Ecografie mamară

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

  Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

  Autor articol: Dr. Serenella Șipoș, Medic primar radiolog – senolog. 

  Ecografia mamară este un test imagistic, de certitudine, care utilizează undele sonore pentru a realiza o imagine a sânului prin care medicul poate să vizualizeze și să analizeze țesuturile și formațiunile dezvoltate în interiorul acestuia. Ecografia mamară sau de sân este investigația recomandată atunci când mamografia indică o modificare la sân sau când medicul simte o formațiune în cadrul examenului clinic, care nu apare pe mamografie și în general femeilor cu sâni denși. 

  De ce au nevoie femeile de o ecografie mamară? 

  Ecografia de sân poate fi utilizată dacă:

  • Dacă ai sau bănuiești un nodul la sân.
  • Dacă ai un nodul la sân care nu a apărut la o radiografie a sânului (mamografie).
  • Pentru a vedea dacă un nodul la sân este solid sau dacă conține lichid (un chist).
  • Ai țesut mamar deosebit de dens. Este posibil ca o mamografie să nu poată vedea prin țesut.
  • Ești însărcinată. Mamografia folosește radiații, dar ultrasunetele nu. Acest lucru face investigația mai sigură pentru făt.

  Ecografia mamară are triplu rol: 

  Diagnostic de certitudine

  Atunci când o femeie se prezintă la o consultație de senologie (ginecologică) și acuză dureri sau noduli la nivelul sânului, sau medicul are suspiciunea unei formațiuni, este indicată ecografia mamară. Prin intermediul ei se face diferența între formațiunile care sunt de fapt mase pline de lichid, cum sunt chisturile, și masele solide (care pot semnala prezența unui cancer de sân).

  Metodă de prevenție

  Chiar și în cadrul unui examen senologic de rutină, în care pacienta nu acuză nicio durere sau simptom, este bine să se efectueze o ecografie la sân. 

  Ecografia la sân poate fi efectuată oricând, dar indicația cea mai bună este în perioada imediat post menstruală (finalizarea menstrei, până la perioada de ovulație). 

  Ghidare în timpul intervențiilor chirurgicale

  Atunci când este nevoie de prelevarea unui biopsii de țesut, ecografia mamară este utilă pentru a ghida medicul spre punctul de unde se poate lua o mostră. De asemenea, în timpul intervențiilor chirurgicale la sân, ecografiile de sân sunt un instrument indispensabil. 

  Cum se realizează o ecografie mamară și cât durează? 

  Medicul radiolog folosește ecograful, care prelucreaza semnalul acustic emis de sonda mamară (trasductor) și îl  transformă în imagini 3D sau 4D de înaltă calitate. 

  Procedura presupune aplicarea unui gel pe piele sau pe transductor, care este mutat pe piele pentru a capta ecourile țesuturilor și durează în medie 15-30 de minute. 

  Ecografia mamară este recomandată ca metodă de diagnostic pentru noduli sau chisturi la sân și ca metodă de prevenție pentru cancer de sân. Poți să-ți faci oricând o programare pentru ecografie în Cluj, la Medisprof.

  Solicită o programare!