Îmbinarea psihologiei cu oncologia – Interviu cu psihologul clinicii, Ancuța David

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Ancuta David

    Cancerul este o boală complexă, care afectează atât corpul bolnavului, cât și starea psihică a acestuia. Din momentul aflării diagnosticului, pacienții experimentează sentimente de incertitudine, neputință și furie care îi fac vulnerabili în fața bolii.

    Scopul nostru este să creștem calitatea vieții pentru bolnavii de cancer, dar mai ales să le redăm optimismul. Prin urmare, prin intermediul întâlnirilor cu psihologul clinicii, oferim sprijin pacienților noștri pentru a depăși fiecare stadiu al bolii, de la faza inițială de diagnosticare și până la faza de post-tratament.

    Despre necesitatea ședințelor de consiliere psihologică, emoțiile și trăirile pacienților bolnavi de cancer ne va vorbi în continuare colega noastră, Ancuța David – psiholog Medisprof.

    1. Care sunt motivele pentru care te-ai orientat către domeniul oncologic?

    Nu pot spune că m-am orientat sau că am ales eu Oncologia. Mai degrabă m-a ales Oncologia pe mine! Cu fiecare pacient cu care am interacționat mi-am dat seama că acesta este drumul meu în plan profesional.

    2. Care este rolul psihologului în oncologie?

    Oamenii reactionează diferit la crize. Modul în care este primit un diagnostic de cancer va semăna probabil cu felul în care s-a reacționat la situații de criză în trecut. Psihologul își propune să ofere sprijin și strategii de „adaptare” bolnavilor și aparținătorilor acestora. Aceste strategii au ca scop înțelegerea și acceptarea dificultăților prin care aceștia trec și oferirea de instrumente care le-ar putea fi utile.

    3. Cum te pregătești pentru întâlnirile cu pacienții în cadrul clinicii Medisprof?

    În afară de faptul că studiez dosarul medical al pacientului cu care urmează să stau de vorbă pentru a mă familiariza cu cazul, nu mă pregătesc în niciun fel. Consider că interacțiunea cu pacientul oncologic trebuie să fie una cât mai naturală posibil, care să-i creeze sentimentul de siguranță și încredere. Fiecare ședință este unică, pentru că fiecare pacient este diferit, chiar dacă pare că nevoile sunt aceleași.

    Întotdeuna mă raportez la nevoile pacientului, încerc mereu să îl simt, să îi intuiesc starea, să anticipez așteptările, încercând totuși să îi las spațiu și timp în așa fel încât să nu simtă presiune, să nu simtă că este obligat să facă și altceva pe lângă chimioterapie.

    4. Cum a fost prima ta întâlnire cu un pacient de cancer?

    Îmi amintesc cu foarte mare drag şi nostalgie de începutul drumului meu alături de pacienţii bolnavi de cancer. Îmi pregătisem un plan terapeutic conform ghidurilor și protocoalelor internaționale, studiasem dosarul medical al pacientei (o pacientă tânără, din Galați, aflată la ultima ședință de chimioterapie, pentru un diagnostic de carcinom mamar drept, care urma să fie operat). Cred că din tot planul am păstrat doar partea de început, formalitățile, apoi totul a mers de la sine și toate emoțiile mele au disparut. A fost primul semn că mă aflam unde trebuie, că făceam ce trebuie și că acesta este drumul pe care îl căutam de ceva vreme.

    5. Există o poveste anume, a unui pacient bolnav de cancer care te-a impresionat în mod deosebit și pe care vrei să o împărtășești?

    Fiecare pacient are câte o poveste impresionantă. Sunt într-adevăr și povești pe care le voi păstra mereu în suflet și de care îmi voi aminti mereu. De la fiecare pacient învăț câte ceva, fiecare pacient este o lecție de viață pentru mine și fiecare poveste îmi reamintește cât este de prețioasă viața.

    6. La final, te rugăm să ne spui câteva gânduri pentru pacienții Medisprof.

    Experiența cu această boală este de cele mai multe ori greu de imaginat și înteles. Cel mai des pacienții își pierd credința și speranța, ceea ce îi determină să își piardă echilibrul și sensul vieții. Ceea ce încerc să le transmit zi de zi pacienților este că această stare este absolut normală în acest context; fiecare din noi o traiește la un moment dat. Însă, atunci când nu mai ai credință este important să te înconjori de persoane care au credință și speranță, care cred că lucrurile pot merge spre bine și care să te sprijine, nu să judece, nu să blameze, nu să dea sfaturi, să fie doar alături de tine. Observând în fiecare zi acest comportament, inevitabil vei ajunge să îl preiei!

    Ancuța este mai mult decât un psiholog dedicat, este un confident al pacienților noștri, este sprijinul pe care mulți dintre pacienţi şi familiile lor îl caută. În urma ședințelor cu Ancuța, pacienții noștri regăsesc dorința de viață și optimismul necesar pentru a ieși învingători din lupta cu cancerul!

    Pentru a afla mai multe detalii legate de tratamentele oncologice Medisprof, contactează-ne la următorul număr de telefon: 0264 439 270.