o legătură semnificativă între reprimarea emoţiilor şi apariţia cancerului. Ţinând cont de acest aspect, îţi recomand să utilizezi o serie de tehnici şi proceduri pe care le poţi adapta în funcţie de condiţiile situaţiei:

  1. Eliberarea emoțiilor cu ajutorul scrisului
  2. Eliberarea gândurilor și a emoțiilor cu ajutorul unei persone apropiate
  3. Eliberarea gândurilor și a emoțiilor cu ajutorul afirmațiilor pozitive
  4. Eliberarea emoțiilor cu ajutorul activității fizice

  În concluzie, ţinând cont de faptul că problemele de exprimare s-au format în câţiva ani, este nevoie să avem răbdare şi să fim perseverenţi în aplicarea procedurilor descries mai sus. Este foarte important să nu ne lăsăm descurajaţi dacă nu vom fi capabili să exprimăm mereu tot ceea ce simţim. De asemenea, este esenţial să ne reamintim mereu scopul acestui proces: acela de a ne vindeca starea interioară şi implicit, sănătatea corpului nostru. În felul acesta, vom ajunge să avem o stare interioară care să ne permit să ne eliberăm emoţiile iar “măştile“ nu vor mai face parte din viaţa noastră de zi cu zi.