Cum să treci peste stările de frică și anxietate

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Este normal să treci prin stări de frică și anxietate imediat după ce ai fost diagnosticat cu cancer, însă, este important să știi cum să gestionezi cât mai bine aceste situații pentru a te asigura că nu îți vor afecta calitatea vieții.

  Stările de frică și anxietate apar de obicei în momentul în care te gândești ce se va întâmpla cu tine după începerea tratamentului, dacă va da rezultate acest tratament sau dacă te vei confrunta cu efecte adverse greu de suportat. La început, vei experimenta o scădere a apetitului, probleme de concentrare, probleme cu somnul sau schimbări bruște de dispoziție. Dacă nu știi cum să gestionezi aceste situații, ele se pot transforma în atacuri de panică și vei adopta o atitudine pesimistă, vei avea tot timpul o dispoziție proastă și vei avea tentința să te izolezi.

  anxietate

  Cu timpul, aceste stări de anxietate și frică vor dispărea, însă, s-ar putea să mai experimentezi câteva situații în care ele pot reveni, mai ales atunci când trebuie să începi tratamentul, când trebuie să mergi să îți faci niște analize sau să mergi la control. Iată ce poți face pentru a trece mai ușor peste stările de anxietate:

  1. Ține-ți aproape rudele și prietenii

  Există pacienți care se izolează în momentul în care află că au cancer și nu acceptă ajutorul nimănui. Este recomandat să păstrezi pe lângă tine membri ai familiei sau prieteni în care ai încredere și care îți pot oferi un suport moral pe tot parcursul tratamentului. Este important pentru starea ta psihică să știi că nu treci singur peste această perioadă și că poți întotdeauna să te confesezi cuiva.

  1. Vorbești cu doctorii sau asistentele

  Întreg personalul medical este aici să te ajute să înțelegi tot ce ți se întâmplă și să treci mai ușor peste aceste stări de anxietate sau frică. Nu îți fie frică să porți o discuție cu medicul tău, asistenții care se ocupă de administrarea tratamentului sau psihologii clinicii care te vor înțelege și te vor ajuta cu sfaturi și recomandări, dar și cu un zâmbet care îți va transmite mult optimism.

  1. Relaxează-te

  Cea mai bună metodă de a combate frica și anxietatea este relaxarea. Atunci când simți că nu mai poți, ia o pauză, respiră adânc și gândește-te la un lucru frumos. Chiar dacă sună puțin a clișeu, acest lucru chiar funcționează și îți induce instant o stare de bine. Pe lângă aceste exerciții de relaxare, nu uita să faci mișcare de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, indiferent dacă este vorba de o simplă plimbare sau practicarea unui sport la un nivel moderat.


  Pentru programări la un consult medical în clinica noastră, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

  Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

  Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.

  asistenti

  Sursă informații: Managing fear, anxiety and panic