– Sfaturi pentru pacienți de la Alexandra Bulea, psiholog oncolog Medisprof –
Cu toții avem probleme, mai mult sau mai puțin stresante. Fiecare zi din viață implică rezolvare de probleme. Este mai util însă să percepem problemele ca fiind provocări, situații din care poate vom avea ceva de învățat, fie despre situația întâlnită, fie despre noi înșine.
De multe ori, dacă problema este ușoară, o rezolvăm fără să ne gândim exact cum am ajuns la soluție. Însă, nu toate problemele sunt ușor de rezolvat și este eficient să avem în minte un model de rezolvare de probleme:
Pas 1: Identificarea problemei
– De ce este această situație problematică pentru mine?
– Ce anume mă deranjează mai tare la această situație?
Pas 2: Formularea unor soluții
– Ce soluții aș putea alege pentru a rezolva problema?
– Care este cea mai bună soluție?
Pas 3: Formularea unui plan
– Cum?
– Când?
– Ce voi avea de facut?
Pas 4: Punerea în aplicare a soluției selectate și evaluarea rezultatelor
– Cât de eficient a fost planul meu? Sunt mulțumit/ă de rezultate?
Din păcate, de puține ori problemele se rezolvă de la sine. Amânarea și ignorarea problemelor nu sunt soluții, decât pe moment. Este important să avem o atitudine proactivă și să ne mobilizăm resursele pe care le avem înainte ca problemele noastre să se agravaze.
Data viitoare când vă confruntați cu o problemă personală de orice natură, vă puteți baza pe următoarele recomandări:
- Stabilirea unui moment al zilei pentru rezolvarea de probleme
- Eliminarea factorilor distractori – este recomandat să nu avem mintea ocupată cu alte activități atunci când încercăm să găsim soluții față de o problemă
- Exersarea pașilor de rezolvare de probleme (menționați mai sus)
- Stabilirea unei liste de probleme importante pentru dvs.
- Notați demersul rezolvării – data viitoare când vă confruntați cu o problemă similară, va fi mult mai ușor să aveți o abordare eficientă
În concluzie, viața înseamnă rezolvarea de probleme. Problemele și stresul generat de probleme vor dispărea doar atunci când vom face ceva concret în direcția aceasta.
Vă recomand să țineți un jurnal în care să aveți evidența tuturor problemelor cu care vă confruntați și soluțiile pe care le-ați găsit. În felul acesta, vă puteți da seama de procesul de dezvoltare personală în care dvs. sunteți protagonistul. Și nu uitați să împărtășiți tot ceea ce învățați și celorlalte persoane din viața dvs.
Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.