Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology arată că aproximativ 54% dintre adulții din România au colesterolul mărit. Acest fapt poate fi legat de dieta tradițională, care este foarte bogată în grăsimi saturate, dar nu numai. Și moștenirea genetică are un rol important.
Totuși, colesterolul mărit poate fi prevenit și tratat prin alimentație, mișcare și, dacă este cazul, medicație.
Află în continuare:
- Ce este colesterolul și de câte tipuri poate fi: HDL, LDL, bun sau rău
- Care sunt valorile normale pentru colesterolul LDL și colesterolul total
- Ce analize sunt necesare pentru determinarea colesterolului și când se recomandă a fi făcute
- Care sunt cauzele colesterolului mărit
- Dacă și cum se manifestă colesterolul mărit
- Care sunt pericolele colesterolului mărit
- Cum se tratează: medicație, regim alimentar și remedii naturale
Ce este colesterolul? Care este diferența dintre colesterolul bun și colesterolul rău și ce înseamnă LDL și HDL?
Colesterolul este o moleculă de grăsime, insolubilă în apă, și este produs de ficat în mod natural (30% din colesterol). Restul colesterolului provine din alimentele de origine animală. Pentru a putea circula prin sânge, colesterolul se leagă de proteine specifice, rezultând lipoproteine cu densitate mică (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). Colesterolul intră în structura membranei tuturor celulelor, participă la sinteza vitaminei D, a hormonilor steroizi și a hormonilor sexuali, dar intervine și în sinteza sărurilor biliare cu rol în digestia grăsimilor.
Colesterol bun vs colesterol rău
- Lipoproteinele cu densitate mică (LDL = Low Density Lipoprotein) sunt cunoscute drept „colesterol rău” și conțin 60-70% din colesterolul seric total. LDL transportă colesterolul din ficat în țesuturi prin vasele de sânge. Când LDL este în exces, el se poate depune pe pereții arterelor, dând naștere plăcilor de aterom, care caracterizează ateroscleroza.
- Lipoproteinele cu densitate mare (HDL = High Density Lipoprotein) sunt cunoscute drept „colesterol bun” deoarece preiau excesul de colesterol și îl duc înapoi la ficat.
Valori normale colesterol LDL și colesterol total
Conform National Library of Medicine colesterolul total la adulți ar trebui să fie sub 200 miligrame per decilitru de sânge.
Valori colesterol total | Interpretare |
---|---|
< 200 mg/dL | Colesterol total optim |
200-239 mg/dL | Colesterol total la limita de sus |
< 240 mg/dL | Colesterol total mărit |
Potrivit aceleiași surse, intervalele pentru LDL colesterol sunt:
Valori LDL colesterol | Interpretare |
---|---|
< 100 mg/dL | Colesterol LDL optim |
100 - 129 mg/dL | Colesterol LDL aproape optim |
130 - 159 mg/dL | Colesterol total la limita de sus |
160-189 mg/dL | Colesterol total mărit |
> 190 mg/dL | Colesterol total foarte mărit |
De reținut este că aceste valori sunt orientative și generale. Medicul tău e cel care va decide ce alți factori trebuie luați în considerare înainte de a stabili planul de tratament.
Analize: Colesterol mărit
Singura modalitate prin care îți poți afla nivelul de colesterol este printr-un set de analize de sânge. Acesta se numește “profil lipidic” și îți oferă informații despre:
- Colesterol total (sau colesterol seric total)
- Colesterol LDL (sau colesterol rău)
- Colesterol HDL (sau colesterol bun)
- Trigliceride
Se recomandă repaus alimentar timp de 12 ore înainte de recoltarea de sânge, dar poți bea apă în acest interval.
- Conform National Heart, Lung, and Blood Institute, prima testare a colesterolului ar trebui făcută între vârstele de 9 și 11 ani, și apoi să fie repetată o dată la 5 ani, pentru a depista dislipidemiile la copii.
- Pentru bărbații cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani și pentru femeile cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, analiza ar trebui făcută o dată la 1-2 ani.
- Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să-și testeze colesterolul anual.
În funcție de rezultate și de istoricul tău medical și familial, este posibil ca medicul să-ți sugereze sa faci analiza mai frecvent (Ex. dacă ai în familie cazuri de colesterol mărit, boli de inimă sau alți factori de risc precum diabet sau hipertensiune arterială.)
Colesterol LDL mărit: Cauze
Stilul de viață și factorul ereditar influențează într-o mare măsură nivelul de colesterol din sânge.
- Alimentația. O alimentație bogată în colesterol, grăsimi saturate și de tip „trans” duce la creșterea colesterolului.
- Sedentarismul, în asociere cu acest gen de dietă, duce la creșterea în greutate și, implicit, la creșterea colesterolului.
- Stresul. Nivelul ridicat de cortizol declanșează schimbări hormonale care îți fac corpul să producă mai mult colesterol, ducând la valori crescute ale colesterolului total.
- Consumul cronic de alcool crește nivelul colesterolului total.
- Mutațiile genetice pot determina niveluri ridicate de colesterol (hipercolesterolemia sau dislipidemia familială).
Pe lângă acești factori, în anumite patologii crește nivelul colesterolului. Printre cele mai frecvente se numără:
- Afecțiunile cronice de rinichi
- Diabetul
- HIV/SIDA
- Hipotiroidismul
- Lupusul
Colesterolul poate crește și în urma administrării unor medicamente utilizate în tratarea de:
- Acnee
- Cancer
- Hipertensiune arterială
- HIV/SIDA
Simptome ale colesterol mărit
În majoritatea situațiilor, în lipsa unor analize periodice, colesterolul mărit nu provoacă simptome. El este descoperit când deja s-au instalat problemele de sănătate, cele mai frecvente fiind: boala arterelor coronare (în care fluxul de sânge către inimă este blocat), boala arterelor periferice (în care fluxul de sânge către picioare și brațe este blocat) sau boala arterei carotide (în care fluxul de sânge către creier e blocat).
Complicații ale colesterolului ridicat
Fără tratament, nivelul ridicat al colesterolului duce la ateroscleroză. Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin formarea unei plăci de aterom pe pereții arterelor. Placa poate duce la îngustarea arterelor, limitând sau chiar blocând fluxul sanguin. De asemenea, crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge, atunci când microfragmente se rup din placă.
Astfel, ateroscleroza poate duce la o serie de complicații care, uneori, au potențial letal:
- Accident vascular cerebral
- Infarct miocardic
- Angină sau dureri în piept
- Hipertensiune arterială
- Boală vasculară periferică
- Boală cronică de rinichi
Colesterolul mărit crește și riscul de apariție al calculilor biliari.
Tratament pentru colesterol mărit
Pastile colesterol
Tratamentul recomandat de medic depinde de istoricul tău de sănătate, vârstă și sex și este, de obicei, de lungă durată.
Cel mai des utilizate medicamente în tratarea colesterolului mărit sunt statinele, care blochează ficatul din a mai produce colesterol. Pe lângă acestea, se mai folosesc rășini de legare a acizilor biliari, inhibitori ai absorbției colesterolului și inhibitori PCSK9 (anticorpi monoclonali). Unele produse conțin o combinație de substanțe pentru a reduce atât absorbția colesterolului din alimente, cât și producția de colesterol a ficatului. Un exemplu este combinația de ezetimib și simvastatină.
Regim alimentar pentru scaderea nivelului de colesterol
Ca să atingi și să menții un nivel sănătos de colesterol, medicul îți poate recomanda anumite schimbări în dietă:
- Să limitezi consumul de alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi “trans”.
- Să alegi surse slabe de proteine, precum pui, pește și leguminoase.
- Să mănânci o mare varietate de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale.
- Să consumi alimente bogate în acizi grași omega-3, fiindcă și acestea scad nivelul de colesterol rău (LDL). (Ex. somon, macrou, hering, nuci, migdale, semințe de in măcinate și avocado).
- Să optezi pentru alimente coapte, fierte la aburi, la grătar și gătite in cuptor, în locul celor prăjite în ulei.
- Să eviți mâncarea de tip fast-food și alimentele intens procesate.
Pentru că sunt bogate în fibre, antioxidanți și substanțe nutritive, anumite fructe pot contribui la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Printre cele mai recomandate în caz de colesterol mărit, se află:
- Merele: Sunt bogate în fibre solubile, în special pectină, care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL).
- Perele: Sunt și ele o sursă bună de fibre solubile, care pot ajuta la reducerea colesterolului LDL.
- Citricele: Portocala, grapefruit-ul, lămâia și mandarina sunt bogate în fibre și vitamina C, având un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.
- Fructele de pădure: Zmeura, afinele și murele sunt bogate în antioxidanți și fibre, care pot reduce nivelul colesterolului.
- Bananele: Sunt o sursă bună de fibre solubile, în special pectină, care poate ajuta la reducerea colesterolului.
- Rodiile: Conțin antioxidanți ce reduc inflamația, protejează arterele contribuind astfel la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.
- Avocado: Conține grăsimi mononesaturate sănătoase care scad colesterolului LDL (rău) și îl cresc pe cel bun (HDL).
- Kiwi: Este bogat în fibre și antioxidanți, îmbunătățind valorile colesterolului.
- Mango: Bogat în fibre și antioxidanți, ajută la menținerea sănătății cardiovasculare.
Includerea acestor fructe în dieta ta poate fi parte a unei strategii mai ample de gestionare a colesterolului mărit, alături de alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi consumul de alimente bogate în fibre, reducerea aportului de grăsimi saturate și trans și practicarea activității fizice regulate.
Alimente nerecomandate în colesterol mărit
Limitează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans, pentru că acestea cresc colesterolul LDL și colesterolul total. Acestea sunt:
- Carnea roșie, organele, gălbenușul de ou și produsele lactate cu conținut ridicat de grăsime
- Alimentele procesate, mai ales cele care conțin de unt de cacao sau ulei de palmier
- Alimentele prăjite în ulei
- Chipsuri
- Anumite produse de patiserie și prăjituri
Remedii naturale pentru colesterol mărit
În cazul în care ai colesterolul mărit, trebuie să discuți cu un medic specialist. Dacă acesta îți recomandă și câteva alternative naturiste pe lângă tratamentul medicamentos, atunci este în regulă să le aplici. Este foarte important să nu tratezi pe cont propriu, acasă, colesterolul mărit, întrucât complicațiile aterosclerozei sunt extrem de periculoase.
Câteva suplimente naturale care pot scădea colesterolul sunt cele care conțin: usturoi, astragalus, drojdie din orez roșu, steroli și stanoli vegetali.
Discută întotdeauna cu medicul tău înainte să iei orice suplimente alimentare, deoarece acestea pot interfera cu alte medicamente pe care le administrezi.
De cele mai multe ori, colesterolul mărit nu prezintă simptome. Dar, fără tratament, poate duce la probleme grave de sănătate. Din fericire, un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă te pot ajuta să previi creșterea nivelului de colesterol.
Text revizuit de Dr. Adriana Nae, Medic Specialist Nutriție.