Supraviețuirea în cazul cancerului la sân – Interviu cu Dr. Bogdan Ionescu

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Ce este cancerul mamar?

    Majoritatea cancerelor sunt numite dupa partea corpului pe care o afectează când se declanșează. Cancerul mamar se dezvoltă în țesutul sânului. El apare atât la femei, cât și la bărbați în țesutul mamar, dar cancerul sânului la bărbați este mai rar.

    În interiorul sânului se găsesc glandele care, după ce o femeie a născut, produc și eliberează laptele. Glandele ce produc laptele se numesc lobuli, iar tuburile care le leagă de mamelon se numesc ducte. Sânul însuși este format din lobuli, ducte și țesut gras, limfatic și conjunctiv (de legătură). Limfa este un fluid clar care conține celule ale sistemului imunitar. Transportul limfei către ganglionii limfatici, care au mărimea unui bob de mazăre, se realizează prin vasele limfatice. Majoritatea ganglionilor limfatici ai sânului sunt localizați în axilă. Aceștia sunt numiți ganglioni axilari.

    cancer san

    Când celulele canceroase ajung în ganglionii limfatici, ele continuă să crească și cauzează mărirea acestor ganglioni. Dacă celulele canceroase au atins acești ganglioni, este foarte probabilă împrăștierea lor și în alte părți ale corpului.

    Există mai multe tipuri de tumori ale sânului. Marea majoritate sunt benigne, ceea ce înseamnă că nu sunt canceroase. Aceste tumori (umflături) sunt deseori cauzate de modificări fibrochistice. Chisturile sunt pungi pline cu fluid. Termenul de “fibros” se referă la faptul că acesta formează țesutul de legătură sau țesutul cicatrizat. Modificările fibrochistice determină apariția tumorilor și a durerii. Acestea sunt tumori benigne, deci tumori care apar în interiorul sânului, dar nu metastazează.

    Cine supraviețuiește cancerului de sân?

    În mod obișnuit, pentru a se aprecia progresul făcut în depistarea precoce și tratamentul cancerului, se utilizează rate de supraviețuire relativă la 5 ani.

    Rata de supraviețuire relativă este rata observată în rândul unui grup de pacienți cu cancer comparativ cu rata de supraviețuire pentru persoanele din populația generală, care sunt identice cu grupul anterior din punct de vedere al vârstei, sexului, rasei și anului calendaristic de observație.

    Ratele de supraviețuire ar trebui interpretate cu precauție. În primul rând, ratele relative de supraviețuire la 5 ani se bazează pe pacienți care au fost diagnosticați și tratați cu cel puțin 8 ani anterior și nu reflectă exact cele mai noi progrese în tratament. În al doilea rând, în datele de raportare a cancerului, nu sunt disponibile informații despre: metodele de depistare, protocolul de tratament, afecțiunile sau bolile asociate și comportamentele care influențează supraviețuirea. Astfel, ratele de supraviețuire relative nu sunt adaptate acestor factori care influențează durata supraviețuirii.

    cancer san

    Ratele de supraviețuire pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân sunt de:

    • 84% la 5 ani de la diagnostic;
    • 67% dupa 10 ani;
    • 56% dupa 15 ani.

    Supraviețuirea în funcție de vârstă în momentul stabilirii diagnosticului

    Ratele de supraviețuire relative cresc cu vârsta din momentul diagnosticării. Femeile care dezvoltă cancerul de sân la o vârstă mai tânără de 45 de ani au o rată de supraviețuire relativă la 5 ani de 79%. Această rată crește la 84% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani și la 87% pentru femeile cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.

    Supraviețuirea în funcție de stadiul tumorii în momentul diagnosticării

    În general, supraviețuirea este într-o relație invers proporțională cu stadiul bolii în momentul depistării – astfel încât, cu cât stadiul este mai avansat, cu atât rata de supraviețuire este mai redusă.

    Conform celor mai recente date publicate, ratele de supraviețuire relative la 5 ani, în funcție de stadiul bolii la diagnosticare, sunt:

    • 96,8% când cancerul este diagnosticat într-un stadiu local (limitat la sân). Numai 60% dintre cancerele mamare sunt diagnosticate în acest stadiu. Mamografia obișnuită asociată cu examenul clinic regulat al sânului oferă cea mai bună oportunitate de creștere a acestor procente.
    • 75,9% când cancerul este diagnosticat într-un stadiu regional (cancerul a diseminat local). 31% dintre cancere sunt diagnosticate în acest stadiu.
    • 20,6% când cancerul este diagnosticat într-un stadiu mai avansat (cancerul a metastazat la distanță). Numai 6% dintre cancere sunt diagnosticate în acest stadiu.

    *hero image via Informateca*


    Pentru programări la un consult medical în clinica noastră, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.

    Slide 1_Echipa medici